14 Haziran 2015 11:04

Vali Mutlu Dilan Alp’e tazminat ödeyecek

İstanbul 'da iki yıl önceki 1 Mayıs kutlamalarında polisin attığı biber gazı fişeğiyle ağır yaralanan 17 yaşındaki Dilan Alp hakkında 'marjinal' ve 'tam bir radikal mensuptur' ifadelerini kullanan dönemin İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 10 bin TL tazminat ödemeye mahkum edildi.

Paylaş

İstanbul 'da iki yıl önceki 1 Mayıs kutlamalarında polisin attığı biber gazı fişeğiyle ağır yaralanan 17 yaşındaki Dilan Alp hakkında "marjinal" ve "tam bir radikal mensuptur" ifadelerini kullanan dönemin İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 10 bin TL tazminat ödemeye mahkum edildi.

Radikal’den İsmail Saymaz’ın haberine göre İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Dilan Alp ile ilgili kararında Kamu Denetçiliği Kurumu'nun 5 Kasım 2013 tarihli tavsiye kararına atıfta bulundu. Bu tavsiye kararında,Alp'in olay tarihinde 18 yaşından küçük ve sabıkasız olduğu belirtilerek "18 yaşından küçük olan Alp'in basın açıklamasında doğrudan isminin açıklanmakta olduğu görülmekte ve örgüt üyesi olduğu belirtilmektedir. İstanbul Valisi’nin Alp'in örgüt üyesi,  yani marjinal grup üyesi olduğu söylemi sabıka kaydı bulunmayan Alp hakkında görünür gerçeği ifade etmekten uzaktır. Uluslararası metinlerde açıkça ifade edildiği üzere suçluluğu sabit sayılıncaya kadar herkes masumdur" denildiği vurgulandı. Tavsiye kararında, "Alp'in 18 yaşından küçük ve sabıkasız olduğu dikkate alındığında İstanbul Valisi’nin basın açıklamasının kişinin şeref ve itibarını zedeler nitelikte olduğu değerlendirilmiş,  ulusal ve uluslararası mevzuat uyarınca hukuka aykırı olduğu sonucuna varılmıştır" denildiği kaydedildi. İstanbul Valisi’nin Alp hakkındaki açıklamasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi,  Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi, Çocuk Hakları Sözleşmesi, Anayasa ve Basın Kanunu ile düzenlenen masumiyet karinesi, kimliğin açıklanmaması, hiçbir çocuğun onur ve itibarına haksız olarak saldırıda bulunulamayacağı ilkelerine aykırı hareket ederek hatalı davrandığını kabul etmesi yönünde tavsiyede bulunulduğu ifade edildi. Bu nedenle Alp'e 10 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

YPJ Komutanı: IŞİD'e yardım sadece Türkiye tarafından gelebilir

SONRAKİ HABER

Kadınlar şiddete karşı şarkı söyledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...