13 Haziran 2015 13:45

'AKP, barış iradesine saygı duymalıdır'

Diyarbakır'da HDP mitingine yönelik bombalı saldırı ve sonrasında yaşanan provokasyonları kınayan emek, meslek ve insan hakları örgütleri patlamanın olduğu trafo önünde açıklama yaparak, 'Diyarbakır halkının yanındayız' mesajı verdi.

Paylaş

Diyarbakır'da HDP mitingine yönelik bombalı saldırı ve sonrasında yaşanan provokasyonları kınayan emek, meslek ve insan hakları örgütleri patlamanın olduğu trafo önünde açıklama yaparak, 'Diyarbakır halkının yanındayız' mesajı verdi. Yapılan açıklamada son dönemde yaşanan olaylara da dikkat çekilerek, “Tercihini barıştan ve halkların kardeşliğinden yana koyan Diyarbakır halkı bu saldırılarla adeta cezalandırılmak istenmektedir. AKP seçim sonuçlarını iyi okumalı, demokrasiden ve barıştan yana ortaya konan iradeye saygı duymalıdır” denildi.

KESK, DİSK, TMMOB, TTB ve İHD’nin aralarında bulunduğu kurumların başkan ile yöneticileri bugün patlamanın yaşandığı yere gelerek provokasyonları lanetledi ve olayın bir an önce açığa çıkarılarak faillerin cezalandırılmasını istedi. Çok sayıda sendika ve kurum temsilcisi ilk olarak trafoya karanfiller bıraktı. Emek ve meslek örgütleri adına KESK Genel Başkanı Lami Özgen ortak bir açıklama yaptı. Özgen, “Ağrı Tendürek provokasyonunun, Mersin, Adana bombalamalarının, Bingöl’de seçim aracı şoförünün işkence yapılarak 30 kurşunla katledilmesinin, Erzurum’da aracıyla birlikte şoförün yakılmasının 5 Haziran ve 9 Haziran’da yapılan infazların aynı tezgahın parçaları olduğunu düşünüyoruz” dedi.

‘AKP ‘BEYAZ RENAULT’LARA  DÖNÜŞ YAPTI’

AKP devletinin derin yüzünün ‘90’lı yıllardaki kontrgerilla saldırılarının simgesi haline gelen ‘beyaz Toros' ve arkadan tek el atış yöntemine dönüş yaptığını ifade eden Özgen olayın tüm boyutlarının bir an önce açığa çıkartılmasını ve herkesin sağduyulu davranmasını istedi.

‘ÇÖZÜM SÜRECİNDE DİYALOG YENİDEN BAŞLATILMALI’

İnsan hakları örgütleri adına konuşan Ünal Kurşun da Türkiye’deki insan hakları örgütleri olarak Diyarbakır halkıyla dayanışma içerisinde olacaklarını belirtti ve  şunları söyledi: “Seçim döneminde durdurulmuş olan Kürt sorununun çözüm sürecinin ne kadar kırılgan olduğu bu tip provokatif saldırılar ile bir kez daha ortaya çıkmıştır. Siyasal tarafların söylem ve eylemlerine rağmen, barış ve çözüm sürecinin Türkiye halklarına mal olduğu seçim sonuçları ile ortaya çıkmıştır. Halka rağmen çözüm sürecinin durdurulması mümkün değildir. Bu nedenlerle taraflar arasında diyaloğun yeniden başlatılmasını ve 28 Şubat 2015 tarihli Dolmabahçe Deklarasyonu’na uygun olarak tarafların barış ve çözüm sürecini kaldığı yerden sürdürmesinin gerekli olduğunu belirtmek istiyoruz."

HAYATINI KAYBEDEN SAYISI 5’E YÜKSELDİ

Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda gerçekleştirdiği mitinge yapılan bombalı saldırıda ağır yaralananlardan biri olan Ali Türkmen, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Türkmen'in yaşamını yitirmesi ile saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 5'e yükseldi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır’da gözaltına alınan 19 kişiden 6'sı tutuklandı

SONRAKİ HABER

AYM'nin dini nikah kararına tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...