09 Haziran 2015 09:40

Metalde kıyıma işçi barikatı

Metal patronları işçilerin kazanımla biten direnişlerinin intikamını almak için harekete geçti. MESS üyesi patronlar, eş zamanlı olarak fabrikalarda işten atmalara başladı. Başta Renault ve TOFAŞ olmak üzere işçiler kıyıma karşı direnişe geçerken, Renault patronu işçilerin kararlılığı üzerine geri adım attı.

Paylaş

Hakkı TALİ
Bursa

Metal patronları işçilerin kazanımla biten direnişlerinin intikamını almak için harekete geçti. MESS üyesi patronlar, eş zamanlı olarak fabrikalarda işten atmalara başladı. Başta Renault ve TOFAŞ olmak üzere işçiler kıyıma karşı direnişe geçerken, Renault patronu işçilerin kararlılığı üzerine geri adım attı. Ankara'da ise Türk Traktör'de 18 işçi daha işten çıkarıldı.

Türk Metal Sendikasından istifa ederek kazanımlarla fabrikalarına  giren metal işçileri üzerindeki baskılar devam ediyor. Renault’da gece 24-8 vardiyası içeri girdiği anda bir işçinin kartının okunmaması üzerine 16-24 vardiyası işçileri dışarı çıkmayarak buna tepki gösterdi. Renault işçileri, direniş biterken imzalanan protokol gereği hiçbir işçinin işten çıkarılmayacağının söylendiğini hatırlatarak patronun iş barışını bozduğunu söyledi. İşçiler atılan arkadaşları geri alınana kadar eylemlerini devam ettireceklerini söylerken, işçilerin kararlılğı üzerine patron geri adım attı. 40 dakika süren eylemin ardından yapılan görüşmelerde atılan işçiler geri alındı. Bunun üzerine işçiler eyleme son vererek servislere bindi.

RENAULT PATRONU DENEME YAPTI

Eylem sonrası görüştüğümüz bir Renault işçisi, bir süredir başka fabrikalarda yaşanan işten atmaları takip ettiklerini hatırlattı. “Sıranın bize geldiğinin farkındaydık. Bizim de eğer işçi çıkarılması olursa kim olursa olsun sahip çıkacağız diye kararımız vardı” diyen Renault işçisi, gelişmeleri şöyle aktardı: “Gece B ekibinden bir arkadaşımız içeri girerken kartı basmadı. Gerideki servislerden birisi olduğu için kendi vardiyası içeri girmiş oldu. Bizim içeride A ekibi olarak haberimiz oldu. Patronun bu adımına karşı sessiz kalmadık ve arkadaşımızın işe geri alınmasını söyledik. Yapılan görüşmeler sonucu kabul edildiği için de biz dışarı çıktık. Eğer buna tepkimizi koymasaydık onlarca işçiyi işten atmayı planlıyorlardı” diye konuştu.
Direnişin bittiğini ama mücadelenin sürdüğünü anlatan Renault işçisi “Bizim için her şey yeni başladı. Fırsat buldukları anda tekrar saldırmaya devam edecekler. Başta sözcü arkadaşlarımız ve bütün Renault ailesi olarak uyanık olmaya devam etmeliyiz. Örgütlenmemizi daha da güçlendirmeliyiz” diye konuştu.

Renault işçisi işten atmaların yaşandığı diğer fabrikalardaki işçilere de şöyle seslendi: “Biz bu yola çıkarken ilk talebimiz hiçbir işçinin işten atılmamasıydı. Bunu ilk başlarda kabul ettirdik ama hiçbir işveren bunu uygulamıyor. Bizlerin bulunduğumuz bütün fabrikalarda öncelikle işten çıkarılmaları engellemek için üretimden gelen gücümüzü kullanmamız gerekir. Bunu başaramaz isek diğer taleplerimizi de işverene kabul ettiremeyiz. Hep birlikte mücadele etmeliyiz.”


TOFAŞ'TA SÖZCÜLER ALINANA KADAR

Bursa’da bulunan TOFAŞ’ta da Türk Metal’den Çelik-İş’e geçişlerin başlaması sonrası işten atmalar gündeme geldi. İki işçi sözcünün işten atılmasıyla birlikte işiler bugün önce iş yavaşlattı, sonra da bu eylemi iş bırakmaya çevirdi. İşçiler sözcüler geri alınana kadar eylemi sürdürmekte kararlı.

Bir TOFAŞ işçisi gelişmeleri gazetemize şöyle aktardı: “İşveren yetkilileri işyerinde sorunları konuşmak için tüm sözcüleri görüşmeye çağırdı. Biz tam görüşmeye giderken iki sözcü arkadaşımızın gelmemesini söylediler. Bizler de buna itiraz ettik. Bu arkadaşların iş barışını bozduklarını söyleyerek toplantıya alınmayacaklarını söyleyince biz de toplantıdan çıkarak onlar yoksa biz de yokuz diye tepkimizi ortaya koyduk. Sonradan öğrendik ki arkadaşlarımıza mesaj göndererek iş akitlerini feshetmişler.” Görüştüğümüz bir başka işçi “Geçen sefer dışarıda olan vardiya şu an içeride. Üretimi durdurduk. Geçen sefer nasıl olduysa şu anda da aynı durum söz konusu. Arkadaşlarımız işe geri alınana kadar üretime başlamayacağız” diye konuştu.

İçeride iş bırakma eylemi sürerken, diğer vardiyalardan 300 kadar işçi de fabrika önünde toplandı. Diğer vardiyalardaki işçilere fabrika önüne gelme çağrısı yapılırken, işçiler sözcüler işe geri alınana kadar eylemlerini süreceğini söyledi.

Eylemin büyümesi üzerine fabrika üretimi tatil etmek zorunda kaldı. İnsan Kaynakları Direktörlüğü bütün işçilerin cep telefonlarına şu mesajı gönderdi: “9 Haziran 2015 tarihinde 16.30, 02.15 vardiyasında üretim çalışması yapılmayacaktır.”

TÜRK TRAKTÖR'DE 18 İŞÇİ DAHA ÇIKARILDI

FORD TOPLU KIYIMA HAZIRLANIYOR!

ÖNCEKİ HABER

Amasya'da madende göçük: Soma'dan gelen işçi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Eskişehir'de HDP kutlamasına silahlı gözdağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...