21 Nisan 1999 21:00

Lisede cinnete 25 kurban

ABD toplumunda büyük bir hızla yayılan şiddet dalgası, ülke tarihinin en büyük okulkatliamını yarattı. Colorado eyaletinin Littleton şehrinde bir liseyi basan iki öğrenci, otomatiksilah ve el bombalarıyla dehşet saçtı.

Paylaş
Lisede cinnete 25 kurban
ABD toplumunda büyük bir hızla yayılan şiddet dalgası, ülke tarihinin en büyük okulkatliamını yarattı. Colorado eyaletinin Littleton şehrinde bir liseyi basan iki öğrenci, otomatiksilah ve el bombalarıyla dehşet saçtı. Önceki gün öğle teneffüsü sırasında, bir orta sınıfsemtinde bulunan liseye giren iki genç, 23 öğrenciyi öldürdü, 20 öğrenciyi yaraladı veardından intihar etti.Columbine Lisesi'ndeki katliamı gerçekleştirenlerin, aynı okulun öğrencileri olan Eric Harris veDylan Klebold olduğu belirtildi.Polis yetkilileri, iki katilin kütüphanede, kendilerini vurmuş olarak bulunduğunu açıkladılar.
Tanıklar dehşeti anlattı
Tanıkların ifadelerine göre, katliam şöyle gelişti: Saat 11.30 sıralarında, kar maskeleri giymişgençler, yarı otomatik silahlarını ateşleyerek okul binasına girdiler. Baskın sırasında öğrencive öğretmenlerin üzerine el bombaları da atıldı. Burada ölenlerden birinin, göğsüne 9şarapnel parçası isabet ettiği kaydedildi. Beş saat boyunca süren katliamın ardından, binaiçinde en az, 13 el bombası bulundu. Olaylar sırasında üç otomobil de bombalandı.
'Trençkot mafyası'
Ancak, öğleden sonra 15.00 civarında okula girmeye cesaret edebilen polis birlikleri,koridorlara saçılmış cesetlerin arasından kütüphaneye ulaştı ve burada katillerin cesetlerinibuldu.Öğrenciler, silahlı gençlerin "trençkot mafyası" adlı "siyahlara ve sporculara düşman" birçetenin üyesi olduklarını belirttiler. Çete üyelerinin, yaz-kış giydikleri uzun, siyahpardesüleriyle tanındığı bildiriliyor.Korkunç katliam sırasında okulda olan öğrenciler ise, olayın şokundan henüz kurtulamadı.Tanıklardan 14 yaşındaki Katie Corona, 30 öğrenci ve öğretmenle birlikte, saatler boyunca birsınıfta saklandıklarını söyledi. Katie, "Öleceğimizi düşünüyorduk. Silah sesleri ve çığlıklargeliyordu. Ne olduğunu anlayamıyorduk" diye konuştu.Katillerin elinden kurtulan ve adını vermek istemeyen bir kız öğrenci ise, "Çevremdeki herkesivurdular. 10 dakika boyunca ona beni vurmaması için yalvardım. Silahını kafama dayadı,gülmeye başladı ve bütün bunların nedeninin, insanların geçen yıl ona kötü davranmasıolduğunu söyledi" dedi.Bir diğer öğrenci ise, saatler boyunca tuvalette saklandıklarını anlattı. Bu yıl ilk kezgerçekleştirilen kitle katliamı, geçtiğimiz yıl meydana gelen benzer katliamları hatırlattı.
Clinton: 'Dua edelim'
Olay sırasında Yugoslavya'ya atılan "barış" bombaları ile meşgul olan ABD Başkanı BillClinton ise, bölgeye bir kriz ekibi gönderdi. Clinton, "Bu trajedinin nedenini henüz bilmiyoruzve belki de hiç bilemeyeceğiz" diye konuştu. Clinton, televizyonda yayınlanan demecinde,"Çocuklarımıza ulaşmak, onlara sorunları silahla değil, diyalogla çözmek gerektiğini öğretmekzorundayız" dedi. Clinton, "Tüm ulusun ölenlerin ailesi için dua etmesini" istedi.
Amerikan okullarında yaşanan şiddet olayları
1 Ekim 1997: Mississippi'de 16 yaşında bir çocuk, annesini öldürdükten sonra okulunagiderek 2 öğrenciyi öldürdü, 7 öğrenciyi yaraladı.
1 Aralık 1997: 14 yaşında bir öğrenci, Kentucky'deki okulunun koridorundakilere yaylım ateşaçtı. 3 öğrenci öldü, 5 öğrenci yaralandı. Yaralılardan biri felç oldu.
24 Mart 1998: Arkansas'ta 11 ve 13 yaşlarındaki iki çocuk, çalılıkların arkasından okullarınınbahçesini yaylım ateşe tuttu. 4 kız öğrenci ve bir öğretmen öldü, 10 kişi yaralandı.
24 Nisan 1998: Pennsylvania'da 14 yaşında bir öğrenci, mezuniyet balosunda öğretmeniniöldürdü.
19 Mayıs 1998: 18 yaşındaki bir öğrenci, mezuniyetinden üç gün önce, Tennessee'dekiokulunun park sahasında çevreye ateş açtı. Bir genç öldü. Mahkeme sürüyor.
21 Mayıs 1998: 15 yaşında bir öğrenci, Oregon'daki okulunda çevreye ateş açtı. 2 gençöldü, 20'dan fazla genç yaralandı. Öğrencinin, olaydan önce evinde ana-babasını daöldürdüğü anlaşıldı. Katil halen cezaevinde, hakkında verilecek kararı bekliyor.
16 Nisan 1999: Idaho'da bir lise öğrencisi, okul koridorunda iki el ateş açtı. Ölen ya dayaralanan olmadı.
ÖNCEKİ HABER

Grev coşkusu 1 Mayıs alanına taşacak

SONRAKİ HABER

Dünya Günü kutlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...