09 Haziran 2015 08:09

EMEP ve HDP'ye enternasyonal destek ve kutlama mesajları

Paylaş

7 Haziran'da yapılan genel seçimlerde HDP'nin barajı aşarak 80 milletvekiliyle Meclise girmesi Türkiye içinde olduğu kadar yurt dışında da yankı buldu. Seçim öncesinde HDP'ye destek açıklaması partiler, seçim zaferinin ardından da kutlama mesajı yayınladılar.

TUNUS
Seçimden birkaç gün önce, HDP'nin Hatay'da düzenlediği mitinge katılarak halka seslenen Tunus Emekçileri Partisi Genel Sekreteri ve Halk Cephesi Sözcüsü Hamma Hammami, Emek Partisi (EMEP) ve Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) gönderdiği mesajlarla dayanışma duygularını iletti.
Hammami mesajında, "Bu seçim sonuçları, solun birliğinin önemini gösterirken, işçi sınıfına ekonomik ve siyasi hakları için mücadele de daha iyi koşullar sunuyor. Diğer taraftan, ülkede olduğu gibi dünyada da tüm ilerici güçler içinde yeni umutların yeşermesinin vesilesi de oldu ve daha iyi bir dünya için verilen mücadelenin, bir avuç kişinin karlarının değil, halkın çıkarlarının öncelik olduğu bir dünya mücadelesinin asla boşa gitmediğini gösteriyor.
Diğer taraftan HDP’nin Meclis’e girmesi Türkiye halklarının barış ve demokrasi mücadelesini daha da güçlendireceğine ve karanlık ve gerici güçlere karşı bir alternatif sunacağına inanıyoruz." ifadelerini kullandı.  

LÜBNAN
Lübnan Komünist Partisi de EMEP'e gönderdiği dayanışma mesajında, Türkiye halklarının, Erdoğan'ın yurt içinde ve dışında Erdoğan'ın politikalarına hayır dediğini vurguladı.

İTALYA
İltalya'dan Komünist Platform, EMEP'e kutlama mesajı gönderdi. Erdoğan'ın baskıcı ve gerici diktatörlük planının yerle bir edildiği ifade edilen açıklamada, "sizin mutluluğunuz dünyadaki tüm işçilerin ve ezilen halkların başarısıdır" denildi. Açıklamada, "Diyarbakır, Gezi ve Soma'da hayatını kaybedenler ve yaralananlara" da vurgu yapılarak, demokrasi, özgürlük ve barış için mücadelenin büyütülmesi gerektiği ifade edildi.

YUNANİSTAN
Yunanistan'daki Yeni Sol Hareket (NAR) örgütü de EMEP'e gönderdiği mesajda, Levent Tüzel ve tüm seçilen HDP'li vekillerin işçilerin ve halkların haklarını temsil edeceğine inandıklarını söyledi.

ALMANYA
Sol Parti Federal Meclis Grubu Uluslararası İlişkiler Sözcüsü ve Alman-Türk Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanvekili Sevim Dağdelen, Türkiye’de gerçekleştirilen milletvekilliği seçimlerinin sonucunu ‘Erdoğan başarısızlığıa uğradı’ şeklinde değerlendirdi.

Dağdelen yazılı açıklamasında seçim sonucunun, Türkiye’de bir paradigmanın değiştiğini gösterterdiğini ve AKP’nin 13 yıllık tek başına iktidarının kırıldığını söyledi.

Dağdelen seçim sonuçlarının, Türkiye’nin otoriter ve islamcı bir baskı devleti haline getirilmesi için kurulmak istenen Erdoğan’ın başkanlık diktatörlüğüne verilmiş hayır yanıtı olduğunu da belirterek, “Seçim sonucu bunun dışında, Erdoğan’ın hukuk devletine karşı sürdürdüğü kavgasında kendisine gözü kapalı sadakatla destek veren Federal Hükümete yöneltilmiş ve AKP rejimiyle silah kardeşliğine son vermesini talep eden bir çağrıdır“ şeklinde yorumladı. (DIŞ HABERLER)

Hammami: Halkların kardeşçe yaşayacağı bir Türkiye için sizlerleyiz

IRAK

HDP'yi kutlayan çok sayıda ülke ve çevre arasında Irak dikkat çekiyor. Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, HDP'nin başarısının ortaya çıkması ardından HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ı doğrudan arayarak tebrik eden liderlerden oldu. Masum,sonuçlardan duyduğu memnuniyeti dile getirerek bu sonuçların Türkiye'nin yanı sıra Ortadoğu'nun barış ve istikrarı için önemli bir şans olduğunu paylaştığı bildirildi.

KÜRDİSTAN

Federe Kürdistan Bölgesinden de HDP çok sayıda tebrik aldı. Eski Cumhurbaşkanı ve YNK Lideri Celal Talabani, Hero Talabani ve Federe Kürdistan Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, HDP Eş Başkanı Demirtaş ve yetkililerini arayarak tebrik etti. HDP'yi Irak'tan tebrik edenlerden biri de Irak Anayası'nın 140 maddesine göre itilaflı olan ve IŞİD tehdidi altında bulunan Kerkük'ten geldi. Kerkük Valisi Dr. Necmeddin Kerimi de HDP yetkililerini arayarak başarıdan duyduğu memnuniyeti paylaştı. Rojava Kürdistan'nın Kobanê, Cizîre, Efrin kantonları eşbaşkanları ve hükümet üyeleri de HDP'yi tebrik eden, elde ettikleri başarıyı kutlayan Kürdistani güçler oldu. Rojavalı kanton yönetimi, elde edilen başarının aynı zamanda Rojava halkına yönelen IŞİS zulmüne ve onun anlayışına karşı elde edilmiş bir başarı olduğunu paylaştı.

AVRUPA

HDP'nin başarısına, Rusya, Afganistan, Yunanistan, Avrupa Ülkeleri, İspanya, BASK, Kıbrıs gibi bir çok ülkeden tebrikler yağdı. HDP'ye en anlamlı desteklerden biri BASK'tan. BASK ülkesi sol ve bağımsızlıkçı örgütleri ittfakı EH Bildu, HDP'yi tebrik eden uluslararası güçlerden biri oldu. HDP'nin üyesi olduğu Sosyalist Enternasyonalin Genel Sekreteri Luis Ayala da HDP'yi tebrik etti ve önümüzdeki dönem için başarılar diledi. Birleşik Kıbrıs Partisi, Rusya Muhalefet Partisi YABLOKO, Afganistan Dayanışma Partisi (SPA), Fransız Kominist Parti, son seçimlerde Yunanistan'da iktidar partisi olan SYRİZA, İspanya PODEMOS partisi HDP'ye tebrik mesajları göndererek, HDP yetkililerini doğrudan arayıp kutladı.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi, Fransa Sosyalist Gençlik Örgütü Genel Sekreteri Evin İçil, Avrupa Sosyalist Parti (PES), Avrupa Sol Parti, HDP'yi kutlayan uluslararası kurumlardan oldu. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Akdoğan: Dağdan gelip bağdakini mi susturacaklar?

SONRAKİ HABER

Obama: Türkiye, IŞİD'e karşı sınır güvenliğini artırmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...