13 Haziran 2015 00:56

MHP'li işçiler neden HDP'ye oy verdi?: Bu sefer kendimiz için farklı oy kullandık

Paylaş

Ali DOĞAN
İstanbul

2015 genel seçimleri sona erse de Tuzla tersanelerinde tartışması sürüyor. Konuşulan konuların başında ise HDP’nin başarısı geliyor. Çünkü HDP, daha önce hiçbir sol partiye oy vermemiş MHP’li işçilerden de oy aldı. İşçilerin böyle bir tercihte bulunmasının baş nedeni ise yıllardır kendi yaşamlarında olumlu yönde bir değişikliğin olmaması. 

Bülent Ertürk tersanelerde yat boyacısı olarak çalışıyor. Karslı ve Azeri kökenli bir işçi. Aileden milliyetçi olduklarını anlatan Ertürk, hayatı boyunca sol bir partiye oy vermemiş. Her dönem MHP’ye oy verdiğini anlatan Ertürk, sadece bir kez, ilk kurulduğu yıl o da akrabasının hatırına AKP’ye oy atmış. Ertürk, HDP’ye neden oy verdiğini şöyle anlattı: “Öncelikle HDP için çalışan yıllardır tanıdığım işçi arkadaşlarım var. Ne olursa olsun ben onlara güvenirim. İkincisi ise bu Hükümetten ve Cumhurbaşkanından çok sıkıldım. Hiç gitmeyeceklermiş  gibi geliyorlardı. Özellikle son 7 yıldır işçilere tek bir hayırlı iş yapmadılar. Bunun yanı sıra da ben dindarım. Ama kutsal kitabımı bile siyasete alet etmesine çok kızdım. MHP’ye oy versem bu adamlar istediğini alacak. Ama HDP’nin bu adamları durduracağına arkadaşlar beni ikna etti. Ben de oyumu verdim. Vicdanım rahat. Çünkü AKP artık işleri istediği gibi yönetemeyecek.”  

YILLARDIR BİRLİKTE MÜCADELE VERDİK

37 yaşındaki Murat Yıldız evli ve bir çocuk babası. Tersaneye gelmeden önce Ford Otosan’da çalışıyormuş. Yıkılmaz gözüken AKP iktidarının çökmesi nedeniyle seçim sonuçlarından memnun olduğunu anlatan Yıldız, “Bu iktidar güç kaybetti. Çok sebebi var ama bence en önemli sebebi işsizlik ve ücretlerin düşük olması. Düşünün ben 2008 krizinden bu yana aynı parayla çalışıyorum. Ama her şeye zam geldi. Belki hepimiz ayrı partilere oy vermiş olabiliriz ama bu benim gibi bir çok işçinin de düşüncesidir” dedi. Bu seçime kadar MHP’den başka partiye oy vermediğini dile getiren Yıldız, tercihini neden değiştirdiğini şöyle dile getirdi: “Bu sefer HDP’ye oy verdim. Bunda beraber çalıştığımız Evrensel gazetesini okuyan ve dağıtan arkadaşların anlattıkları etkili oldu. Bu arkadaşlarda aynı zamanda Emek Partili arkadaşlar ve onlarla yıllardır tersanelerde olup biten her şeye karşı birlikte mücadele ediyoruz. Bu sefer bu arkadaşları kırmadım. Bir de Cumhurbaşkanının meydanlara çıkması benim kararımı etkiledi.” 

GÖNLÜM RAHAT

Kaynakçı olarak çalışan Ümit Tes Kastamonulu. 27 yaşında ve sekiz yıldır tersanelerde çalışıyor. Ağır koşullarda çalıştıklarını anlatan Tes, şöyle devam etti: “Ben Tuzla’da Ülkü Ocağının üyesiyim ve MHP’liyim. Bir dönem mahalle yönetiminde de yer aldım. Seçimler başladığından bu yana hep arkadaşlarla konuşuyorduk yine tüm siyasi partiler vaat veriyordu. Bu konuşulanları da biz işyerimizde konuşuyorduk. İçimizde bir abimiz de hep bunların anlattıklarının biz işçiler için bir anlamı olmadığını patronların oy verdiği partilere işçilerin oy vermemesi gerektiğini anlatıyordu. Bu sohbetler hep olduğu için de biraz fikrim değişti çünkü her tartışmanın sonunda AKP’ye karşı HDP çıkıyordu. Ben hep tereddütle dinledim konuşmaları en son pazar sabahı kalktım sandığa gidene kadar acaba doğru mu yapıyorum diye düşündüm ama bir işçinin patronla aynı partiye oy vermemesi sözü aklıma geldi. Ben de oyumu HDP’ye verdim. Bir daha olur mu bilmem ama gönlüm rahat çünkü yanımdaki insanlara güveniyorum.”  

Serkan Mert de kaynakçı. Düşünce olarak milliyetçi olduğunu anlatan Mert. yıllardır AKP’nin işçiler için bir şey yapmadığını söyledi. İşyerindeki arkadaşlarının konuşması ve Demirtaş’ın açıklamalarının etkili olduğunu söyleyen Mert, “Bu başkanlık sevdalısı bir adamın karşısında durabilecek onu engelleyecek ve biz işçilerde nefes aldıracak bir olanağın olabilmesi için oyumu HDP ye verdim” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Türkiye neyi seçti?

SONRAKİ HABER

İşçinin de patronun da gözü Renault’da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...