14 Haziran 2015 17:48

AKP, artık IŞİD’le iş tutmaktan vazgeçmeli

Paylaş

Erdal İMREK
İstanbul

YPG ve YPJ güçleri tarafından kuşatılan IŞİD işgalindeki Til Ebyad’dan (Girê Spî) kaçarak Akçakale sınırına yığılan binlerce sivil günlerce içeri alınmamıştı. dün Türkiye askerlerinin gözü önünde sınırda bekleyen sivilleri zorla geri götüren IŞİD’lilere karşı Türkiye’nin hiçbir hamlesi olmadı. Bugün öğle saatlerinden itibaren ise siviller sınırdan alınmaya başlandı.

Gazetemize konuşan HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile AKP’li yetkililerin Til Ebyad’ın IŞİD’den temizlenmesinden kaygı duyduklarını belirten açıklamalarının, Rojava ve Kürt düşmanlığındna ileri geldiğini belirtti. Ayhan, “AKP, IŞİD’le iş tutmaktan bir an önce vazgeçmeli” dedi. AKP’nin tutumunun Türkiye ve Ortadoğu için ciddi tehdit oluşturan IŞİD’i cesaretlendirdiğini söyleyen Ayhan, “Bunun faturası hem Türkiye’ye hem de bölgeye ağır olur” dedi. 

AKP AÇIKÇA IŞİD’DEN YANA

Sınırdaki gelişmeleri ve hükümetin tutumunu gazetemize değerlendiren HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, “Gelişmeler bir kez daha AKP’nin açıkça IŞİD’den yana taraf olduğunu gösteriyor” dedi. AKP’li yetkililerin ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarının, Türkiye’yi yönetenlerin, IŞİD’in Til Ebyad’dan çıkarılmasını istemediğini gösterdiğini dile getiren Ayhan, “IŞİD’in insalara uyguladığı vahşet biliniyor. IŞİD’e karşı tutum almamak, onun yöntemlerinden yana olmak anlamına gliyor” dedi. YPG/YPJ güçleri ile IŞİD arasında yoğun çatışmalar yaşandığını söyleyen Ayhan, “İnsanlar canlarını kurtarmak için sınıra geliyor. Bir yandan IŞİD tehdit ediyor, bir yandan da Türkiye bu insanları sınırdan geçirmiyor. Bu da IŞİD ve Türkiye’nin birlikte hareket ettiğini gösteriyor” dedi. Türkiye’nin bu tutumunun çok yanlış ve tehlikeli olduğunu söyleyen Ayhan, “Sivil halka kucak açmak yerine, onları tehlikeye atmak, IŞİD’in insafına terk etmek, hem insani değil, hem ahlaki değil, hem de hukuki değil. Bu uluslararası  hukuka da aykırı” dedi. 

HÜKÜMET KÜRT KARŞITLIĞINI BIRAKSIN 

Hükümetin bu tutumunun Kürt karşıtlığından ileri geldiğini belirten Ayhan, “Türkiye IŞİD’le iş tutmaktan vazgeçmeli. Bu tutum hem Türkiye’ye, hem de Ortadoğu’ya büyük zarar vermekte. Türkiye’nin, Rojava karşıtı tutumu bir kenara bırakıp, bölgenin geleceği için Kürtlerle uyumlu çalışması gerek. Bu hem Türkiye’ye hem de Ortadoğu’ya kazandıracaktır. Türkiye politikasını değişmeli” dedi. 


TİL EBYAD IŞİD İÇİN HAYATİ ÖNEMDE

YPG/YPJ’nin Cizîre Kantonu’nun batı kırsalına yönelik operasyonunun en stratejik ayağını oluşturan Til Ebyad, IŞİD için hayati önemde. Raqqa yolunu da Eyn-El İs’ten kesen YPG/YPJ güçleri, Burkan el Fırat’ın da desteği ile kenti kuşattı. YPG/YPJ güçleri Serêkaniyê tarafından kente yönelirken, Burkan el Fırat güçleri ise Kobanê tarafından hamle yapıyor. IŞİD’in bölgedeki en stratejik merkezlerinden biri olan ve Türkiye’den her türlü desteği aldığı Akçakale sınırındaki Til Ebyad, Rojava’daki Cizîrê ve Kobanê Kantonları’nı birleştirme özelliğiyle de Rojava açısından kilit önemde. Kenti kaybetmesi durumunda IŞİD büyük bir darbe alacak. 


YPG, SİVİLLERİ CEZÎRÊ’YE ÇAĞIRDI

YPG, IŞİD’in sivil halkı canlı kalkan olarak kullandığına dikkat çekerek sivillere, “Operasyon buyunca Cizîrê Kantonundaki şehirlere gelin” çağrısı yaptı. 
YPG Genel Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada, bozguna uğrayan IŞİD’in sivil halkı canlı kalkan olarak kullandığını, sivil yerleşim yerlerini de mayın ve tuzaklarla yaşanılmaz hale getirdiğini belirterek, göçe zorlanan operasyon bölgesindeki halka, zarar görmemeleri için Cizîrê bölgesine gelmeye çağırdı. Devam eden savaş ve çatışmalar nedeniyle yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kalan halka her türlü insani yardımın yapılacağını söyleyen YPG Genel Komutanlığı, “DAİŞ çetelerine yönelik gerçekleştirdiğimiz operasyonlar sonuçlanıp çeteler buralardan temizlendiğinde, halkın kendi evlerine güvenli bir şekilde dönmesi için her türlü yardımı da yapmaya hazırız” dedi. YPG Genel Komutanlığı’nın çağrısında, “DAİŞ çetelerine yönelik gerçekleştiğimiz hamle devam ettiği sürece evlerini terk etmek zorunda kalan halkımız, Suriye dışına ve başka ülkelere gitmesine gerek kalmadan Serêkanî ve Hesekê gibi Cizîrê şehirlerine gelip yerleşebilirler. Evlerini terk etmek zorunda kalan halkın her türlü insani ihtiyaçları karşılanacaktır. Operasyonlar bittikten sonra halkımızın evlerine sağ salim dönmeleri için her türlü destek sunulacaktır” denildi. YPG Genel Komutanlığı, YPG’nin Arap ve Türkmenlere katliam uyguladığı, yurtlarından ettiği iddialarının da dezenformasyon olduğunu belirterek, tüm uluslararası kurumların Cizîrê Kantonu’na gelerek yerinde inceleme yapabileceğini duyurdu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

AVM'de 4'üncü kattan düşerek can verdi

SONRAKİ HABER

TODAP: Homofobik/Transfobik Kitapları Almıyoruz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa