10 Ağustos 2011 09:24

‘Milletvekilleri ve Meclis personeli fişleniyor, izleniyor, dinleniyor’

TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e mektup yazan CHP Adana eski milletvekili ve bilişim uzmanı Tacidar Seyhan, Meclis bilgisayarlarında yapılan yeni düzenleme ile milletvekilleri ve personelin fişlendiğini, takip edildiğini, ‘BBG evi’ gibi gözetlendiğini belirtti. ANKA’ya konuşan CHP Adana eski Milletvekili ve bilişim uzmanı Tacidar Seyhan, TB

‘Milletvekilleri ve Meclis personeli  fişleniyor, izleniyor, dinleniyor’
Paylaş

“MİLLETVEKİLLERİ TAKİP EDİLİYOR”

Meclis’te yapılan yeni düzenleme ile kişi hak ve özgürlüklerinin tamamen kısıtlandığını, milletvekilleri, grup başkanvekilleri hatta genel başkanların odalarında olan bilgisayarların bile işlevsel açıdan Meclis’in ana bilgisayarına bağlandığını belirten Seyhan, mektubunda şöyle dedi: “Bu bağlantı sonucunda bilgisayarlarda yapılan tüm işlemler takibe alınmakta, süresiz depolanmaktadır. Bazı site adları kodlanarak o sitelere giriş yapan tüm milletvekilleri ve personelin anında takibe alınması söz konusudur. Elektronik posta ve bilgisayar üzerindeki kaynak dosyaların tamamı Meclis Bilgi İşlem’in denetimi altındadır. Yapılan yazılımla ABD’deki bilgisayar sisteminde olduğu gibi her şey ana bilgisayar tarafından kontrol edilmektedir. Milletvekillerinin bazı sitelere girişi yasaklanmıştır. Denetleme hakkı elinden alınmıştır. Bilgilenme hakkı elinden alınmıştır. Meclis’te araştırma yapmakla görevli birimlerde dahi çalışan personel bazı sitelere girememektedir. Giriş anında izin verilen bazı siteler, site üzerinde yapılan işlemlerle birlikte takibe alınarak tüm işlemler sıkıştırılmış dosya ile bilgisayar bünyesinde tutulmaktadır.”

Meclis Başkanı Çiçek’ten duruma müdahale etmesini isteyen Seyhan, “Meclis Başkanı filtreleme, takip ve merkezi kayıt sisteminin devreden çıkarması, milletin vekillerini takip edilen personel durumuna düşürmemesi gerekmektedir” dedi. Görüşmelerin yapıldığı sabit telefon sisteminin değiştirilerek yeni bir kriptolama sistemiyle görüşmelerin sağlanmasını da öneren Seyhan, Meclis Başkanı’na şu çağrıyı yaptı: “Meclis’teki izlemenin yasa dışı olarak Meclis yönetimince yapılması Türkiye’de bu yöndeki istismarı artıracaktır. Devlet yönetimi sorumluluğuyla bağdaşmayan bu uygulamaların derhal sona erdirilmesi için Meclis Başkanı Sayın Cemil Çiçek’i göreve çağırıyorum.”

“MİLLETVEKİLLERİ GÖZETLENİYOR”

Söz konusu sistemle milletvekilleri ve personelin fişlendiğini söyleyen Seyhan, “Adeta BBG evi gibi milletvekilleri gözleniyor” dedi. Genel Kurul’daki telefon konuşmalarının devre dışı bırakılmasını sağlayan sistemin kaldırılmasını isteyen Seyhan, bu yolla milletvekillerinin mesajlarının izlenmesi ve dinlenme riskinin olduğunu, milletvekillerinin üzerinden bu riskin kaldırılmasının Meclis Başkanlığı’nın sorumluluğu altında olduğunu söyledi. (Ankara/ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Hanoğlu için 1147 imza toplandı

SONRAKİ HABER

Emekli Orgeneral Hasan Iğsız tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...