10 Ağustos 2011 09:53

BOTAŞ istedi, TÜİK gizledi

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK), Boru Hatları ve Petrol Taşıma A.Ş.’nin (BOTAŞ) talebi doğrultusunda doğalgaz ithalatı verilerini gizledi. BOTAŞ’ın ülkelerle yaptığı anlaşmalar çerçevesinde doğalgaz birim fiyatlarının ortaya çıkmaması için “ithalat” verilerinde gizlilik istemesi üzerine harekete ge&cc

BOTAŞ istedi, TÜİK gizledi
Paylaş

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK), Boru Hatları ve Petrol Taşıma A.Ş.’nin (BOTAŞ) talebi doğrultusunda doğalgaz ithalatı verilerini gizledi. BOTAŞ’ın ülkelerle yaptığı anlaşmalar çerçevesinde doğalgaz birim fiyatlarının ortaya çıkmaması için “ithalat” verilerinde gizlilik istemesi üzerine harekete geçen TÜİK, Haziran ayı itibariyle “doğalgaz, petrol ve bitümenli taş kömürü” ithalatını “gizli veri” başlığında toplayarak istatistiklere erişimi önledi.

BİRİM FİYALAR ÇIKMASIN DİYE ÖNLENDİ

TÜİK, doğalgaz ithalatını saklayabilmek için, petrol, bitümenli taşkömürü ve doğalgaz ithalatını “gizli veri” başlığı altında topladı. Edinilen bilgiye göre, Botaş’ın yaptığı başvuru üzerine TÜİK, Haziran 2011 itibariyle doğalgaz ve mamul gaz ithalatı rakamlarını gizlemeye başladı. Botaş’ın, ülkelerle yaptığı anlaşmalarda birim fiyatlarının ortaya çıkmaması için anlaşma yaptığı, bu nedenle böyle bir gizlilik istediği belirlendi. Sadece doğalgaz rakamlarının gizlenmesiyle söz konusu verilere kolayca ulaşılacağını öngören TÜİK, bu nedenle doğalgazla birlikte ham petrol ve bitümenli taşkömürü ithalatını da gizli veri başlığı altına aldı. (ANKARA)


İNDİRİM BEKLERKEN FİYAT 50 DOLAR ARTTI!

İtalyanlara indirim yapan Rusya Türkiye’ye verdiği gazın fiyatını artırdı. Rus doğalgaz şirketi Gazprom geçen ay, İtalyan Edison şirketine sattığı gaz fiyatında indirim yaptı.

Zaman gazetesinin haberine göre, indirim, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’yi (BOTAŞ) de ümitlendirdi. Ancak kamu şirketinin sevinci kısa sürdü. BOTAŞ’ın Rusya’dan aldığı (Gazprom Export) gazın fiyatı temmuzdan geçerli olmak üzere yaklaşık 50 dolar zamlandı. Enerji Bakanlığı ve BOTAŞ kaynaklarından alınan bilgiye göre yeni zam, 3 ayda bir yenilenen fiyat formülünden kaynaklandı. Zamla birlikte bin metreküp doğalgazın BOTAŞ’a maliyeti 400-450 dolar bandına oturdu.

ÖNCEKİ HABER

Parmaklarını kıpırdatmadan 8 milyar TL kazandılar!

SONRAKİ HABER

Kamu-Sen’den KESK’e ‘toplusözleşme’ ziyareti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...