15 Haziran 2015 09:09

BTSO: Bursa'nın en büyük firması Oyak Renault

Paylaş

 
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından bu yıl 18'incisi düzenlenen 'Bursa'nın en büyük 250 firması' araştırmasının sonuçları açıklandı. Firmaların 2014 yılındaki toplam ciroları, brüt katma değerleri, öz sermaye, aktif toplamları, vergi öncesi dönem karları, ihracatları, ortalama çalışan sayıları ve üretimden satışları göz önünde bulunduruldu. Otomotiv firmalarının zirvede yer aldığı araştırmada Oyak Renault Otomobil Fabrikaları A.Ş. 8 milyar 778 milyon 164 bin 547 TL ciro ile ilk sırada yer aldı. Bu firmayı 7 milyar 660 milyon 768 bin 346 TL ile TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikası A.Ş., 3 milyar 348 milyon 803 bin 98 TL ile de Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş. takip etti.

BTSO İlk 250 büyük firma araştırmasının sonuçları Altıparmak Temsilcilik binasında düzenlenen toplantı ile açıklandı. Toplantıda konuşan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa ekonomisinin 2014 yılında yüzde 2.8 büyüdüğünü belirterek, ihracatının yüzde 0.8 küçüldüğünü, işsizlik oranının ise yüzde 6.2’ye gerilediğini kaydetti.

BU YIL KÂRLARDA ÖNEMLİ ARTIŞ YAŞANDI

Yaptıkları araştırmanın Bursalı firmaların performansının ölçülmesi açısından önemli olduğunu dile getiren Burkay, önümüzdeki döneme ilişkin önceliklerin belirlenmesinde de yol gösterici olduğunu vurguladı. Geçen yılki gerilemenin ardından bu yıl kârlarda önemli artış yaşandığını ifade eden Burkay, "Firmalar, 2014 yılında mali risklerini daha iyi yönetmişlerdir. Brüt katma değer yüzde 14.5 artmıştır. İki yıldır üst üste brüt katma değerde yaşanan hızlı artışlar yüksek katma değerli üretime geçiş yolunda önemlidir. Cirolar yüzde 12.4 ve üretimden satışlar yüzde 11.9 artmıştır. İç ve dış pazarlardaki yavaşlamaya rağmen cirolar ve satışlar reel olarak büyümüştür" diye konuştu.

İLK 10 SIRADA YER ALANLAR

Daha sonra Bursa’da ilk 250 büyük firma araştırmasının sonuçlarını açıklayan Burkay, ilk sırada Oyak Renault Otomobil Fabrikaları A.Ş.’nin yer aldığını belirterek, bunu sırasıyla TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikası A.Ş., Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş., Borçelik Çelik Sanayi Ticaret A.Ş., Sütaş Süt Ürünleri A.Ş., S.S. Bursa Eczacılar Üretim Temin ve Dağıtım Kooperatifi, Türk Prysmian Kablo ve Sistemleri A.Ş., Özdilek Alışveriş Merkezleri ve Tekstil Sanayi A.Ş., Asil Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş., Componenta Dökümcülük Ticaret ve Sanayi A.Ş.’nin takip ettiğini kaydetti. (DHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Silahlı saldırıda ölen doktorun adı hastaneye ve sokağa verildi

SONRAKİ HABER

Samsun’da Harun Yahya kitapları dağıtıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa