11 Haziran 2015 11:07

HDP: Çözüm sürecine de, muhalefete de devam

Paylaş

Elif Ekin SALTIK
Ankara

AKP'nin 13 yıllık tek parti iktidarı 7 Haziran Genel Seçimlerinin ardından yerini koalisyon tartışmalarına bıraktı. Meclis'e giren dört parti arasında olası koalisyon seçenekleri konuşuluyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP), iki gün boyunca gerçekleştirdiği toplantılarla parti meclisi üyeleri, milletvekili adayları ve milletvekilleriyle olası koalisyon seçeneklerini değerlendirdi.
Dün Parti Meclisi ve Merkez Yönetim Kurulu toplantısı yapan HDP, bugün de milletvekili adayları ve milletvekilleriyle bir araya gelerek hem seçim değerlendirmesi yaptı, hem de koalisyon seçenekleri açısından bir yoklama gerçekleştirdi. HDP'de muhalefette kalma yönünde ciddi bir eğilim gözlenirken, kurulacak yeni hükümetten çözüm sürecine yönelik net adımlar bekleniyor. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, olası bir erken seçime hazırlıklı olduklarını belirtirken, YSK'den kesin seçim sonuçları bile gelmemişken erken seçim fikrini tartışmanın çok sağlıklı olmadığının da altını çizdi.

OLASI KOALİSYON SENARYOLARI
HDP'de öncelikli tartışma, AKP-CHP koalisyonu karşısında alınacak tutum. HDP, böyle bir koalisyon halinde ana muhalefet partisi olacak. AKP-CHP koalisyonunda çözüm sürecinin devam etmesine yönelik HDP'nin ciddi bir kaygısı yok.
CHP-MHP koalisyonu da toplantılarda gündem oldu. HDP'nin belirli şartlarla CHP-MHP koalisyonuna dışarıdan destek verebileceği belirtiliyor ancak MHP'nin çözüm sürecini rafa kaldırma şartından dolayı bu mümkün gözükmüyor.
AKP-MHP koalisyonu seçeneğinin ise tam bir savaş hükümeti olacağı değerlendirmesi yapan HDP, böylesi bir hükümetin çözüm sürecini tamamen bitirip ülkenin iç savaşa sürüklenmesine yol açacağı belirtiliyor. HDP, seçimler öncesinde de söylediği gibi AKP-HDP koalisyonunun söz konusu bile olmadığını ısrarla vurguluyor.

ÖNCEKİ HABER

EMEP: Örgüt çatışması yok, halkımıza saldırı var

SONRAKİ HABER

Diyarbakır'da altı kesilmiş tüpler bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...