11 Haziran 2015 10:03

‘Diyarbakır’da gazeteciler tehdit altında’

Diyarbakır’da İHYA DER Başkanı Aytaç Baran’ın öldürülmesinin ardından Şehitlik Mahallesi’nde yaşanan silahlı saldırılar sırasında yaralanan Gazeteciler Canan Altıntaş ve Burak Emek’i meslektaşları ziyaret etti. Ziyaret sonrası basın açıklaması yapan gazeteciler, birçok gazetecinin tehdit edildiğini ve bölgede gazetecilerin hedef seçildiğine dikkat çekti.

Paylaş

Diyarbakır’da 9 Haziran HÜDA PAR’a yakınlığıyla bilinen İHYA-DER Başkanı Aytaç Baran evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirmiş, Baran’ın öldürülmesinden sonra bir grup “biji Hizbullah” sloganlarıyla Baran’ın öldürüldüğü mahalleyi uzun namlulu silahlarla basmıştı. 3 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıda DHA Muhabiri Canan Altıntaş, Serdar Sunar, İHA Muhabiri Burak Emek de grup tarafından satır, silah ve sopalarla yapılan saldırıda yaralanmıştı. Önceki gün Güneydoğu Gazeteciler Cemiyetinin çağrısıyla bir araya gelen gazeteciler Memorial Hastanesinde tedavi gören Altıntaş’ı ziyaret etti. Odasında kısa sohbet eden gazeteciler, “Hep birlikte yanındayız” mesajı verdi. Ziyaretten dolayı mutlu olduğunu ifade eden Altıntaş, “Benim fotoğraf makinemi kırdılar. Siz beni çekiyorsunuz ama ben de sizi çekmek istiyorum. Birisi makinesini verebilir mi bana. Özlemişim. Bir an önce sahalara yeniden dönerim umarım” dedi. Ziyaretin ardından gazeteciler bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya saldırıda yaralanan diğer Gazeteci Burak Emek de katıldı. Koltuk değnekleriyle katılan Emek, “Dayanışmanın kendisini mutlu ettiğini belirterek teşekkür etti.” 

‘SALDIRILAR HABER ALMA HAKKINA YÖNELİKTİR’

Burada açıklama yapan Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veysi İpek, Diyarbakır’da yaşananlarla birlikte son zamanlarda gazetecilere yönelik tehditlerin arttığına dikkat çekti. Gazetecilerin can güvenliğinden endişe ettiğini kaydeden İpek, geçmişte öldürülen gazetecileri hatırlatarak, bu durumun önüne geçilmesi gerektiğini ifade etti. İpek, “unutulmamalıdır ki gazetecinin görevi kamuoyunu bilgilendirmek, yaşanan olumlu ya da olumsuz olayları topluma yansıtmaktır. Yalnızca kamuoyunu bilgilendirmek amacında olan gazetecilerin bu görevi tüm demokrasiye inanan ülkelerde toplumun ve anayasanın güvencesi altındadır” diye konuştu. Yapılan saldırıların halkın haber alma hakkına yönelik bir saldırı olduğunu belirten İpek, siyasi yapıları ve toplumun tüm kesimlerini uyararak, “Gazeteciler sadece işini yapıyor ve gazetecilere saldırılmasın” dedi.

FOTOĞRAFINI ÇEKİP TEHDİT ETMİŞLER

İpek’in ardından konuşan BBC Türkçe Muhabiri Hatice Kamer de, kendisine yönelik tehditleri aktardı. Kamer, “Bölgedeki gazeteciler tehdit altında. Bir an önce gerekli önlemlerin alınması gerekiyor” dedi. Kendisine yönelik tehditler hakkında gazetemize bilgi veren Kamer, “Seçim sürecinde HÜDA PAR’a yakın esnafla konuştuğum sırada bir vatandaş hakaretler ederek üzerime yürüdü. Sen ajansın diyen kişi ‘Sen benim fotoğrafımı çekersen ben de seninkini çekerim’ diyerek fotoğrafımı çekti. Daha sonra fotoğrafım elimde ona göre davran bundan sonra gibi tehditler etti. Şiddet uygulamak için üzerime yürüdü ancak çevredekilerin araya girmesiyle zor kurtuldum” diye anlattı. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyeleri de basın açıklamasına katılarak destek verdi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

E.G.O. işçilerinin direnişi sürüyor

SONRAKİ HABER

Nusra Cephesi 23 Durzî’yi katletti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...