11 Haziran 2015 13:08

Kolin, Yırca’dan sonra bile termikten vazgeçmiyor

Paylaş

Manisa’nın Soma ilçesi Yırca Mahallesi’nde termik santral yapmak için 6 bin 666 zeytin ağacını kesen, tartışmalar sonrasında Danıştayın iptal kararıyla, başka bir bölgede termik santral yapacağını duyuran Kolin firması, bunun için ilk adımı attı. Kolin, dikili zeytin ağacı bulunmadığını açıkladığı Yırca yakınlarındaki Türkpiyale ve Kayrakaltı köyleri arasında termik santral için ÇED raporu almak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvurdu. Yırca’da firmaya karşı mücadele veren Greenpeace Avukatı Deniz Bayram, projenin Soma’yı yaşanmaz kılacağını, bunun için aynı hukuki mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

ZEYTİN AĞAÇLARINI KESMİŞTİ

Kolin Grubu, termik santralin yapılacağı Yırca Mahallesi’ndeki zeytinliklerin bulunduğu bölgeye, geçen 7 Kasım’da ağaç kesimi yapmak üzere iki otobüsle özel güvenlik görevlisi ile iş makinelerini gönderip, ağaç katliamı yaptı. Bölgede kesim yapılmaması için nöbet tutan köylülerin direnişine rağmen, arazideki toplam 6 bin 666 zeytin ağacı kesildi. “Acele kamulaştırma” için yürütmeyi durdurma kararı veren Danıştay 6. Dairesi, ardından da, Bakanlar Kurulunun bu kararını esastan iptal etti. Bunun yanı sıra, ÇED olumlu kararına karşı da, Manisa İdare Mahkemesi iptal kararı verdi. Geçen nisan ayında, Danıştay İdari Davalar Genel Kurulu Danıştay 6.  Dairenin Yırca Kararını onayladı.

TERMİKTEN VAZGEÇMİYOR

Danıştay kararının ardından Kolin firması, termik santrali Türkpiyale ve Kayrakaltı köyleri civarında zeytin ağacı bulunmayan araziye yapacağını açıkladı. Firma açıklamasının ardından Türkpiyale ve Kayrakaltı köyleri arasındaki bölgede, vatandaşlardan arazi alımlarını tamamladı. Bu işlemin ardından da, Kolin termik santral için ilk adımı attı. Şirket, projenin ilk ve en önemli ayağını oluşturan ÇED raporu için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvurdu. Bakanlık yetkili kurullarının kendilerine ulaşan bu projeyi inceleyecekleri ve ardından da yine inşaat sürecinin başlaması için de gerekli olan ÇED raporunu verip vermeme kararı alacağı öğrenildi.

ŞİRKETİN GİRİŞİMİNE TEPKİ GELDİ

Kolin firmasının yeni termik santral alanı için ÇED raporu başvurusunda bulunması Yırca’da köylülerin avukatlığını yapan, onların yanında yer alıp mücadele veren aynı zamanda Greepeace Avukatı da olan Deniz Bayram’ı, yeniden harekete geçirdi. Termik santrale karşı mücadelelerini sürdüreceklerini açıklayan Deniz Bayram, “Çevre Bakanlığından yeni bir termik santral içini izin süreci başlatılmış. Kömür yakıtlı termik santraller, çok ciddi olumsuz sağlık etkisi ve doğaya geri dönüşümü mümkün olmayan zarar verir. Soma özelinde düşündüğümüzde Soma’da hava kirliği ciddi orandadır. Soma’da her eve gittiğinizde hava kirliğine bağlı hastalıkları nedeniyle solunum cihazıyla yaşayan insanları görürsünüz. Çünkü Soma’da halihazırda mevcut Soma Termik Santrali bütün ilçeyi etkisi altına alan kirlilik yaratmaktadır. Bu nedenle Soma’da ikinci bir kömür yakıtlı termik santralin yapılması bu hastalıkları çoğaltacak ve Soma’ya zarar vermeye devam edecektir” dedi. (İzmir/DHA)

ÖNCEKİ HABER

19 Aralık katliamından yargılanan mahpuslara beraat istendi

SONRAKİ HABER

3. köprünün 2 bağlantı yolu iptal

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa