13 Haziran 2015 12:16

‘İlk yasa hasta tutuklular için olmalı’

AKP hükümetinin 13 yıllık iktidarı sürecinde pazarlık konusu ettiği hasta mahpuslara yönelik tutumunu eleştiren TUHAD-FED Ankara Temsilcisi Hava Özcan, Meclise güçlü giren HDP’nin çabaları ile kurulacak yeni hükümetin hasta mahpuslara çözüm olması için büyük bir baskı oluşturacağını söyledi.

Paylaş

AKP hükümetinin 13 yıllık iktidarı sürecinde pazarlık konusu ettiği hasta mahpuslara yönelik tutumunu eleştiren TUHAD-FED Ankara Temsilcisi Hava Özcan, Meclise güçlü giren HDP’nin çabaları ile kurulacak yeni hükümetin hasta mahpuslara  çözüm olması için büyük bir baskı oluşturacağını söyledi. SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden ise, seçimlerden sonra oluşacak yeni hükümetin Mecliste çıkaracağı ilk yasanın hasta tutukluların özgürlüğünü sağlayacak yasa olması gerektiğinin altını çizdi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) verilerine göre, 282’si ağır olmak üzere 720 hasta mahpus bulunuyor. 13 yıllık AKP iktidarı döneminde hasta tutuklular bir siyasi pazarlık haline getirildi. Yaşanan onca ölüme rağmen AKP iktidarı hasta mahpuslarla ilgili sorunun çözümüne ilişkin somut bir adım atmadı.

‘AKP HASTA MAHPUSLARA DÜŞMANCA YAKLAŞIYOR’

AKP’nin hasta mahpusları ölüme terke etmesinin düşmanca olduğunu söyleyen Özcan, hasta tutuklu sorununun Meclise yansıyan halk iradesi ile çözüme kavuşmasını beklediklerini belirtti. Özcan, “HDP Kürdistan’da babaları, çocukları, anneleri cezaevinde olanlardan oy aldı. Onun için şimdi HDP’den beklentileri de cezaevinde yatan yakınlarının tahliyesi için mücadele vermesidir. Çözüm olacaksa hasta tutukluların tahliye olması ile başlayabilir” dedi.

‘CEZAEVLERİNDE SAĞLIKTAN BAHSEDEMEYİZ’

“Sağlık sadece fizikken iyi olma hali değildir. Sağlığı bireyin özgür olma hali olarak tanımladığımızda cezaevlerinin başlı başına bir sağlıksız mekanlar olduğunu söyleyebiliriz. Cezaevlerinde sağlıktan bahsetmemiz mümkün değil” diyen  SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden ise,  bireyin özgür olmadığı bir ortamda sağlıktan söz edilemeyeceğini söyledi. Hasta tutukluların hastanelerden aldıkları “Cezaevinde kalamaz raporlarına” rağmen tahliye edilmediğini hatırlatan Erden,  raporların iktidarın bakışından farklı davranmayan Adli Tıp Kurumu tarafından reddedildiğine vurgu yaptı. Türkiye’nin de imzaladığı Birleşmiş Milletler belgesi resmi ve üye ülkelerinin imzaladığı ‘İstanbul Protokolü’ kapsamında cezaevlerindeki hasta mahpusların  kendi bağımsız doktorlarını seçip, bağımsız hastanelerden raporlarını alma haklarının bulunduğuna dikkat çeken Erden, “Ancak tutsaklar bu haklarını AKP’nin engellemeleri ve ATK’nin tarafsız yaklaşmadığı için kullanamıyor. Tutsakların sağlık hakkı da engellenmiş oluyor” dedi. Seçimlerde halkın büyük bir özveri ile iradesini ortaya koyduğunu belirten Erden, “Kurulacak yeni hükümet iyi niyet göstergesi olarak hasta tutsakların hiçbir koşula tabir tutulmadan özgür bırakılması için bir çalışma yürütmesi lazım. ATK’nin tarafsızlığını yitirdiği için kaldırılıp, yerine bağımsız kurumların değerlendirmesini sağlayacak bir çalışma yapılması gerekir” dedi. (Ankara/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Batı Çalışma Grubu’na benzer yapı mı kuruldu?

SONRAKİ HABER

‘Soykırımla yüzleş’ pankartına soruşturma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...