07 Haziran 2015 19:04

'Artık HDP Türkiye'dir Türkiye HDP'dir'

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ seçim sonuçlarına ilişkin ilk açıklamayı yaptı. Demirtaş, 'Artık HDP gerçek bir Türkiye partisidir. HDP Türkiye'dir Türkiye HDP'dir' derken, Yüksekdağ ise 'Dünyanın yarısını sırtında kazanan kadınlar muhteşem bir zafer kazandı. 7 haziran seçim zaferi aynı zamanda bir kadın zaferi ve devrimidir' diye konuştu.

Paylaş

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ seçim sonuçlarına dair ilk açıklamalarını Beyoğlu'nda bulunan Cezayir Toplantı Salonu'nda yaptıkları basın toplantısıyla yaptı. Toplantıya, eş başkanların yanı sıra çok sayıda HDP'li yöneticinin yanı sıra çok sayıda sanatçı, yazar, gazeteci ve Avrupa Ermeni Federasyonu'ndan uluslararası gözlemciler de katıldı. Basının da yoğun ilgisinin olduğu toplantıda Yüksekdağ ve Demirtaş, "Bizler HDP, Bizler Meclis'e" , "Onu başkan yaptırmadık" sloganları, alkış ve zılgıtlarla karşılandı.

Toplantıda ilk olarak konuşan Demirtaş, seçim boyunca zorlu, eşitsiz ve adil olmayan koşullarda seçim kampanyası yürüttüklerini dile getirerek, "Öncelikle bu seçimin demokratik bir ortamda gerçekleşmediğini belirtmek istiyoruz. İktidar partisinin devletin tüm olanaklarını arkasına alarak seçim kampanyasına karşılık, Biz'ler Türkiye'nin ezilenleri olarak barıştan yana olanları olarak muhteşem bir zafer ve muazzam bir başarı elde ettik. Bu seçimde özgürlükten barıştan yana olanlar kazanmış baskı otorite ve kibirden yana olanlar kaybetmiştir. Kazananlar Türkiye'nin özgür yarınlarına sevdalı olanları olmuştur. Bu zafer bütün ötekileştirenlerin ortak zaferidir. Bu zafer solun ortak zaferidir, bu zafer ülkede demokratik sivil bir anayasa isteyenlerin yüzde 10'luk seçim barajına karşı duranların Kürt sorunun da barışçıl çözümden yana olanların zaferidir. Ve en çok da bu ülkenin kadınlarının ortak zaferidir" diye konuştu.

"Bizler seçim boyunca meydanlarda ne söylediysek arkasındayız" diyen Demirtaş, HDP'nin artık gerçek bir Türkiye partisi olduğunu ifade ederek, " Türkiye HDP, HDP Türkiye'dir. Biz kimseyi mahcup etmeyen bir duruş ortaya koyacağız. Emaneten bizim yanımızda duranları gönülden HDP'li yapmak için daha çok çalışacağız" dedi.

BAŞKANLIK TARTIŞMASI BİTTİ!
Bu saat itibariyle Türkiye'de artık başkanlık ve diktatörlük tartışmasının son bulduğunu söyleyen Demirtaş, "Türkiye uçurumun felaketin kıyısından dönmüştür. Tün hamlelerimiz Türkiye'nin özgür yarınlarına birlikte yaşamak olacaktır" diyerek seçim kampanyası boyunca kendileriyle ittifak yapan siyasi parti, STK ve HDP gönüllülerine ve seçim sürecinde saldırılara maruz kalanlara teşekkür etti. Saldırılarda yaşamını yitirenleri de anan Demirtaş, "Onların bu ölümü göze alan coşkulu mücadeleleri elbette zafere ulaşacaktı. Yüzlerce tutuklu, özellikle yüreği yaralı Türk ve Kürt annelerine armağan ediyoruz zaferimizi" dedi.

DEMİRTAŞ: ÖCALAN'A DA ÖZEL OLARAK TEŞEKKÜR EDİYORUZ
7 Haziran'ın aynı zamanda HEP'in kuruluşunun yıl dönümü olduğunu belirten Demirtaş, "Türkiye halklarına sizler büyük biz zafer kazandırdınız. Bizler demokratik çözüm ve barış sürecini yürütürken elbette Sayın Öcalan sivil çözüm konusunda her zaman destek oldu. Bu çözümün temel aktörü oldu. Kendisine de özel olarak teşekkür ediyoruz. İnanıyorumki bu konudaki desteklerini sürdürecek. Kendisinin barış konusunda oynadığı rolü devam ettirecektir" dedi.

