14 Haziran 2015 00:48

Yunanistan diz çökecek mi?

AB, AMB, IMF 'troykası'yla Yunanistan arasında yeni kredi için yapılan pazarlıklar karşılıklı restleşmeler şeklinde devam ediyor. Başını Almanya’nın çektiği ülkeler SYRIZA ve Çipras’a diz çöktürmenin hesaplarını yapıyor. Juncker, Yunanistan’ı buzun üzerindeki ineğe benzetti.

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile Yunanistan arasında bu ayın sonunda ödenmesi gereken kredileri konusunda süren görüşmeler, SYRIZA Hükümeti ve Başbakan Alexis Çipras’a diz çöktürme planlarına dönüştü. Brüksel ve Berlin’deki diplomatik kaynaklar, Yunanistan’ın Avro  Bölgesi’nden çıkarılması için hazırlıkların yapıldığını ileri sürüyor.

Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras’ın geçtiğimiz çarşamba günü Berlin’de Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Français Hollande ile yaptığı görüşmeden bir sonuç çıkmaması üzerine, IMF de Yunanistan ile pazarlıkları yürüten delegasyonun çalışmalarını durdurmuştu. Ancak görüşmeler Cumartesi yeniden başladı.

Yunanistan hükümetinin krediyi alabilmek için sunduğu “reform planı”nı kabul etmeyen AB ve IMF, ücretlerde ve emeklilik maaşlarında daha fazla kısıtlamanın yapılmasını dayatıyor. SYRIZA Hükümeti ise bunu net bir şekilde reddetmişti. SYRIZA’nın seçimlerden önce reddettiği uygulamaları SYRIZA’ya dayatan AB ve IMF, açıktan yeni hükümete diz çöktürmenin hesabı içinde. Başbakan Çipras’ın dayatmaları kabul etmeyerek ülkesine dönmesi Atina’da sevinçle karşılandı.

Görüşmelerden sonuç çıkmaması üzerine bu ayın sonunda verilmesi öngörülen 7.2 milyar avroluk kredinin verilmeyeceği ilan edildi. Yunanistan’ın bu ayın sonunda IMF’ye 1.6 avro ödemede bulunması gerekiyor.

Görüşmelerden bir sonuç çıkmaması üzerine pek çok AB ülkesi Yunanistan’ın iflasını gündeme getirerek Avro Bölgesi’nden çıkarılmasını gündeme getirdi.

YUNANİSTAN BUZUN ÜZERİNDEKİ İNEK Mİ?

Bu arada Çipras’ın Berlin ve Brüksel’de yaptığı temaslardan bir uzlaşma çıkmamasına bir tepkiyi de AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker gösterdi. Perşembe günü Çipras ile yaptığı görüşmeden sonra bir açıklama yapan Juncker, “İneği buzun üstünden almamız gerekiyor, ama sürekli kayıyor. Bugün bir kez daha ittik” diyerek kendisince Yunanistan’ın durumunu açıkladı. Ancak son açıklamalara bakıldığında AB ve IMF’nin Yunanistan’ı bol süt veren inek gibi sağmaya devam etmek istediklerini, Çipras’ın ise buna karşı çıktığı görülüyor.

ÇİPRAS VE SYRIZA NE YAPACAK?

Bütün bu açıklama ve tehditlerin arkasında Yunanistan’ın solcu hükümetine diz çöktürerek, daha önce emekçilere karşı gerçekleştirilen saldırıları sürdürmek istedikleri anlaşılıyor. SYRIZA Hükümeti ve Başbakan Çipras’ın işi ağırdan alması, dayatılanları hafifletmesi girişimlerine tepki olarak “Avro’dan çıkarma” ve “İflasa sürükleme” tehditleri savruluyor. Ancak, çoktan iflas etmiş Yunanistan’ın bütün bu dayatmalara karşı direnmekten başka seçeneği bulunmuyor. Aksi halde SYRIZA da diğer partiler gibi kısa sürede tarihin çöplüğüne atılacak.

AB ve IMF’nin yaptığı tehditlerin hayat bulması bugünkü koşullarda mümkün değildir. Çünkü, Yunanistan çaresiz ve seçeneksiz değildir. AB ve ABD’nin etki alanını daraltmak isteyen Rusya ve Çin, ihtiyaç duyulan kredileri verebileceklerinin mesajını veriyorlar. Bu da Avro Bölgesi’den çıkarmanın daha çok AB’nin aleyhine olacağı anlamına geliyor. Bu nedenle tehditlerin asıl maksadı Yunanistan’a, dolayısıyla SYRIZA’ya diz çöktürmektir. Bakalım, SYRIZA bu zorlu sınavdan başarıyla çıkacak mı... Önümüzdeki haftalarda göreceğiz.

ÖNEMLİ BULUŞMA 18 HAZİRAN’DA

Günlerdir Yunanistan’ın Avro Bölgesi’nden çıkarılıp çıkarılmayacağı ya da iflas edip etmeyeceği konusunda yapılan açıklamaların ne kadar gerçekçi olduğu 18 Haziran Perşembe günü Luxemburg’da yapılacak AB Maliye Bakanları toplantısında ele alınacak. Maliye bakanlarının, Yunanistan’a verilmesi öngörülen kredinin serbest bırakıp bırakmayacağı bu toplantıda belli olacak. Toplantıdan sonra bakanların IMF Başkanı  Christine Lagarde ile bir araya gelmesi bekleniyor.
Teknik düzeydeki görüşmelerin sona erdiğini açıklayan Yunanistan Hükümeti, bundan sonra ancak politik görüşmelerin olabileceğini belirterek AB ve IMF tarafından dayatılan kısıtlama planlarının altına imza koymanın niyetinde olmadığını ilan etti.

ALMANYA: YUNANİSTAN AVRO BÖLGESİ’NDE KALMALI

Borç krizinin ortaya çıkmasından bu yana Yunanistan’a dayatılan açı reçetelerin arkasındaki en önemli ülke olan Almanya, Yunanistan’ın Avro Bölgesi içinde kalmasından yana görünüyor. Ancak bunun için Yunanistan’a taviz verilmesinden yana değil. Zira, Yunanistan’a dayatılan programların hayata geçirilmemesi durumunda benzer ülkelerin bundan cesaret alabileceği ileri sürülüyor. Başbakan Angela Merkel yaptığı son açıklamada, “İsteğin olduğu her yerde mutlaka bir çıkış yolu vardır” diyerek Çipras’tan anlaşmazlığın giderilmesi için “istek” göstermesini istedi. Merkel’in Sözcüsü Steffen Seibert de Yunanistan’ın Avro Bölgesi’nde kalması için her türlü çabayı gösterdiklerini söyledi. Ancak bu açıklamalara rağmen Federal Hükümetin ciddi şekilde Yunanistan’ın Avro Bölgesi’nden çıkarılması durumunda ortaya çıkacak sorunlar üzerinde çalışmalar yaptığı ve hazırlıklar sürdürdüğü belirtiliyor. Bild gazetesinde önceki gün yer alan bir haberde, Yunanistan’ın ay sonunda kadar dayatılan şartları yerine getirmemesi durumunda Yunanistan’ın iflası konusunda gerekli hazırlıkların yapılmasını istediği ifade edildi.

ÖNCEKİ HABER

‘Ailemizin en iyi abisiydi’

SONRAKİ HABER

‘Sağlıkta dönüşüm’ün sağlıkçı kadınlara dönüşü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...