24 Nisan 1999 21:00

NATO katliamları sürecek

Belgrad'da televizyon binasının vurulmasıyla 10 kişinin ölmesinden sonraki tepkiler ve Avrupa'da yaşanan NATO karşıtı eylemler, Balkanlar'daki saldırganlığını yavaşlatmadı.

Paylaş
NATO katliamları sürecek
Belgrad'da RTS televizyonunun vurulması ve 10 kişinin katledilmesine yönelik uluslararası tepkiler ve Avrupa'da yaşanan NATO karşıtı eylemler, Balkanlar'daki saldırganlığını yavaşlatmadı. Yugoslavya'nın kentlerine ve Kosova'ya son 48 saatte sayısız NATO bombası düştü. Yugoslav yetkililer ise bombardımanda yaklaşık 500 kişinin öldüğünü, 4000 kişinin de yaralandığını belirtiyor. Arnavutluk topraklarını 'askeri karakol' haline getiren ABD yönetimi ise, bu ülkeye 2000 asker daha göndereceğini açıkladı. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcüsü, NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı General Wesley Clark'ın isteği üzerine, halen Arnavutluk'ta konuşlandırılmış olan 24 apache helikopterine destek için 2000 askerin yanı sıra çok sayıda füze bataryası, zırhlı araç ile askeri teçhizat gönderileceğini de belirtti. Üstün yetkilerle donatılan Amerikalı NATO komutanı General Wesley Clark'ın isteği üzerine ABD Savunma Bakanı William Cohen tarafından onaylanan ek askeri kuvvet içinde, apache helikopterlerini destekleyecek bir hafif piyade askeri müfrezesi, çok yönlü roket atıcı sistemi (MLRS) uzmanı müfreze, 3 afet MLRS aracı ile yüksek teknoloji askeri araçlarla donatılmış bir müfreze bulunduğu belirtildi.
Kara silahları
ABD'nin göndereceği ek askeri gücün yanı sıra Avrupa'dan da, hafif mekanize bölüğü, 14 adet Bradley savaş aracı, 15 Abrams tankı ile birlikte bir silahlı bölük, 155 mm. artillery bataryası, 8 howitzers, 6 MLRS aracı, bir MLRS bataryası, bir askeri mühendislik müfrezesi, inşa edici bir müfreze ile bir kısa menzilli hava savunma bataryasının da yer aldığı kaydediliyor. Askeri uzmanlar, bölgeye gelecek olan bu yeni silahların niteliklerinin, kara harekâtı hazırlığının devam ettiğini gösterdiği görüşünde. Bu arada, gelecek hafta hareket edecek ek kuvvetlerle birlikte ABD'nin NATO harekâtı içinde görev yapan asker sayısının da 5350'ye çıkacağı bildiriliyor.
Denizde kontrol
Öte yandan NATO savunma bakanlarının, ittifaka bağlı deniz kuvvetlerine, Yugoslavya'ya petrol ve silah götürdüğünden şüphenilen gemilerin durdurulup aranması için yetki verdiği bildirildi. NATO'dan üst düzey bir yetkili, General Wesley Clark'ın, durdurup-arama operasyonu konusunda bilgi sahibi olduğunu belirterek, gemilerin aranması kararının önümüzdeki günlerde NATO Konseyi tarafından onaylanması gerektiğini söyledi.
'500 kişi öldü'
Yugoslavya'nın Atina Büyükelçisi Dragomir Vuciceviç, NATO operasyonlarında yaklaşık 500 kişinin öldüğünü, 4000 kişinin de yaralandığını söyledi. Büyükelçi Vuciceviç, dün Atina'da düzenlediği basın toplantısında, NATO operasyonlarının başladığı 24 Mart'tan bu yana 7000'den fazla hava saldırısı düzenlendiğini ve 30 milyar dolarlık hasar meydana geldiğini de kaydederken, 500 binden fazla kişinin işsiz kaldığını söyledi.
Polonya da asker gönderiyor
Polonya, Arnavutluk'a özel birlik göndermeye hazır olduğunu açıkladı. Polonya Başbakanı Jerzy Buzek, yaptığı bir açıklamada, Kosova'dan Arnavutluk'a gelen sığınmacıları 'korumak' için özel birlik göndermeye hazır olduklarını ifade etti. 12 Mart'tan itibaren resmen NATO üyesi olarak kabul edilen, Macaristan, Çek Cumhuriyet ile birlikte Polonya, üyeliğe kabul edilmelerinden sonra yaptıkları açıklamada, NATO'ya layık üyeler olacaklarına dair söz vermişlerdi.
ÖNCEKİ HABER

Sokak çocuklarına kol kanat gerdiler

SONRAKİ HABER

Tekeller NATO'nun sponsoru

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...