‘Çözüm ve barış iradesine yönelik saldırıları kınıyoruz’
Diyarbakır’da çok sayıda siyasi parti, emek ve meslek örgütleri ile çeşitli kurumlar ortak bir basın açıklaması düzenleyerek, kentte süren provokasyonları kınadı, yurttaşlara sağduyu çağrısında bulundu. Yaşananlardan AKP hükümetinin sorumlu tutulduğu açıklamada,'Barışa sahip çıkalım' denildi.

Diyarbakır’da çok sayıda siyasi parti, emek ve meslek örgütleri ile çeşitli kurumlar ortak bir basın açıklaması düzenleyerek, kentte süren provokasyonları kınadı, yurttaşlara sağduyu çağrısında bulundu. Yaşananlardan AKP hükümetinin sorumlu tutulduğu açıklamada,'Barışa sahip çıkalım' denildi.
Diyarbakır’da HDP mitingine yönelik bombalı saldırı ve devamında başlayan provokatif saldırılara ilişkin kentteki kurumlar bir araya geldi. Demokratik Toplum Kongresi’nde (DTK) toplanan kurum temsilcileri burada bir açıklama yaptı.
‘4 KİŞİNİN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ OLAYLARIN FAİLLERİ ORTAYA ÇIKARILSIN’
Açıklamayı okuyan DTK Başkanlık Divanı Üyesi Saliha Aydeniz, “5 Haziran katliam provasına dirayetle ve sabırla yaklaşan halkımız; ısrarla 90’lı yıllardaki gibi kirli karanlık bir oyunun içine çekilmek istenmektedir” dedi. Son olarak Diyarbakır’da yaşanan olayların faillerinin biran önce bulunup yargı önüne çıkarılmasını beklediklerini belirten Aydeniz, olaylarda 4 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi. Ölenlerin yakınlarına başsağlığı dileyen Aydeniz, Fesih Çınar adlı yurttaşın da durumunun ağır olduğunu belirterek acil şifalar diledi.
‘AKP HEZİMETİ TERÖR ESTİRİYOR’
Diyarbakır’daki demokratik kitle örgütleri olarak durumdan kaygı duyduklarını kaydeden Aydeniz sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu konuda tüm Diyarbakır halkını ve duyarlı çevreleri sağduyulu olmaya davet ediyoruz. 90’lı yıllarda Olağanüstü Hal koşullarında paramiliter güçler eliyle illegal yollardan binlerce masum insanımızı katledenler bugün yine aynı kirli oyunu tekrarlamak istemektedirler. Ama bilinmelidir ki; halkımız her zamankinden daha bilinçli ve örgütlü bir halktır. Geçmişte yaşadıklarını unutmadığı gibi, bir daha aynı acıların yaşanmasına izin vermeyecektir. Büyük bir hezimet yaşayan AKP, halkımıza ve demokrasi güçlerine karşı ‘Ya ben iktidar olurum, ya da yaşamı size cehennem ederim’ zihniyeti ile terör estirmektedir. İhya-Der Başkanı’nın öldürülmesine göz yumularak, karanlık güçler eliyle şehirde bir kaos ortamı yaratılarak, kardeş kardeşe vurdurtulmaya çalışılmaktadır. Tüm bu yaşananları sivil toplum örgütleri ve kuruluşları olarak kaygı ile izlemekteyiz. Halkımıza tekrar geçmiş yıllardaki vahşet ve katliamları yaşatılmasına izin vermeyeceğimizi ve buna tüm kurum ve kuruluşlar, siyasi partiler olarak dur diyeceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz”.
YANIT BEKLEYEN SORULAR
Devlet ve hükümet yetkililerinin, katliamlar karşısında gerekli sorumluluğu göstermediğini belirten Aydeniz, kurumlarca ortak bir heyet kurduklarını, konuya ilişkin kısa süre içerisinde kamuoyuna bir rapor sunacaklarını ifade etti. Emniyete de sorular yönelten Aydeniz, “İhya Der başkanına ve yurttaş meclisi çalışanlarımız dahil 80'den fazla kişiye ‘ölüm tehlikesi altındasınız’ diyerek bir diğer gurubu hedef gösteren Diyarbakır Emniyeti’ne soruyoruz. Bu istihbaratı nereden aldınız? Tehdit eden güçleri niye engelleyemediniz? İhya-Der Başkanı'nı neden koruyamadınız? Olayların büyümesini neden engellemediniz? Cevaplayın!” dedi. Aydeniz, herkesi demokrasi ve barışa sahip çıkmaya davet etti.
Açıklamayı yapan kurumlar ise sırasıyla şöyle; DBP, EMEP, HDP, CHP, ESP, KJA, KESK, TMOBB, TTB, İHD, MHD, Demokratik Toplum Kongresi, Rojava Yardımlaşma Derneği, TUHAD-FED, KÜRDİ-DER, Barış Anneleri, Diyarbakır Barosu, Azadi Hareketi, 78’ler Girişimi, GÜNSİAD, DTSO, DİSİAD, EMO, İMO, KMO, GÖÇ-DER, Yerel Yönetimler, Ziraat Odası, Kadın Akademisi, Sarmaşık Derneği. (Diyarbakır/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et