13 Haziran 2015 12:09

‘Hayatları boyunca sadece 1 dakikaları oldu’

Cumartesi Anneleri, adalet arayışlarının 533. haftasında 11 Haziran 1981’de idam edildikten sonra naaşı kaybedilen Veysel Güney’in akıbetini sordu.

Paylaş

Cumartesi Anneleri, adalet arayışlarının  533. haftasında  11 Haziran 1981’de idam edildikten sonra naaşı kaybedilen Veysel Güney’in akıbetini sordu. Her cumartesi olduğu gibi Galatasaray Meydanı’nda “Failler belli, kayıplar nerede?” yazılı pankart açarak oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri, ellerinde kaybedilen yakınlarının fotoğraflarını taşıdı.

Eylemde konuşan Veysel Güney’in yeğeni Doğan Güney, “Amcam işçi lideriydi, sosyalistti. İdam edilerek kaybedildi” dedi. Bu toprakların insan bedeninin kaybedilmesine alıştırıldığını söyleyen Güney, “Amcam idama götürülmeden önce babaannem ve dedeme onu görebilmeleri için bir dakika süre verdiler. Babaannem ve dedemin hayatları boyunca sadece  bir dakikaları oldu” diye konuştu.

1980’de kaybedilen Cemil Kırbayır’ın ağabeyi Mikail Kırbayır da, Veysel Güney’ın naaşının ailesine teslim edilmemesinin insafsızlık olduğunu söyledi. Ardından yapılan basın açıklamasını okuyan Cumartesi İnsanı Ümit Efe, idam sonrasında oğulları Veysel’in cenazesini almak isteyen aileye “Onun mezara ihtiyacı yok, belki köpeklerin önüne atarız” denildiğini aktardı. Yapılan tüm suç duyurularının sonuçsuz bırakıldığını belirten Efe, “Veysel’in kaybedilmesinden başta Kenan Evren olmak üzere 12 Eylül’ün tüm asker ve sivil unsurları sorumludur. 12 Eylül hukukunu sürdürmekten vazgeçin, Veysel’in cenazesini ailesine teslim edin,” dedi. (İstanbul/DİHA)


‘TEMİZÖZ HÂLÂ YARGILANMADI’

DAYİKÊN Şemiyê ve insan hakları savunucuları, 1993 yılında JİTEM tarafından gözaltına alındıktan sonra İdil yolunda cenazesi bulunan Abdulhekim Tanrıverdi’nin faillerini sordu.Cizre’de Sanat Sokağı’nda gerçekleşen 338. buluşmada konuşan MEYA-DER Cizre Şube Yöneticisi Veysi Durgut, dönemin komutanı Cemal Temizöz’ün Tanrıverdi’nin  kardeşine, “Biz senin kardeşini öldürdük” dediğini söyledi. İHD Şırnak Üyesi Abdulkerim Pusat da, Temizöz’ün  neden hâlâ yargılanmadığını sordu. (Şırnak/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Sümer Tilmaç'ın cenaze töreni yarın yapılacak

SONRAKİ HABER

Batı Çalışma Grubu’na benzer yapı mı kuruldu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...