21 Nisan 1999 21:00

NATO zirvesinde gündem kara işgali

Yarın başlayacak olan NATO 50. Yıl Zirvesi'nde, Kosova'nın karadan işgali ele alınacak. Avrupalı üyeler işgale sıcak bakmazken, ABD'nin dayattığı diğer bir seçenek de petrol ambargosu. Ancak ambargo, AB tarafından kabul görmedi.

Paylaş
NATO zirvesinde gündem kara işgali
NATO'nun Yugoslavya'ya yönelik hava bombardımanı ikinci ayına girmek üzereyken, hafta sonu yapılacak olan İttifak'ın 50. yıldönümü zirvesinde, Kosova'nın karadan işgalinin tartışılacağı öğrenildi.
'Hedeflerimize ulaşacağız'
NATO'nun patronu olan ABD'nin Ulusal Güvenlik Danışmanı Sandy Berger, önceki gün Beyaz Saray'da basına verilen brifingde, "Kosova ile ilgili tüm konuların ele alınacağına eminim" diye konuştu. Berger, "NATO'nun hedeflerine ulaşabileceğine, ulaşmak zorunda olduğuna ve ulaşacağına inanıyorum" dedi.
ABD planlarını yeniliyor
ABD, geçtiğimiz yıl NATO'nun bölgeye kara birlikleri çıkartmasına ilişkin planlar yapmıştı. Ancak son bir ay içinde yaşanan gelişmelerin, bu planları eskittiği belirtiliyor. Aynı brifingde konuşan Savunma Bakanı William Cohen, "Eğer NATO askeri ve siyasi liderliği bu planların yenilenmesi gerektiğine karar verirse, bu iş büyük bir hızla yapılır" şeklinde konuştu.
Üç gün sürecek olan NATO 50. Yıl Zirvesi, yarın başlıyor.
NATO'da uzlaşma yok
ABD'li yetkililer, kara işgali konusunda NATO içinde bir uzlaşmanın sağlanamadığına dikkat çekiyorlar. Bu durumda, hava saldırılarının şiddetlenerek sürmesi ve Yugoslavya'ya yönelik uluslararası ambargonun genişletilmesi gündemde. ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, bu konuda "Belgrad'ın kendi halkına karşı savaş yürütmesini güçleştirecek yeni ekonomik önlemleri gündeme alacağız" açıklamasını yaptı.
AB liderleri kabul etmedi
ABD tarafından dayatılan bu "önlemler"in en önemli unsuru olan petrol ambargosu ise, Avrupa Birliği engeline takıldı.
Önceki gün bir araya gelen AB liderleri, Yugoslavya'ya petrol ambargosu uygulanması konusunda uzlaşma sağlayamadı.
Brüksel'de yapılan AB toplantısında, Yunanistan ve İtalya, asıl hedefi sivil halk olan böylesi bir ambargoya karşı çıktı. NATO üyesi diğer Avrupa ülkeleri de, böyle bir ambargoya sıcak bakmadıklarını belli ettiler.
Fransa'nın ABD Büyükelçisi François Bujon de l'Estang, "Ambargo gibi konuları derinlemesine tartışmak gerek. Ortaya çıkabilecek hukuki sorunlar, çok dikkatli incelenmeli" dedi.
Rusya katılmıyor
Aynı gün bir açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı, Yugoslavya'ya BM yaptırımları uygulanmasına izin vermeyeceğini ve Güvenlik Konseyi'ne böyle bir karar tasarısı gelirse veto hakkını kullanacağını ilan etti.
Rusya Dışişleri Bakanı İgor İvanov da, ülkesinin NATO'nun 50. yıl zirvesine katılmayacağını açıkladı. Yeltsin'in Yugoslavya ile ilgili özel temsilcisi Viktor Çernomırdın'ın, yarın Belgrad'a gitmesi bekleniyor.
NATO'nun kışkırtıcılığına son!
Almanya'da birçok örgütün içinde yer aldığı "Barış hareketi", cumartesi günü NATO'ya ve onun saldırı birliğine dönüştürülmesine karşı çeşitli eylemler yapacak. Almanya'nın yüzden fazla şehrinde yapılacak olan eylemler ve toplantılar "NATO'nun yeni stratejisi" başlığı altında yapılacak. Barış örgütleri birliği olan "Friedensratschlag" sözcüsü Peter Strutynski tarafından yapılan açıklamada, bütün barış yanlısı olanların eylem ve etkinliklere katılmaları istendi.
Eylemlerin daha önce NATO'nun kuruluşunun 50. yıldönümü vesilesiyle planlandığını bildiren Strutnski, "Washington'da düzenlenecek olan zirve toplantısında bir yandan NATO'nun yıldönümü kutlanacak, diğer yandan askeri birliğin yeni 'Out of Area' (bölge aşırı müdahaleler) stratejisi kamuoyuna tanıtılacak. Eylemlerimizi bu gelişmeler üzerinde planlamıştık.Ancak, Yugoslavyaya karşı süren bombardımanla birlikte, eylemlerin içeriği dramatikleşti" dedi.
Makedonya kara harekâtına mesafeli
Makedonya, muhtemel bir kara harekâtında topraklarının kullanmasına izin vermeyeceğini bildirdi. Makedonya Dışişleri Bakanı Aleksander Dimitrov, Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, kara savaşının bölgede daha fazla kan dökülmesi ve acı çekilmesi anlamına geleceğini söyledi. Dimitrov, mültecilerin bakımı konusunda kaygı duyduğunu belirterek, krizin, ülke ekonomisine zarar verdiğini, ticaretin yüzde 40, üretimin yüzde 20 azaldığını bildirdi.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu da, kara harekâtı gerçekleştirilmesi durumunda, ülkesinin NATO'ya Selanik kenti üzerinden kolaylık sağlamayı düşünmediğini, ancak böyle bir talepte bulunulması durumunda, konunun Bakanlar Konseyi'nde ele alınacağını belirtti. Yunanistan hükümetinin Kosova politikaları parlamento içinde ve dışında yoğun tepkilere yol açıyor.
ÖNCEKİ HABER

Acil vaka olmasına rağmen iki dikiş için 481 lira istediler

SONRAKİ HABER

Belgrad can çekişiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...