12 Haziran 2015 00:55

Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü: Savaştan kaçıp sömürüyle karşılaştılar

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

Sınıf bilincinden yoksun örgütsüz veya ‘sorunsuz’ işgücü yaratmak isteyen kapitalist sistem daha fazla kâr elde edebilmek için işgücü ihtiyacını; daha ucuz, daha savunmasız ve sömürüye açık çocuk işçilerden karşılıyor. Ucuz iş gücü olarak en çok sömürülen grubu oluşturan çocuk işçilerin en çok çalıştırıldığı sektör ise tarım. Tarım sektörü, iş kazaları ve meslek hastalıkları yönünden en tehlikeli sektörlerden biri. Ancak yoksulluk sınırında yaşayan birçok çocuk, eğitimlerini yarıda bırakıp, koşulları kendilerinden ağır olan bu işlerde çalışmak zorunda kalıyor. Öte yandan kayıt dışı ekonominin varlığı, esnek çalışma biçimlerinin yaygınlaşması daha fazla çocuk işçinin çalıştırılması için uygun bir ortam yaratıyor.

SAVAŞ ÇOCUKLARI VURUYOR

12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü. Bu sene özellikle savaştan etkilenen çocuklar dikkatleri çekiyor. İşte savaşan kaçan, çocuk yaşlarında sömürünün içine düşen Ali İbrahimlerin hikayesi:
17 yaşındaki Ali İbrahim, Suriye’de 4 yıldan beri süren savaş nedeniyle annesi, babası ve 8 kardeşiyle birlikte Kobanê’deki evlerini terk edip Adana’ya gelmiş. Evin en büyük çocuğuydu Ali İbrahim, çalışıp ailesine destek olmak ona düşmüştü. 3 ay evvel bir fırında günlük 20 TL’ye işe başladı. Ekmek fırınında hamur kesme işi yapan Ali İbrahim serinlemek için yüzünü yıkadıktan sonra işinin başına döndü. Çalışan hamur makinesinin başına geçti. Islak eliyle makineye temas edince elektrik akımına kapıldı. Ambulansla götürüldüğü Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yaşamını yitirdi. 

2 yıl önce Suriye’nin Halep kentindeki savaştan kaçıp Adana’ya geldi 17 yaşındaki Ali İbrahim. Geride bıraktığı ailesine ne olduğunu bilmiyor, haber alamıyor. Yaşından ağır yükü olan bu çocuk, İbrahim, ülkesindeki savaşın bitmesini istiyor; ailesine kavuşmanın tek yolu bu. Ali İbrahim, günlük 15 TL için 20 km yol yürüyüp 100 kilo atık kağıt topluyor. Barınacak yeri yok. İbrahim’e atık kağıtları sattığı hurdacı yardım ediyor. Hurda dükkanında uyuyor. “Burada hayat çok zor yürümekten bacaklarının ağrıyor” diyor İbrahim.

HER 5 ÇOCUKTAN BİRİ ÇALIŞTIRILIYOR

Dünya Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre dünya genelinde yaşları 5 ila 14 arasında 120 milyon çocuk işçi bulunuyor. Her 5 çocuktan birinin çalıştırıldığı Türkiye’de ne yazık ki ölen her 20 işçiden biri de çocuk oluyor. 2013 yılında iş cinayetlerinde ölen çocukların oranı yüzde 4,7 iken; 2014’ün ilk 5 ayında 32 çocuğu daha iş cinayetleri sonucu kaybettik.

 

ÖNCEKİ HABER

DAY-MER Festivali saldırılara karşı bir mevzi

SONRAKİ HABER

Renault işçileri: Kırmızı çizgimizden taviz yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa