10 Haziran 2015 12:54

Çerkezköy metal işçileri geleceğini tartışıyor

Metal fabrikalarında ücret iyileştirilmesi ve daha demokratik bir sendika için metal işçilerinin iş bırakması çeşitli kazanımlar ile sona ererken Türk Metal Sendikasına olan öfke daha da yaygınlaşıyor.

Paylaş

Metal fabrikalarında ücret iyileştirilmesi ve daha demokratik bir sendika için metal işçilerinin iş bırakması çeşitli kazanımlar ile sona ererken Türk Metal Sendikasına olan öfke daha da yaygınlaşıyor. Trakya’da Türk Metal’in örgütlü olduğu B/S/H, Arçelik, Hema ve Trakya Döküm gibi on bin civarında işçinin çalıştığı fabrikalarda işçiler kendilerine yol haritası çizmek için örgütlenmeye çalışıyor.

Bu fabrikalarda işçiler ortak hareket etmesini engellemek ve işçilere gözdağı vermek için sendika temsilcileri giriş ve çıkışlarda sürekli kapıda bekliyor, daha önce gece vardiyasına kalmayan temsilciler gece vardiyalarına da geliyor. Türk Metal temsilciler ve yandaşları fabrikanın değişik yerlerine yazılan sendika karşıtı yazıların kimler tarafından yazıldığını tespit etmek için tuvalet kapılarında bile nöbet tutmaya başladı. İşçiler telefonla aranarak veya sendika odalarına çağrılarak tehdit edilmeye başlanmasına rağmen işçiler daha açıktan geleceklerini tartışıyor. Bölümlerde süren tartışmaların derlenip toparlanması ve kendi komitelerini kurmak için bir araya geliyorlar.

KOMİTE KURMAK İÇİN ÇALIŞMA BAŞLADI

Dolaplara motor üretimi yapan Çerkezköy Arçelik fabrikasından görüştüğümüz bir işçi fabrikanın barut fıçısı gibi olduğunu ve işçilerin patlama noktasına geldiğini belirtti. Sendikaya öfkenin büyüdüğünü ve bu durumun artık açıktan tartıştığını belirten Arçelik işçisi, kendi fabrikasında komite kurmak için çalışmalar yürüttüğünü dile getirdi. Başta Renault olmak üzere Bursa’da ki metal işçilerinin atacağı adımı da takip ettiklerini belirten Arçelik işçisi sadece Türk Metal’den istifaları değil, aynı zamanda kendi haklarını koruyacak bir sendikal anlayışı da tartıştıklarını aktardı. Yönetici ve temsilcilerin işçiler tarafından belirlendiği, sendikacı ücretlerinin işçi ücretlerini geçmediği, sözleşmelerde işçinin söz ve karar sahibi olduğu, ticaretle uğraşan değil işçilerin sosyal ihtiyaçlarını ve eğitimini sağlayan bir sendika istediklerini ifade eden işçi, bu anlayışı örgütlemeye çalıştıklarını belirtti. 

HER ŞEYİN İŞÇİNİN OLDUĞU BİR SENDİKA

Trakya Metal işçileri bir taraftan sendikadan istifaları tartışırken diğer taraftan da “Bundan sonra ne olacak?” ve “İşçilere nasıl bir sendika lazım?” gibi tartışmaları da sürdürmeye başladı. 

Fabrikada işçiler içinde Türk Metal’in hiçbir itibarının kalmadığını ama örgütsüzlük ve korkudan dolayı istifaların başlamadığını anlatan bir B/S/H işçisi, her an patlayabileceğini söyledi. B/S/H işçisi bölümleri kapsayan bir komite kurmak için çalışmalarını hızlandırdıklarını söyledi. Başka bir B/S/H işçisi ise bu konudaki düşüncelerini şöyle dile getirdi: “Metal işçisi artık uyandı ve ne yapacağımıza karar vermek için kendimize güvenimiz arttı. Şimdi bundan sonra ne yapacağımıza karar vermek istiyoruz. Biz artık Türk Metal gibi bir sendika değil her şeyiyle işçinin olduğu bir sendika istiyoruz. Bütün temsilci ve yöneticilerin bizler tarafından seçildiği, bizim adımıza sözleşme imzalayan değil kendimizin imzalama yetkisinin olduğu, bizim gibi yaşayan sendikacıların olduğu bir sendika istiyoruz. Böyle bir sendikayı işler hale getirmek biz işçilere düşer. Bunu oluşturmak için yolun başında olmamıza rağmen bir çaba içindeyiz.” (Çerkezköy/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Çelik-İş kendini ispat etti!

SONRAKİ HABER

İran, Suriye’ye asker gönderdiğine dair iddiaları yalanladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...