21 Nisan 1999 21:00

Belgrad can çekişiyor

Yugoslavya'nın başkenti Belgrad, NATO uçaklarının dün ve önceki günkü saldırılarının da ana hedefiydi.

Paylaş
Belgrad can çekişiyor
Yugoslavya'nın başkenti Belgrad, NATO uçaklarının dün ve önceki günkü saldırılarının da ana hedefiydi. NATO'ya ait savaş uçakları, Novi Sad'daki üçüncü köprüyü de vurdu. Yugoslav haber ajansı Tanjug, uçakların önceki gece Türkiye saati ile 03.40'ta Tuna üzerindeki Zezeljev köprüsünü hedef aldıklarını duyurdu. Zezeljev köprüsüne iki füzenin isabet etmesi sonucu kara ve demiryolu ulaşımının kesildiği ve kentin yüzde 40'a yakın bir bölümünde su sıkıntısı çekildiği bildirildi. Tanjug, köprüde yaya geçişlerine devam edildiğini duyurdu. Novi Sad'da Tuna Nehri üzerinde bulunan diğer 2 köprü, daha önce imha edilmişti.
Asit tehlikesi büyüyor
Pancevo'daki petrol rafinerisi ve Bariç kentindeki kimya fabrikasını hedef alan füze saldırısı, 10 kilometre büyüklüğünde bir duman tabakasının oluşmasına yol açtı. Duman tabakasının pazar gününden bu yana rüzgârın etkisiyle Bulgaristan'a doğru hareket ettiği ifade edildi. Oldukça tehlikeli asitler üreten Bariç fabrikasının yakınında yaşayan insanlar, önceki gün bölgeden geçici olarak başka yere nakledildiler.
Belgrad merkezindeki diger bir hedef de Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'in lideri olduğu Sosyalist Parti (SPS) binasıydı. Yetkililer, binada en az 15 kişinin bulunduğunu ve saldırıda can kayıpları olduğunu duyurdular. Sivil Savunma Komutanı Dragan Coviç, Studio B televizyonuna verdiği demeçte, aralarında operasyon sırasında binada olan gazetecilerin de bulunduğu bazı kişilerin ölmüş olabileceğini söyledi. Sırbistan Başbakanı Mirko Marjanoviç ve Belgrad Belediye Başkanı Vojislav Mihayloviç'in olay yerinde olduğu belirtiliyor. Binadaki cesetlerin çıkartılması için uzmanlardan yardım talep edilirken, parti binasındaki yangının yayılmaya başladığı bildiriliyor. Parti merkezinin bulunduğu Usce İş Merkezi'nde, Kosova radyosu, Miloseviç'in kızı Marija'nın sahibi olduğu Pink televizyon kanalı ve bir radyo istasyonu yer alıyor.
Rafineri kalmadı
Yugoslav basınında yer alan haberlerde, ülkede bombalanacak rafineri kalmadığı ve uygulanacak petrol ambargosunun sivil halkın durumunu daha da güçleştireceği ifade edildi. NATO tarafından, Belgrad yakınlarındaki Pancevo ve Novi Sad kentlerindeki petrol rafinerilerinin tamamen yok edildiği de resmen açıklandı. Voyvodina İcra Konseyi Başkanı Bosko Peroseviç, "Yugoslavya'da tek bir petrol rafinerisi bile kalmadı" şeklinde konuştu.
Belgrad ile Karadağ'ın başkenti Podgorica arasındaki telefon hatlarının kesik olduğu bildirildi. Yugoslav PTT'si, Karadağ'ın diğer bölgelerine "zor olmasına rağmen ulaşmanın mümkün olduğunu" belirtti. Sırp televizyonu, NATO'nun önceki geceki bombardımanı nedeniyle Belgrad ile Sırbistan'ın orta batı kesimlerindeki Cacak arasındaki telefon hatlarının kesik olduğunu duyurdu.
NATO bombardımanlarının Yugoslavya'daki onlarca tarihi eseri tahrip ettiği bildirildi. Uluslararası Tarihi Yerler ve Eserler Konseyi Yunanistan Bürosu'ndan Alkis Prepis, bombardımanda hem Hıristiyanlara, hem de Müslümanlara ait eserlerin vurulduğunu belirtti. Prepis, hava operasyonunda 40'ın üzerinde eserin tahrip olduğunu, bunlar arasında 13 ve 14. yüzyıllara ait manastırlar, 12. yüzyıla ait bir hisar, köprüler ve Türk hamam ve camilerinin tahrip olduğunu söyledi. Prepis, "Balkanlar'ın sembolü olan bu eserler tarihi bilmeyen işgalciler tarafından yıkıldı" dedi.
Almanya etkin olmak istiyor
Almanya, Makedonya'da konuşlandırdığı 3200 askerine ek olarak, Arnavutluk'a da muhabere birliği göndermek istediğini açıkladı. İktidardaki Sosyal Demokrat Parti (SPD) Meclis Grubu Başkanı Peter Struck, kabinenin bu konunun ayrıntılarını inceleyeceğini belirterek, Federal Parlamento'nun da Balkanlar'da konuşlandırılan Alman askerlerinin görev alanlarının genişletilmesi konusunda karar almasının beklendiğini söyledi. Ancak, Yeşiller Partisi'nde, hükümetin Kosova politikasına ilişkin eleştiriler artıyor.
Öte yandan, Sırp güçleri ile Arnavutluk askerleri arasında, Yugoslavya-Arnavutluk sınırındaki Pruşit sınır karakolu yakınında küçük bir çatışma yaşandığı bildirildi.
ÖNCEKİ HABER

NATO zirvesinde gündem kara işgali

SONRAKİ HABER

Festivalde bugün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...