21 Nisan 1999 21:00

'Alanlarda kutlamaya kararlıyız'

İstanbul Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü'nün, 1 Mayıs'ın alanlarda kutlanmasına izinverilmeyeceğine yönelik açıklamalarına tepki gösteren sendikalar, yasaklama girişimine karşıbirlikte hareket edeceklerini ve alanlarda kutlama kararlarından geri dönmeyeceklerinibildirdiler.

Paylaş
'Alanlarda kutlamaya kararlıyız'
İstanbul Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü'nün, 1 Mayıs'ın alanlarda kutlanmasına izinverilmeyeceğine yönelik açıklamalarına tepki gösteren sendikalar, yasaklama girişimine karşıbirlikte hareket edeceklerini ve alanlarda kutlama kararlarından geri dönmeyeceklerinibildirdiler.
1 Mayıs '99 Düzenleme Komitesi Başkanı DİSK Genel Sekreteri Murat Tokmak, hemdünyanın çeşitli ülkelerinde hem de Türkiye'de, işçilerin, emekçilerin birlik, mücadele vedayanışma günü olan 1 Mayıs'ı kutlayacaklarını belirterek, yeni bir şey yapmadıklarını, bunedenle de 1 Mayıs'ı sanki "çok korkunç bir iş yapılacakmış gibi" sunmaya gerek olmadığınısöyledi. "Komite olarak 1 Mayıs için valiliğe müracaatımızı yaptık. Abide-i Hürriyet'teyapılacağını ilettik. Henüz resmi bir karşılık verilmiş değil. Hazırlıklarımızı sürdürmeye devamedeceğiz. Artık 1 Mayıslara izin verilip verilmemesi tartışmasından da kurtulmak istiyoruz"diyen Tokmak, sözü edilen tehlikenin sadece 1 Mayıs için değil, daha düne kadar yapılanseçim mitingleri içinde olduğunu, oralarda gerekli tedbirleri alanların 1 Mayıs'ta daalabileceğini kaydetti. Tokmak, "İşçilerin emekçilerin, oluşacak olan hükümetten, kenditaleplerini istemelerinden daha doğal bir şey olamaz. Bu tür yaklaşımların doğru olmadığınıdüşünüyoruz" dedi.
'Kararımızdan geri dönmeyiz'
Yine 1 Mayıs '99 Düzenleme Komitesi üyelerinden KESK MYK Üyesi İbrahim Kudiş de, "1Mayıs bir haktır. İşçinin emekçinin birlik ve dayanışma günü olan 1 Mayıs'ta, her koşuldaalanlarda olacağız. Bu konuda aldığımız karardan geri dönmemiz söz konusu değildir. İşçi veemekçilerin talebi de bu yöndedir. Böyle bir karar alınması, durumu daha da geren ve kaosortamı yaratmaya yönelik bir tutum olur. Bu tavır içerisinde olan yetkililer, doğacaksorumluluğu da üstlenmek durumunda kalacaklardır. Değerlendirme yapacağız amaalanlarda kutlamaya kararlıyız" diye konuştu. Kudiş, gerek DİSK ve KESK'in, gerekse deTürk-İş'e bağlı sendikaların 1 Mayıs'a yönelik çalışmalarının sürdüğünü de sözlerine ekledi.
1 Mayıs'ı mutlaka alanlarda kutlayacaklarını belirten Düzenleme Komitesi Üyesi Genel-İşGenel Örgütlenme Sekreteri Aşur Kurgen de kararlarından geri dönmelerinin mümkünolmadığını söyledi. Kurgen, hazırlıkların bütün hızıyla sürdüğünü Valiliğin kararının bunuetkileyemeyeceğini ifade etti.
'Üzerimize düşeni yaparız'
