12 Haziran 2015 01:30

Türk Traktör’de kıyım sürecek mi?

Paylaş

Grevin ardından işten çıkarmaların yaşandığı Türk Traktör’ün Ankara fabrikasında çok sayıda yeni kişinin işe alınacağı dedikodusu yayılarak, işçiler arasında korku yaratılmak isteniyor. Yeni işbaşı yapanların doğrudan fabrikanın yönlendirmesiyle Türk Metal Sendikasına üye yapıldıkları iddia ediliyor. 

Koç Holdinge bağlı Türk Traktör’ün Ankara fabrikasında işçilerin üretimi durduğu günlerde eğitime alınanların işbaşı yapmaya başladığı öğrenildi. Ancak kaç kişinin işbaşı yapacağı konusunda fabrika yönetiminin yaydığı tahmin edilen dedikodular işçilerde “kıyım mı geliyor” endişesine yol açtı. 

Fabrikada 21 Mayıs günü üretimi durduran işçiler 12 gün boyunca fabrikaya kapanmış, 1 Haziran günü eylemlerini sona erdirmişti. İşçilerin kendi seçtiği sözcülerin de içinde bulunduğu 5 kişi o gece işten çıkarılırken, ücretsiz izne gönderilen 15 işçinin işine de bu hafta başında tazminatsız şekilde son verildi. 
İşçilerin eylemi sürerken, yeni işçi alımı için hazırlığa başlanan Türk Traktör’de 60 kadar yeni işçiye işbaşı yaptırıldığı öğrenildi. Şimdi bu sayının 400’ü bulacağı dedikoduları yayılıyor. İşçiler arasında “kıyım mı yaklaşıyor” endişesi yaratan bu durum, bazı işçilere göre ise korku salmak için yayılan bir dedikodu. 

KOÇ ‘TÜRK METAL İLE DEVAM’ MI DEDİ?

Diğer bir iddia da yeni alınanların işbaşı yapmadan önce Türk Metal Sendikasına üye olmaya zorlandıkları yönünde. İşçiler, geçmişte deneme süresi bitene kadar sendikaya üye olmalarına engel olunduğunu anlatıyorlar. Yeni işbaşı yapanların ise doğrudan üye yapılmasının da Türk Metal’in yeniden toplusözleşme yetkisi alacak çoğunluğa sahip olmasına dönük olduğu düşünülüyor. Tabii ki bu durum aynı zamanda Koç Holdingin “Türk Metal ile devam etme” yönünde karar aldığına ilişkin yorumlara da neden oldu. Holdinge bağlı Türk Traktör, Ford Otosan ve TOFAŞ’ta işçilerin eylemlerinin ardından işçilerin sendika tercihlerine karışmayacağı sözü verilmişti. 

İşçiler ise hem olası bir işçi kıyımına, hem de Türk Metal’in yeniden fabrikada etkin olmasına nasıl engel olacaklarını tartışıyorlar. (Ankara/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

Renault işçileri: Kırmızı çizgimizden taviz yok

SONRAKİ HABER

Renault işçisinin yolundan gidilmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...