'BU ZAFER TÜRKİYE HALKLARININ'
Seçim kampanyası boyunca hiçbir şekilde devletten hazine yardımı almadıklarını ve HDP'ye bu konuda destekleri sunanlara, özgür basın çalışanlarına, müşahitlere de teşekkürlerini sunan Demirtaş, "550 adayımıza, yurtdışından kampanya yürütenlere, danışmanlara, şoförlere, gönüllü destekçilere, akademisyenlere ve sayamayacağımız barış sevdalılarına ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Bu zafer Türkiye'nin halklarının , Ortadoğu'nun zaferidir. HDP'nin önündeki hedefi tek başına iktidara yürümek olacaktır. Artık HDP'nin güneşi 81 vilayete yeter ampule gerek kalmamıştır" dedi. Önümüzdeki dönem parlamentoda nitelikli ve dürüst siyaset yürüteceklerini dile getiren Demirtaş, "Söz verdik AKP'yle koalisyon yapmayacağız sözümüzün arkasındayız" diyerek konuşmasını sonlandırdı.

YÜKSEKDAĞ: BÜYÜK İNSANLIK AYAĞA KALKTI
Demirtaş'ın ardından HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ konuştu. Yüksekdağ, "Heyecanınız bu salona sığmıyor. Bir heyecan değil bu tek başına. Çok sevinçli bir kucaklaşma bu. 2015 seçimleri bütün Türkiye'ye bu kadar güzel kucaklaşmayı armağan etti. Bütün farklılıklarımız birbiriyle kucaklaşmanın sevincini yaşadı. Acı şeyler yaşadık ama iyilik kötülükleri yendi. Büyük insanlık gücü ayağa kalktı. 1 yıllık iktidar çok büyük tahribatlara yol açtı. Ama büyük insanlık bu tahribatlarından geçmeyi ve barajları aşmayı bilir. Bu, barajları tanımayanların zaferidir. Yüzde 10'luk baraj, Türkiye halkının seçme ve seçilme hakkının rehin alınmasıydı artık bizler hakkımızı rehin almaktan çıkardık. Barajı hep birlikte yıktık. Barajı bu halkın akan coşkusu yıktı."

'BU DAHA BAŞLANGIÇ'
"Bu seçim sonuçlarından sonra siyasi iktidarın yarattığı enkazı hep birlikte temizleyeceğiz" ifadelerini kullanan Yüksekdağ konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı : "Türkiye'de yüzde 10 barajının yıkılması aynı zamanda topraklarımızda yeni bir demokrasi bilincinin geliştiğini gösteriyor. Artık insanlar çoğul olmak ve paylaşmak istiyor. Çok büyük bir demokrasi ve özgürlük bilinci yeşerdi. Bizim ağacımıza saldıranlara inat HDP'nin ağacı kendisine bir yol buldu. Biz bu seçim kampanyası boyunca nice farklılıkla buluştuk. Bu sadece bizim attığımız adımdan değildi. Türkiye yeni bir geleceğe adım attı. Bu zamana kadar yaptığımız hep birlikte yapacağımızın yarısıdır. Bu daha başlangıç mücadeleye devam. Çok iyi bir başlangıç yaptık ve bu başlangıçta bize eşlik eden herkese teşekkür etti. Türkiye'nin büyük insanlığı barışı elden bırakmayan nice yürekle yola çıktık. 2 ay boyunca yüreğimiz birçok defa hop etti. Ama yüreği barıştan özgürlükten hep yana olan kazandı."

'7 HAZİRAN BİR KADIN ZAFERİ VE DEVRİMİDİR'
Seçimin kadınların zaferi ve devrimi olduğunu dile getiren Yüksekdağ, "Dünyanın yarısını sırtında kazanan kadınlar muhteşem bir zafer kazandı. 7 haziran seçim zaferi aynı zamanda bir kadın zaferi ve devrimidir. Bu zamana kadar yaptığımız tespite göre yüzde 40 kadın Meclis'e girecek. Yüzde 40'lık bir temsiliyetle tarihte ilk defa bir parti Meclis'e girecek. Bu kadın zaferini bundan sonraki süreçte zirveye taşıyacağız" diye konuştu.

Gençlere de teşekkür eden Yüksekdağ, "Biz kadın ve gençlerin peşinden gitmeye devam edeceğiz. Ve bütün seçim çalışması boyunca bu kampanyanın görünmeyen yüzleri, kampanyayı ilmek ilmek dokudular. Türkiye ilk defa hep birlikte kazanmanın sevincini yaşıyor" dedi.

Konuşmaların ardından Demirtaş ve Yüksekdağ basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Çözüm sürecinin devam edip etmemesi yönündeki sorulara Demirtaş, "Çözüm sürecinin devam etmesi konusunda üzerimize ne düşerse yapacağız. Parlamentodaki diğer partilerin de bu sorumlulukla davranmasını isteriz. Biz halkımıza söz vermiştik AKP'yle koalisyon yapmayacağız. Biz asla Türkiye'yi kaosa sürükleyecek projelere izin vermeyeceğiz" dedi. (DİHA)

İl il, ilçe ilçe, genel seçim sonuçları evrensel'de

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu ‘Demokrasi kazandı’

SONRAKİ HABER

Bu, AKP'nin yenilgisinden daha fazlası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...