TÜMTİS Genel Başkanı Sabri Topçu "Ülkemiz işçileri üzerindeki işten çıkarma,sendikasızlaştırma, özelleştirme saldırıları ve halkımızın yoksullaşması gibi temel sorunlar veartan talepler, 1 Mayıs'ın önemini daha da artırmıştır. Bu nedenle 1999 1 Mayıs'ı tümkonfederasyonlar ve sendikalarla birlikte alanlarda kutlanmalı, emekçilerin ortak mücadelezemini genişletilmelidir" diyerek, bu hakkın engellenmesinin hiç bir gerekçeyebağlanamayacağını söyledi. Topçu, "Tüm konfederasyon ve sendikaları, 1 Mayıs'ı alanlardabirlikte kutlamak amacıyla duyarlı davranmaya çağırıyoruz. TÜMTİS olarak üzerimize düşengörevi yerine getireceğimizi belirtiyoruz" dedi.
'Saldırılar alanda püskürtülür'
Deri-İş Genel Başkanı Yener Kaya, işten çıkarmaların ve diğer saldırıların giderekyoğunlaştığı böyle bir ortamda 1 Mayıs'ın alanlarda kutlanması gerektiğini, bu konuda diğersendikalarla birlikte biraraya gelerek değerlendirme yapacaklarını söyledi. Hak-İş ve Türk-İş'in,1 Mayıs'ı salonda kutlama kararını nefretle kınadığını belirten Deri-İş Genel BaşkanYardımcısı Musa Servi de "Aldığımız bilgilere göre İstanbul'da 1 Mayıs'ın alandakutlanmasına izin verilmiyor. Bir kez daha demokrasinin olmadığı açıkça ortaya çıkmıştır.Kritik bir süreçten geçiyoruz. Sendikalar ve konfederasyonlar işçi sınıfına yönelmiş ciddisaldırıları ancak alanlarda püskürtebilirler" dedi. Deri işçilerinin aileleriyle birlikte 1 Mayıs'taalanlarda olmaya kararlı olduklarını bildiren Servi, sendikalar, kitle örgütleri ve emekten yanapartilerin, 1 Mayıs'ta alanlarda olmak için ortak hareket etmeleri gerektiğini söyledi.
Terör bahanesi
Yol-İş İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Ali Akdağ da İstanbul İşçi Sendikaları ŞubeleriPlatformu adına yaptığı açıklamada, 1 Mayıs'ın özüne uygun bir şekilde, coşkuylakutlanmasını ve işçi sınıfının taleplerinin alanlarda dile getirilmesini istediklerini bildirdi.İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu olarak, İstanbul'da DİSK ve KESK'le birliktealanlarda olacaklarını ifade eden Akdağ, şöyle dedi: "Baskıcı ve yasakçı anlayış doğrudeğildir. Terörün, emekçi sınıfların taleplerinin alanlarda dile getirilmesinin önlemek içinkullanılan bir bahane olduğunu düşünüyoruz."
'Önemli olan bizim kararımız'
Yasaklama kararının beklenen bir durum olduğunu belirten Lastik-İş İstanbul Şube BaşkanıFedayi Öztürk, "Türk-İş ve Hak-İş, 1 Mayıs'ı salonlarda kutlama kararından cesaret aldılar,DİSK ve KESK'in önünü kesmek için böyle bir şey planladılar" diyerek, buna karşı dahakitlesel bir şekilde alanlara çıkılması gerektiğine inandığını ifade etti.Genel-İş İstanbul 9 No'lu Şube Başkanı Hasan Turak da, bu tür engelleme girişimlerininbeklendiğini, önemli olanın işçi ve emekçiler ile onların örgütlerinin ne yapacağı olduğunuvurgulayarak, "Her şeye rağmen örgütlü bir şekilde, taleplerimizi alanlarda haykıracağız" dedi.Sosyal-İş Örgütlenme Daire Başkanı Ali Cancı da yasakların delinmesi gerektiğini belirterek,"Eğer bu yıl 1 Mayıs'ı alanlarda kutlayamazsak, önümüzdeki yıl 1 Mayıs diye bir şeykalmayacak" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Japonya'nın ticareti ABD aleyhine arttı

SONRAKİ HABER

Deri işçileri greve hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...