14 Haziran 2015 10:21

Çevre mühendislerinden ‘anız’ uyarısı

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, Adana ve çevre illerde anız yangınları sonucu yaşanan olumsuzlukların başladığına dikkat çekerek, yetkililerin önlem alması gerektiğini söyledi.

Paylaş

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, Adana ve çevre illerde anız yangınları sonucu yaşanan olumsuzlukların başladığına dikkat çekerek, yetkililerin önlem alması gerektiğini söyledi.

Doğan yaptığı açıklamada geçen yıllarda anız yangınları sonucu oluşan dumanların araç yollarına ulaşması ve görüş mesafesinin çok azalması nedeniyle ölümle sonuçlanan trafik kazalarının dahi olduğunu hatırlattı.

Doğan, “Yangınlar hem doğanın hem de çevrenin tahribatına neden olmakta ve hava kirliliği yaratmaktadır” dedi. Tarlalardan hasat edilen hububattan geriye kalan köklü sap veya sürülmemiş kısma anız denildiğini anımsatan ÇMO Şube Başkanı Kenan Doğan, şöyle konuştu: “Anız toprak için önemli bir organik madde kaynağıdır. Anız yangınları, toprağa organik madde açısından katkı sağlayan kısmın ortadan kaldırılması ve birçok canlının ölmesi anlamına gelmektedir. Ülke topraklarımız genellikle organik madde içeriği bakımından fakir olup, yüzde 65’inde organik madde içeriği azdır. İdeal toprak içeriğinde yüzde 3 ten fazla olması gereken organik madde miktarı, ülke topraklarımızda ortalama yüzde 1-2 arasında değişmekte olup bu durum gübre kullanımında artışa neden olmaktadır. Toprak içeriğindeki organik madde miktarı, toprağın; fiziksel, kimyasal özelliklerine, oluşumuna, erozyona karşı direncine, biyolojik aktivitesine ve verimine etki etmektedir. Anızların toprağa karışmasıyla birlikte organik madde miktarında artış olan toprağın; su tutma kapasitesi artar, erozyona ve kuraklığa dirençli hale gelir.” Anız yangınları konusunda izleme ve denetleme yetkisine sahip kurumların denetimlerini artırması gerektiğini vurgulayan Doğan, “Denetimlerin ve cezai işlemlerin anızların yakılmaması doğrultusunda uygulanması ve hat safhalara ulaşan doğanın tahribinin önüne geçilmelidir” dedi. (Adana/CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Gaziosmanpaşa'da yan yatan bina yıkıldı

SONRAKİ HABER

Sınırda bekletilenlerin Türkiye'ye alınmasına karar verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...