12 Haziran 2015 16:51

Çalışan çocuklar okulu bırakıyor

Paylaş

Mesut BAYLAV
Adana

Dünyada her 5 çocuktan biri çalışıyor. Türkiye’de okula gitmeyen çocuklar için haftalık çalışma süresi 54 saat. Birçok çocuk kayıt dışı alanlarda okulu terk ederek çalışmak zorunda kalıyor. Çukurova Üniversitesi Felsefe Grubu Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Gümüş ile çocuk işçilik ve buna bağlı olarak eğitim hakkı ve 4+4+4 eğitim sistemi üzerine görüştük. Ekonomik faaliyetlerde çalışan çocukların yüzde 50.2’sinin okula devam edemediğini aktaran Gümüş, çalışan 893 bin çocuktan 445 bininin aynı zamanda okulunu sürdürürken 448 bininin okula gidemediğini belirtti. Gümüş, bu durumun gezici tarım işçileri arasında çok daha yüksek olduğunu ifade etti. 

TARIMDA ÇOCUK İŞÇİLİK ARTIYOR!

Çadırlarda yaşayan mevsimlik tarım işçilerinin yaşam ve çalışma koşullarının çok ağır olduğunu ifade eden Gümüş, “Tarım kesiminde çocuk işçiliği oranları daha da yükselmektedir. Köylerde 7-8 yaşını geçmiş çocukların büyük bir kısmı kısa ve daha uzun süreli olarak tarım ve hayvancılık faaliyetlerine destek olmaktadırlar” dedi. 

ÇOK DİLLİ EĞİTİM GEREK

Tarım işçiliğinin Suriyeli mülteciler için de çaresizce bir tutunma yolu olduğunu söyleyen Gümüş, “Şehirde veya kırsalda Suriyeli çocukların bir kısmı çalıştırılmakta. Çalışan, çalışmayan çocukların büyük kısmı okuldan yoksun bırakılmaktadır” dedi. Suriyeli mültecilerin çocukların okullarda yaşadıkları sorunlara değinen Gümüş, dil, sorunu iletişim güçlüğü, kitap eksikliği, ön yargı ve dışlamaların ön plana çıktığını belirterek okullarda iki dilli eğitim yapılması gerektiğini vurguladı. 4+4+4 ile açık öğretime geçişe açık kapı bırakıldığını ifade eden Gümüş, açık öğretimde mesleki liselerin de yaygınlaştırıldığını belirterek bunun çocukların çalışma hayatına girişinin önünü açtığını ifade etti. Öğrencilerin yüzde 31’inin  açık öğretimde göründüğünü dile getiren Gümüş,  bunun önemli bir kısmını  15-18 yaş aralığını oluşturduğunu söyledi. 

YAŞINA UYGUN YAŞAMALI

Çocukların dinlenme, oynama ve yaşına uygun etkinliklerde bulunma ve kültürel, sanatsal yaşama hakkının olduğunu vurgulayan Gümüş, “Oysa ağır, ruhsal ve bedensel gelişimini olumsuz etkileyecek işlerde ve koşullarda çalışan çocuklar bunların tamamından yoksun kalmaktadır. Bu da çalışan çocukların kendilerini yaşıtlarından soyutlamalarına neden olmaktadır” dedi. Böyle çocukların; yetişkinliğe geçiş ve yetişkinlik süreçlerinde, giderilmesi zor sorunlarla karşı karşıya kaldığını dile getirdi.

ÖNCEKİ HABER

İmam hatip dışında okul kalmayacak

SONRAKİ HABER

Grup Yorum 30. yılını meydanlarda kutluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...