10 Haziran 2015 12:29

AKP'ye az oy çıkınca zabıtayı karşılarında gördüler

İzmir’in Menderes ilçesinde CHP’ye bin 583, AKP’ye 580, MHP’ye 553 oyun çıktığı Gazipaşa Mahallesi sakinleri, genel seçimin üzerinden üç gün geçmeden AKP'li Menderes Belediyesi'nin zabıtalarını karşılarında buldu. Mahalleli sert tepki gösterirken AKP'li Belediye Meclis Üyesi Levent Mutlu da zabıta ekiplerinin seçimden hemen sonra gelmesini yanlış ve manidar bulduğunu söyledi.

Paylaş

İzmir’in Menderes ilçesinde CHP’ye bin 583, AKP’ye 580, MHP’ye 553 oyun çıktığı Gazipaşa Mahallesi sakinleri, genel seçimin üzerinden üç gün geçmeden AKP'li Menderes Belediyesi'nin zabıtalarını karşılarında buldu. Ağırlıklı olarak Bulgaristan göçmenlerinin yaşadığı mahallede oturanlar, ruhsatsız katlara ceza ve yıkım için gelen zabıta ekiplerine sert tepki gösterdi. Zabıtaların seçim sonuçları sebebiyle kendilerini cezalandırmak için gönderildiğini iddia eden vatandaşlar, arabalarıyla yolu keserek mahalleye sokmadı. Halk, tepkisini, "Önce kaçak sarayı yıksınlar." şeklinde dile getirdi. Daha sonra belediye binası önünde toplanan mahalle sakinlerinden seçilen temsilciler, Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu ile görüştü. Ceza ve yıkım olmayacağı sözü üzerine dağıldılar.

AKP'li Menderes Belediyesi'nin zabıta ekipleri, sabah saatlerinde arsa tapulu arazilere ev yapılan Gazipaşa Mahallesi'ne çıkarma yaptı. Oturdukları evlerin her yıl vergisini ödeyen mahalle sakinleri, zabıta ekiplerine tepki gösterdi. Zabıta ekiplerinin bulunduğu sokağın girişini arabalarıyla kapatan mahalle sakinleri, ceza yazılmasına izin vermedi. Gerginlik sırasında AKP'li Menderes Belediye Meclisi Üyesi Levent Mutlu da halka destek verdi. Polislerin araya girmesiyle mahalle sakinleri, zabıta ekiplerinin önüne açtı. Ceza yazmaya gelen ekipler de mahalleden ayrıldı. Daha sonra kadın erkek, çoluk çocuk çok sayıda mahalle sakini, Gazipaşa Mahallesi Muhtarlığı önünde toplandı.

'ÖNCE KAÇAK SARAYI YIKSINLAR'

Mahalle muhtarlığı önünde toplanan vatandaşlar, evlerinin yıkılmak istenmesine, "Millet saraylarda otursun, bizim gecekondular gözlerine batsın", "Bu halka, bir gecekonduyu mu çok görüyorlar?", "Önce kaçak sarayı yıkacaklar, ondan sonra gelecekler bizim evimizi yıkacaklar" diye tepki gösterdi. Gazipaşa Mahallesi Muhtarı Hüsnü Şen, “1990 yılında beri burada oturuyoruz. Yıllardır burada yapılaşmadan dolayı çektiğimiz zorluklar var. Oy çıkmadığı takdirde cezalarla yıldırılmaya çalışıldık. Buradaki vatandaşların başka gidecekleri bir yer yok. Biz diyoruz ki buradaki sorun tamamen çözülsün, cezai işlem neyse uygulansın ama vatandaşa kızarak, buradaki insanların seçim sonrası hemen zabıtaları göndererek cezalandırılması doğru değil. Gelen ekipler bize genel bir karar alındığını, Menderes bölgesinde kaçak yapılara, ikinci kat ve üzerlerine cezai işlem uygulanacağını, ismi belli olmayan bir vatandaş tarafından dilekçe verildiğini söylediler. Vatandaş inandırıcı bulmadı. Burada imar sorunu yok, yerlerimiz imarlı ama üzerindeki binalar kaçak görünüyor. Seçimden sonra böyle bir olayla karşılaşınca doğal olarak herkes tepkili. Halk bunu, AK Parti’ye az oy çıkmasına bağladı. Herkesin gönlünde yatan bir parti var ama çıkan sonuca göre bu yapılıyorsa çok yanlış” diye konuştu.

