14 Haziran 2015 10:39

YPJ Komutanı: IŞİD'e yardım sadece Türkiye tarafından gelebilir

YPJ Kobanê Doğu Cephesi Komutanı Biharin Kendal, Til Ebyad'a (Girê Spî) Kobanê’den on kilometre daha yaklaştıklarını söyledi.

Paylaş

YPJ Kobanê Doğu Cephesi Komutanı Biharin Kendal, Til Ebyad'a (Girê Spî) Kobanê’den on kilometre daha yaklaştıklarını söyledi. Kendal, IŞİD’in Rakka’dan Girê Spî‘ye gelen temel takviye yolunu da kestiklerini paylaştı, “Bu saatten  sonra DAİŞ çetelerine ancak Türk devleti tarafından destek gelebilir” uyarısında bulundu. 

YPJ Kobanê Doğu Cephesi Komutanı Biharin Kendal, Kobanê savaşı ve Girê Spî’ye yönelik başlatılan özgürleştirme operasyonunda gelinen son aşamayı ANF’den Sedat Sur'a değerlendirdi.  

'SALDIRILARDAN ÖNCEKİ SINIRA ULAŞTIK'

Kobane'nin doğu cephesindeki son durumu anlatan Biharin, "Doğu cephesinde büyük saldırı öncesinde bulunduğumuz  sınırlara vardık. Sadece Cirne, Xane, Heri, Kendale ve Serzori köyleri mayınlandığı için kontrollü bir şekilde girmek istiyoruz. Bu köylerde çeteler barınamıyor ancak mayınlama yaptıkları için bizde henüz girmedik. Bu köylere kontrolsüz girmek yersiz kayıplara neden olabilir. Operasyonun, Kobanê kısmı tamamlandı ve hemen ardından Til Ebyad’ın özgürleştirilmesi aşamasına geçildi" dedi.  

HEM ARAP HEM KÜRT HALKI İÇİN ÖNEMLİ

Til Abyad operasyonuna ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Biharin şöyle konuştu: "
Til Ebyad, Rojava kantonlarını birbirinden ayıran bir hat oluşturuyor. Kobanê ve Cizîr kantonları arasında bağlantıyı koparan ve DAİŞ çetelerinin saldırı üssü olan Til Ebyad’ın özgürleşmesi, kantonların birleşmesi ve DAİŞ çetelerinin Kobanê ve ya Cizîr kantonlarına yönelik saldırılarını bu bölgeden gerçekleştirmesini engelleyecektir. Yine Til Ebyad’ın çetelerin denetiminde olması özellikle Kobanê Kantonu‘na yönelik ciddi bir ambargo ve kuşatmayı da beraberinde getiriyor. Tüm bunlar göz önüne alındığında Til Ebyad’ın özgürleştirilmesi hem oralarda yaşayan Arap halkı hem de Kobanê ve Cizire kantonlarında yaşayan halklar açısından hayati önemdedir."   

KOBANÊ'DEN TİL EBYAD'A İLERLEME

Kobanê’nin doğusundan, Cizîr Kantonu ile koordineli bir şekilde Til Abyad'a ilerlediklerini ifade eden Biharin, bugün itibariyle Kobanê’den yaklaşık 10 kilometre Til Ebyad’a doğru ilerlediklerini söyledi. 

'Bu gücümüz Til Ebyad’a 10-12 kilometre mesafeye kadar yaklaştı' diye konuşan Biharin şunları söyledi: 

"Doğu cephesinin diğer hatlarından da Til Ebyad’a yönelik hamlemiz devam edecek. Til Ebyad, hamlemiz tek bir hat üzerinden gelişmiyor, bir çok hattan Til Ebyad’a doğru  ilerliyoruz.  Cizîr’den başlayan hamlemiz kapsamında Kizwan Dağı ardından Til Ebyad’a bağlı Siluk kasabası (Siluk için kasaba diyoruz ama en az bir ilçe kadar büyük bir bölge) özgürleştirildi. Son aldığım bilgilere göre Siluk’un da geçildiği Raqqa’dan Til Ebyad’a gelen yolun da güçlerimizin denetimine alındığı yönünde. Bu yol DAİŞ çetelerinin Raqqa ile sevkiyat ve takviye yolu olarak kullanılıyordu. Şu itibari ile bu yolun da kesilmiş olduğunu belirtebiliriz."

Rakka hattından IŞİD'e takviye gelme imkanın olmadığını söyleyen Biharin, "Birkaç köy dışında -oralarda yoğun takviye yapabilecekleri alanlar değildir- DAİŞ çetelerinin artık takviye yapabilecekleri tek nokta Türkiye sınır kapısıdır. Bu saatten sonra DAİŞ çetelerine ulaşan her türlü destek, lojistik ve takviye Türkiye sınır kapısından sağlanmış olur. Bunun dışında bir yoldan takviye yapmaları imkanı yok. Hem basın yoluyla hem de bizim bizzat tanık olduğumuz üzere Türk devleti DAİŞ çetelerine başından bu yana her türlü desteği veriyor.  Bu saatten sonra da Til Ebyad’a DAİŞ çeteleri için verilecek her türlü desteğin Türkiye tarafından sağlanacağı bilinmelidir. Eğer Türk devleti Akçakale Sınır Kapısı‘ndan DAİŞ çetelerine  bir kez daha yardım etmeye kalkışırsa bunun hesabını mutlaka verecektir. Bugün olmazsa yarın bunun hesabını verecektir. Çeteler Kobanê’ye saldırı yaptığında yine Türk devleti her türlü desteği vermişti. Bu unutulmadı, benzer bir desteği şimdi yaparlarsa bunu asla kabul etmeyeceğiz." (HABER MERKEZİ)

 

 

ÖNCEKİ HABER

Philae uyandı!

SONRAKİ HABER

Vali Mutlu Dilan Alp’e tazminat ödeyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...