22 Nisan 1999 21:00

Muz savaşını ABD kazandı

Uzun zamandır Avrupa Birliği (AB) ile ABD arasındaki ticari ilişkilerde sorun yaratan muz ticareti konusundaki anlaşmazlık ABD lehine çözüldü.

Paylaş
Muz savaşını ABD kazandı
Uzun zamandır Avrupa Birliği (AB) ile ABD arasındaki ticari ilişkilerde sorun yaratan muz ticareti konusundaki anlaşmazlık ABD lehine çözüldü. AB'nin, ABD'nin bir dizi Avrupa ürününe getirdiği cezai gümrük vergisini onaylayan Dünya Ticaret Örgütü (WTO) kararı için temyize gitmeyeceği bildirildi. Ancak AB sığır eti ithalatını yasaklama konusunda kararlı davranıyor.
Avrupa Komisyonu Sözcüsü Nigel Gardner, ayrıca, bir AB heyetinin, birliğin muz ithal politikasını ABD'nin istekleri doğrultusunda nasıl değiştirebileceği konusunda temaslarda bulunmak için Washington'a yola çıktığını belirtti. Avrupa Birliği'nin muz ithalatında Latin Amerika ülkeleri aleyhine eski Avrupa sömürgelerini kollamasının Amerikan muz şirketlerinin milyonlarca dolar kaybettiği gerekçesiyle ABD, bazı Avrupa mallarına 3 Mart'tan itibaren yaptırım uygulama kararı almıştı.
AB sığır eti ithalini toptan yasaklayacak "muz savaşı"nda ABD karşısında yenilgiye uğrayan Avrupa Birliği (AB), dünya ekonomisinin iki devini karşı karşıya getiren bir başka anlaşmazlık olan sığır eti ticaretinde, karşı atağa geçti.
Avrupa Komisyonu, hormonsuz et adıyla Avrupa pazarına giren ABD etlerinde hormon izlerine rastlandığını belirterek, bunun sürmesi durumunda, ABD kaynaklı sığır etinin Avrupa'ya girişinin tümüyle yasaklanacağını bildirdi. Komisyon kaynakları, o zamana dek bir çözüm bulunamaması durumunda, yasağın 15 Haziran'da yürürlüğe gireceğini belirtiyorlar. AB, büyüme hormonları verilerek yetiştirilen sığırların etlerinin ithalini tümden yasaklamış bulunuyor. Söz konusu yasağa, ABD'li üretici ve ihracatçıları zarara uğrattığı gerekçesiyle karşı çıkan Washington, yasak kaldırılmadıği takdirde bir dizi Avrupa ürününün ABD pazarına girmesini engelleyeceğini açıklamıştı.
ÖNCEKİ HABER

Özelleştirmede değişen bir şey yok

SONRAKİ HABER

DÜNYA EKONOMİSİNDEN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...