11 Haziran 2015 08:28

E.G.O. işçilerinin direnişi sürüyor

Paylaş

Metal direnişinde elde edilen kazanımların talep edildiği E.G.O.’da 5 işçi işten atılınca, fabrikada çalışan 400 işçi direnişe geçti. İşten atmalardan üyesi oldukları Türk Metal’i sorumlu tutan işçiler, sendikadan istifa kararı aldı. Direniş üzerine atılan işçiler geri alınırken, işçiler 1000 liralık ikramiyenin kendilerine verilmesi, ücretlerin iyileştirilmesi, işten atmama garantisi verilmesi ve seçtikleri temsilcilerin muhatap kabul edilmesi talepleriyle direnişlerini sürdürüyor.
Çorlu’da bulunan ve elektrik malzemeleri üreten Alman şirketi E.G.O.’da işçiler üyesi oldukları Türk Metal’e başvurarak Bursa, Kocaeli, Ankara, Eskişehir gibi illerde metal işçilerinin direnişi üzerine her metal işçisine verilen bin liranın kendilerine de verilmesini ve ücretlerde iyileştirme sağlanmasını istedi. Uzun süre beklemelerine rağmen Türk Metal’den bir haber çıkmayınca, sendika yetkilileriyle tekrar görüşen işçiler talepleri için harekete geçilmesini istedi. Bu görüşmenin hemen ardından beş arkadaşları, “performans düşüklüğü” bahanesiyle işten atıldı. Bunun üzerine işçiler 10 Haziran Çarşamba günü iş bırakarak, fabrika içinde direnişe geçti.

İŞÇİLER REHİN TUTULDU
İşten atılan arkadaşlarının, yönetim odasında rehin tutulduğunu, dışarı salınmadığını, kendileriyle ilişkilerinin kesilmek istendiğini belirten işçiler, beş arkadaşlarının işten atılmasından, Türk Metal’i sorumlu tutuyorlar. Gün boyu fabrika önünde bekleyen 8/16 vardiyası işçilerine, 16/24 vardiyası işçileri de işbaşı yapmayarak destek verdi. Direnişin büyümesi üzerine rehin tutulan beş işçi, akşam saatlerinde, tekrar işe alındıkları söylenerek, dışarı salındı. Arkadaşlarının dışarı salınmasını alkışlarla karşılayan E.G.O. işçileri, diğer talepleri de karşılanana kadar direnişlerini sürdüreceklerini belirtti.

E.G.O’da 5 işçinin işten atılması üzerine üretim durdu

KOMİTE KURULDU, TEMSİLCİLER SEÇİLECEK
Akşam saatlerinde, fabrika bahçesinde, işçilerle görüşme yapan üretim müdürü, işçilere suç işlediklerini söyleyerek, işten atılan arkadaşlarını geri aldıklarını, işçilerin işbaşı yapmasını istedi. Ancak işçiler, bu işin sözle olmadığını, diğer taleplerinin de karşılanmasını ve tüm bunların bir yazılı bir sözleşmeye dönüştürülmesini istedi.
Daha sonra bahçede bir toplantı yapan işçiler, sabah ilk işlerinin Türk Metal’den istifa etmek olduğunu ve bunun için bir avukattan yardım alacaklarını söyledi. Her bölümden ikişer-üçer kişiyi işçi temsilcisi olarak seçme kararı da alan işçiler, işverenle görüşmeleri bu arkadaşların yürüteceğini bildirdi. Beş kişilik bir komiteleri olduğunu söyleyen işçiler, görüşmelerin şimdilik bu komite aracılığıyla sürdüğünü, ileriki günlerde bu komiteyi genişleteceklerini söyledi. İşçiler taleplerini de şöyle belirledi: “İşten atmama garantisinin verilmesi, bin liraların verilmesi ve ücretlerde iyileştirme sağlanması, Türk Metal’in fabrikadan atılması, seçtikleri arkadaşlarının muhatap alınması.”

DESTEĞE GELENLERE SALDIRI
İşçiler, Türk Metal’in adamlarının sabahtan beri fabrika önünde, fabrikanın karşısında nöbet tuttuklarını, işçileri korkutmaya, işçiler üzerinde baskı kurmaya çalıştıklarını söyledi. Kendilerine desteğe gelenlerin de taciz edildiğini anlatan işçiler, hatta 60 yaşında bir kişiye yumruk atıldığını, emekli bir öğretmenin de tartaklandığını aktardı. Bir işçi, “Düşünün, bunlar sendikacı, bizim haklarımızı koruyacaklar, bize öncülük edecekler! Bunlarda kurtulmanın vakti geldi de geçiyor” dedi. İşçiler, şimdilik ilk hedeflerinin Türk Metal’den kurtulmak ve diğer taleplerini elde etmek olduğunu, hangi sendika, nasıl bir sendika konusunun, daha sonra tartışarak netleştireceklerini ve buna göre davranacaklarını belirtti. (Çorlu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İzzettin Önder hastaneye kaldırıldı

SONRAKİ HABER

‘Diyarbakır’da gazeteciler tehdit altında’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa