14 Haziran 2015 16:05

Avrupalı siyasetçiler ilk defa Donbass’ta

Paylaş

Okay DEPREM
Donetsk 

Donetsk Halk Cumhuriyeti (DNR) tek taraflı bağımsızlığını ilan ettiğinden bu yana ilk defa bir uluslararası foruma ev sahipliği yaptı. “Donbass: Dün–Bugün ve Yarın” başlıklı 2 günlük forum, başkent Donetsk’te düzenlendi. Forumun amacı, “Donbass gerçeklerini ve Ukrayna’da yaşananların asıl nedenlerini Avrupa ülkelerine aktarmak” olarak açıklandı. Yabancı misafirlerin, forumdan önce Saur Magila ile Stepanok’ya götürülerek Ukrayna Ordusu’nca yıkılan savaş anıt parkını ve savaşta zarar gören sivil konutları bizzat görmeleri sağlandı. 

AP VEKİLLERİ VE SYRIZA DA DONETSK’TEYDİ

Yunanistan’dan çiçeği burnunda iktidar cephesi SYRIZA adına forum öncesi geziye katılanlardan Evgeniya Uzunidu, Avrupalıların Donbass’ta yaşananlar hakkında yeterli bilgiden yoksun olduklarını belirterek, “Avrupa vatandaşları, Donbass’ın sivil halkının yaşadığı acıyla, insani kayıplarla, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nce yok edilen, ağır hasara uğrayan alt yapı, sivil binalar, hastane ve eğitim kurumları ile ilgili olarak filen bilgi alamıyorlar. Bana göre Avrupa, Donbass’taki savaş ile alakalı olarak samimi ve tarafsız bilgi edinmelidir” dedi. 

Avrupa Parlamentosu’ndan Fransız Milletvekilli Jan-Lyük Şaffhauzer de bölgedeki ilk izlenimlerini şu şekilde dile getirdi: “Ülkelerinin özgürlükleri için mücadele yolunda insanların burada faşizme karşı verdikleri kavgaya, yaşadıkları kayıplara dair elde ettiğim intibaları Avrupalılara ileteceğim. Bizler, birlikte olacağımız bir gelecekten yanayız” 

Avrupa Parlamentosu üyelerinin yanı sıra forumda pek çok yabancı kitle örgütü temsilcisi, bürokrasi alanından önemli uzmanlar ile bilimsel sahalardan yetkin isimler de vardı. Hafta sonu boyunca süren forum boyunca DNR ve LNR (Lugansk Halk Cumhuriyeti) yönetimleri de en üst düzeyde temsil edildi.  

DNR BAŞBAKANI ZAXARÇENKO: SADECE SAVAŞMAYI DEĞİL ÇALIŞMAYI DA BİLDİK

Forumun  ilk oturumun konuşmacıları arasında yer alan Halk  Konseyi Başkan Yardımcısı Denis Puşilin, forumu düzenlemekteki gayelerini, “Donbass’ın bugünkü durumunun nedenlerini açıklığa kavuşturmak, tartışmak ve bu sorunların çözümünde birlikte yollar bulmak” olarak özetledi. Forumun resmi açılış konuşmasını yapan devlet başkanı Aleksandr Zaxarçenko da, Donbass’ı kaybetmenin Ukrayna için ölüm ile eşdeğer olduğunu vurguladı ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Sizlerin çoğunun çok iyi bildiği gibi Ukrayna için Donbass ne anlam ifade ediyor: Ülkenin fosil rezervlerinin yüzde 73’ü, gelişmiş bir makine üretim sanayi, metalürji, verimli bir tarım endüstrisi ile en gelişkin bilimsel merkezlerden birisi. Bölgemize olan bağımlılık üzerine tüm popülist beyanlara rağmen Donbass’ı kaybetmiş olmak Ukrayna için ekonomik anlamda ölüm demektir. Tam da bundan dolayı üzerimize orduyu ve hava kuvvetlerini saldılar. Fakat geçtiğimiz yıl boyunca yalnızca savaşmayı değil ancak inatla çalışmayı da bildiğimizi kanıtladık. İşletmeler yeniden işler hale getiriliyor, yeni madenler açılıyor, tarımsal ekimler devam ediyor, insanlar çalışıyor ve cumhuriyet yaşıyor. Umuyorum ki bugünkü buluşma Rusya ve Avrupa’nın bizleri eşit temelde partner olarak tanımasına yardımcı olabilir.” 

ÖNCEKİ HABER

HDP yoğun mesaide

SONRAKİ HABER

Eskişehir’de vatman tramvayı eylem yapanların üstüne sürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...