08 Haziran 2015 05:27

İngiltere basını: Erdoğan’ın başkan olma hırsı suya düştü

Paylaş

Türkiye’de dün düzenlenen 25. dönem milletvekili genel seçim sonuçları, İngiltere basınının gündeminde büyük yankı buldu. İngiltere’nin saygın basın kuruluşları, Türkiye’deki genel seçim sonuçlarını, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partisi çoğunluğun oyunu kaybetti” şeklinde değerlendirdi. 

BBC: AK PARTİ, SÜRPRİZ SONUÇLA ÇOĞUNLUĞU KAYBETTİ 

İngiliz yayın kuruluşu BBC, “Türkiye’nin iktidar partisi, sürpriz bir sonuçla çoğunluğu kaybetti” başlığıyla, seçim sonucunu haber yaptı. BBC, “AK Parti 13 yıllık tek parti iktidar sürecinde ilk defa parlamentodaki çoğunluğunu kaybetti” ifadelerine yer verdi. BBC’nin İstanbul muhabiri Mark Lowen’ın aktardığı haberde, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Kürt azınlık ve sol kanattan kazandığı oylarla yüzde 10 barajını ilk kez aşarak parlamentoya girmesinin, Türk siyasetinde yeni bir dönemi başlatacağı vurgusu yapıldı. BBC, seçim sonuçlarının ardından AK Parti genel merkezinde yaşanan atmosferin ‘kasvetli’ olduğu değerlendirmesinde bulundu. Ayrıca haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yetkilerini arttırma planının, seçim sonuçlarıyla altüst edildiğine dikkat çekildi. 

GUARDİAN: İKTİDAR PARTİSİ ÇOĞUNLUĞU KAYBETTİ 

İngiltere’nin saygın gazetelerinden Guardian, “Hemen hemen tüm oyların sayıldığı genel seçimde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın anayasayı yeniden düzenleyerek planladığı en güçlü başkan olma hırsı suya düştü” ifadelerini kullandı. Haberde, “Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 13 yıldır yürüttüğü tek parti iktidarında, seçmeni tarafından yoksun bırakılan oy sonucuyla, ilk kez büyük bir başarısızlığa uğradı ve şimdiye kadarki gücü zarar gördü. Türk siyasetinde ilk defa ülkenin Kürt azınlığı ise büyük ses getirdi” denildi. 

INDEPENDENT: KÜRTLERİN SANDIK ZAFERİYLE, AKP ÇOĞUNLUĞU KAYBETTİ

İngiliz gazetesi Independent da “Kürtlerin sandık zaferi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iktidar partisine çoğunluğu kaybettirdi” başlığıyla Türkiye’deki genel seçim sonuçlarını aktardı. Gazete, sonuçların, Cumhurbaşkanı olmadan önce AK Parti liderliğini üstlenen Recep Tayyip Erdoğan’a büyük bir darbe indirdiğini yazdı. Haberde, seçim öncesinde, AK Parti’nin 367 milletvekiliyle anayasayı tekrar düzenleyerek planladığı başkanlık sistemini parlamentodan geçirmek istediği fakat HDP’nin yüzde 10 barajını geçmesiyle birlikte, şu an mecliste koalisyon hükümeti kurma ihtimaliyle yüzleştiğini belirtti. 

TIMES: KÜRT SEÇMEN, ERDOĞAN’I ENGELLEDİ

Times gazetesi ise “Seçim sürecinde anayasayı tekrar düzenlemeyi planlayan bir çerçeve oluşturan Cumhurbaşkanı Erdoğan için sonuçlar çok alçaltıcı bir mağlubiyet oldu” dedi. Gazete, muhalif kesimin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin gibi bir güç sağlamasından korktuğunu fakat 13 yıllık tek parti iktidarı AK Parti’nin, HDP’nin aştığı seçim barajı ile koalisyon hükümeti kurmakla yüzleştiğini vurguladı. 

FT: ERDOĞAN, HDP DARBESİYLE SEÇİMDE ZARAR GÖRDÜ

İngiliz Financial Times gazetesi, “Erdoğan, HDP’nin başarıyla yaptığı darbe yüzünden zarar gördü” başlığıyla Türkiye’de gerçekleşen seçim sonucunu değerlendirdi. Haberde, “Türkiye’nin İslam kökenli iktidar partisi AK Parti’nin eski lideri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pazar gecesi çarpıcı bir darbeyle, 13 yıldır süren meclis çoğunluğunu kaybetti” denildi. Gazete, parlamentodaki tek parti iktidarının sonra ermesiyle, Erdoğan’ın yetki ve gücünü arttırmak amacıyla planladığı yeni anayasa düzenlemesinin de zor olduğunu belirtti. 

TELEGRAPH: ERDOĞAN’IN DAHA FAZLA GÜÇ HAYALİ PARAMPARÇA 

İngiltere’nin sayılı gazetelerinden biri olan Telegraph da ,“Türkiye’nin iktidar partisi son 10 yıl içerisinde en kötü sonucu elde etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daha fazla güç hayalleri ise paramparça oldu” diye yazdı. Meclisi elinde tutmak amacıyla seçimde AK Parti’nin sıkı bir yarışa girdiğini ifade eden gazete, coşkulu bir zaferi amaçlayan iktidar partisi için planlanan yeni anayasanın çok uzak bir ihtimale dönüştüğünü bildirdi. Haberde ayrıca, yüzde 10 barajını geçen HDP’nin, parlamentoda ilk defa Kürt azınlığı neredeyse 80 milletvekiliyle temsil edeceği belirtildi. (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

İllere göre partilerin ve kazanan vekillerin listesi

SONRAKİ HABER

New York Times: Seçmenler Erdoğan'ın partisini iktidardan indirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...