13 Haziran 2015 00:58

İşçinin de patronun da gözü Renault’da

Paylaş

Vedat YALVAÇ
Bursa

Metal işçilerinin yaklaşık 2 aydır süren mücadelesi patronların ve Türk Metal’in saldırılarına rağmen sürüyor. Temsilci seçimlerini yapmakta kararlı olan metal işçileri, Türk Metal Sendikasını da fabrikalarından bir daha geri gelmemek üzere silmek istiyor. Renault ile TOFAŞ’ta sendika ve temsilci seçimleri tartışması yoğunlaşırken Coşkunöz, Mako, Ototrim işçilerinin gözü kulağı Ranault işçilerinde. Renault’yu çok yakından takip eden Coşkunöz işçileri, “Şu anda patronlarımız da Renault’da olacak şeyi bekliyor. Onlar ne verirse biz de onu vereceğiz diyorlar” diye konuştu. Önceki gün işçilerin kendi seçeceği temsilci seçimlerinin patron tarafından kabul edilmemesi üzerine uyarı eylemi yapan Renault işçileri, kararlı tutumlarıyla diğer tüm metal işçilerinin pusulası durumunda.

‘ÇELİK-İŞ’İ BİLİYORUZ’

Çelik-İş’e geçişlerin başladığı TOFAŞ’ta işçilerin büyük bir çoğunluğu Renault işçilerinin atacağı adımı bekliyor. İşçiler, “Biz Çelik-İş’in nasıl bir sendika olduğunu biliyoruz. Ama sendikanın o gün oraya gelmesi işçilerde başka bir duygu yarattı” diyor. TOFAŞ işçileri şunları söylüyor: “Şu an biz değil Çelik-İş bize tabi. TOFAŞ, şubesi açılacak. Kendi temsilcimizi kendimiz seçeceğiz. TOFAŞ’la görüşmeleri bağımsız yapacağımıza dair söz verdiği için ve görüş olarak TOFAŞ işçisinin profilen daha uygun olduğu için şu an diğer sendikalara göre bir adım önde. Ama yine de gözümüz kulağımız Renault’da ve diğer fabrikalarda. İşçi halen tartışıyor ve temkinli. İşçi bir an önce Türk Metal gitsin diye böyle bir adım attı.”

BİRLEŞİK METAL-İŞ TARTIŞILIYOR AMA...

TOFAŞ’ta “solcu sendika” diye tabir edilen Birleşik Metal-İş’e olumlu bakılmazken Renault’da da Hükümete yakın bir sendika olması nedeniyle Çelik-İş’e olumsuz bakılıyor. Bölünmeyi engellemek için şu an sendika değiştirmeyi tartışmayan Renault işçileri, yapılacak temsilci seçimlerinden sonra tüm alternatifleri tartışarak bir sonuca varmak istiyor. Patronun temsilci seçimlerini kabul etmemesi durumunda Birleşik Metal-İş’e geçmenin tartışıldığı Renault’da Birleşik Metal-İş bir adım önde. Ancak işçiler, “Bu sendikalar yapsaydı bugüne kadar yaparlardı. Bunlara da yeterince güvenmiyoruz” diyerek ne Çelik-İş’e ne de Birleşik Metal-İş’e gönül rahatlığı ile evet diyebiliyor.

İŞÇİNİN GÖNLÜNDE BAĞIMSIZ SENDİKA VAR

Birçok işçinin gönlünde yatan ise bağımsız sendika fikri. Ancak bundan, yasal zorlukları ve nasıl kurulacağına dair kaygılarından dolayı uzak duruluyor. Ancak Renault işçilerinin kuracağı bağımsız bir sendikanın kabul göreceğini belirten Coşkunöz işçileri, “Renault şu anda Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nin bir ucundan yürüyüşe başlasa diğer ucundan 50 bin işçiyle çıkar” diyor. İşçiler, herkesin gözünün kulağının Renault işçilerinin atacağı adımda olduğunu belirtiyor. Renault işçilerinin sağlam adımlarla yürüdüğünü söyleyen Coşkunöz işçileri, Renault işçilerinin yaptıklarının diğer illerdeki metal işçilerini de etkileyebileceğini düşünüyor.

‘ROLEX SAAT İSTİYORUZ!’

Türk Metal’in, 160 bin üyesine 100 milyon dağıtacağını söylemesiyle “İşçi Rolex saat istiyor” diyerek dalga geçen Coşkunöz işçileri, “Sendika sendika değil patron sanki. Türk Metal bizim paramızla otel işletmeciliği yapıyor, sendikacılık yapmıyor. Sendika dediğin böyle mi olmalı” diyerek tepki gösterdi.

 

ÖNCEKİ HABER

MHP'li işçiler neden HDP'ye oy verdi?: Bu sefer kendimiz için farklı oy kullandık

SONRAKİ HABER

Bombalı saldırıda ölenlerin sayısı 5'e yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...