AKP’Lİ MECLİS ÜYESİ: SEÇİM SONRASINA DENK GELMESİ MANİDAR

AKP'li Belediye Meclis Üyesi Mutlu da zabıta ekiplerinin seçimden hemen sonra gelmesinin manidar olduğunu söyledi. AKP'li olmasına rağmen bu durumla ilgili kendisine bilgi verilmediğini belirten Mutlu, “Bu mahalle, ilçenin en büyük iki mahallesinden biri. Halk olarak her seçim korku politikasıyla oy vermekten, bir tarafa sürüklenmekten bıktık. İnşallah bugünkü olayda bir yanlış anlaşılma vardır. Seçimlerden iki gün sonrasına denk gelmesi çok manidar.” diye konuştu. Meclis üyeliğine kendisini halkın seçtiğini ifade eden Mutlu, “Eğer halk yatırımlardan, mahalleye yapılan hizmetlerden memnunsa AK Parti meclis üyesi olarak görevimi sürdüreceğim. Eğer ki bu mahalleye bir çivi bile çakılmazsa, eğer yine yıllardır olduğu gibi korku politikalarıyla yıldırılmaya çalışılırsak, halkımız ne derse onu yapacağım, gerekirse istifa edeceğim.” diyerek, mahalle sakinlerinin yanında olacağını söyledi.

İzmir Büyükşehir ve Menderes belediye meclisleri üyesi Mustafa Öztürk de, “Bu insanlar buraya yerleşirken biri müdahale ediyor, arkadaki 'yapın' diyor. Bu insanların bir yere yerleşmesi gerekiyordu ama çözüm için kimse adım atmadı. Siyasiler bu insanları hep kullandılar. İnsanlar çok zengin olup bu evleri yapmadılar, dişinden tırnağından arttırarak yaptılar. Bu sorun bir kere çözülmeli. Buradaki yapılaşmanın yüzde 80’i üç kat, imar iki kat. Bir an önce ne yapılacaksa yapılsın. Her zaman kılıcı üzerlerinde hissedip oy verirsen böyle, vermezsen de böyle yaparım korkusundan kurtulması lazım” diye konuştu.

'EV YAPMAK İÇİN HAYATIMI, ÇOCUKLARIMI FEDA ETTİM'

Zabıta ekiplerinin gönderilmesine tepki gösteren mahalle sakinlerinden Fatma Seçkinel, 15 yıl gece vardiyasında çalışıp çocuğunu ihmal ederek ev yaptığını söyledi. Seçkinel, “Çocuğumun boğazından kıstım. Bunu şimdi mi söylüyorlar? Bari zamanında söyleselerdi de emek vermeseydik. Vergimizi ödedik, ev yapmak için hayatımızı, çocuklarımızı feda ettik. Evim de olmazsa ne yaparım? Evlerimize dokunmasınlar, tek olan şeyimiz bu.” dedi. Emine Musaoğlu da, “Seçilene kadar onu bunu vaat etmek iyiydi ama şimdi hiç geldiği gördüğü yok mahallemizi. İmarımızı, her şeyimizi aldık, bu yıkmaya çalışıyor. Yapacakken yıkmaya çalışıyor.” dedi. Bitlis’ten 1987 yılında geldiğini belirten Cesim Sadıç ise hamallık yaparak yaptığı evin 2008 yılında yıkıldığını söyledi. Daha sonra halen oturduğu evi yaptığını dile getiren Sadıç, “Şimdi bir daha gelip evimi tekrar yıkacaklar. Tekrar Bitlis’e mi gideyim? Bir şey yapsam, 'bu Kürttür, PKK’lıdır' diye evimizi başımıza yıkarlar. Böyle adaletsizlik olur mu? Benim ne suçum, günahım var?” diye sordu.

Daha sonra mahalle sakinleri, belediye önüne giderek Başkan Soylu ile görüşmek istedi. Aralarından beş altı kişilik grup, yaklaşık 30 dakika Soylu ile görüştü. Çıkışta kendilerini bekleyen mahalle sakinlerine bilgi veren temsilciler, yıkım ve ceza olmayacağına dair söz verildiğini aktardı. Az da olsa rahatlayan Gazipaşa Mahallesi sakinleri evlerine döndü. Başkan Soylu ise yaptığı açıklamada, bunun rutin bir denetim olduğunu söyledi.

'MİLLET İRADESİ DİYENLER, MİLLETİ CEZALANDIRMAKTADIR'

Konu hakkında bir basın açıklaması yapan CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, yaşananları cadı avına benzetti. Bu zihniyeti anlamanın mümkün olmadığını söyleyen Çam, “Bu saçma sapan, antidemokratik uygulamayı başlatan belediye başkanı, nasıl bir ruh halindedir ki bu vatandaşların bazılarının, kendisinin belediye başkanı olduğu yerel seçimlerde, kendisine oy verdiğini unutmuştur? Millet iradesi diyenler, millet karşılarında olduğunda milleti hiçe saymakta ve hemen cezalandırmak için harekete geçmektedir. Kimse vatandaşı sahipsiz sanmasın.” dedi. (İzmir/CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

'Beyaz Toros yoksa Toyota pikap var' diyen Ömer Turan hakkında suç duyurusu

SONRAKİ HABER

Çelik-İş kendini ispat etti!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...