07 Haziran 2015 07:42

Sandık başında renkli görüntüler

Paylaş

Diyarbakır, Siirt, Şırnak, Dersim, Batman, Mardin, İzmir ve Van'da yurttaşlar, seçim saati başlamadan okulların önünde toplanmaya başladı. Kimi yurttaşlar yöresel kıyafetleri ile sandık başına gidip oyunu kullanırken, yaşlı, hasta ve engelli yurttaşlar yakınlarının yardımları ile sandık başına gitti. 

Batman'da, İHD ve Bağımsız Seçim Platformu üyelerinin YSK'dan resmi olarak alınan gözlem iznine rağmen okullarda bulunan polisler tarafından "İzniniz iptal edildi" denilerek engellenmeye çalışılıyor. 

DİYARBAKIR 

20 siyasi parti ve 165 bağımsız adayın yarıştığı 25'inci dönem milletvekilliği genel seçimleri için saat 08.00'dan itibaren oy kullanma işlemleri başlarken, Diyarbakırlı seçmenlerde sandık başına gitmeye başladı. 

Diyarbakırlı 949 bin 859 seçmen kentin 17 ilçesinde bulunan bin 40 mahallede kurulan 3 bin 141 sandıkta oy kullanacak. Diyarbakırlı seçmenler sandıkların açıldığı 08.00'dan itibaren sandık başına gitmeye başlarken, oy kullanma işlemleri saat 17.00'da sona erecek.

'BARIŞ İÇİN OY KULLANMAYA GELDİM'

Kent genelinde yurttaşlar okullara akın akın oy kullanmaya giderken, Cuma günü HDP mitingine yönelik yapılan saldırı sonucu ayağından yaralanan Ramazan Samancı, sekerek oy kullanmaya geldi. Selahattin Eyyubi Mahallesi'nde bulunan Süleyman Demirel İlk Öğretim Okulu'nda oyunu kullanan Samancı, olaydan kıl payı kurtulduğunu belirterek, "Verilecek bir zekatım var ki kurtuldum. Barış için gittiğim o miting kara bir gün olarak aklımızda kalacak. Bugün de barış için oy kullanmaya geldim. Lütfen herkes oyuna sahip çıksın" dedi. 

SİİRT 

Siirt'te sabah saatlerinde itibaren sandık başına giden yurttaşlar oy kullanmaya başladı. Okullarda sandık kurullarının kurulması ardından kurul üyeleri tarafından yapılan zarf ve oy pusulası sayımından Siirtli yurttaşlar oy kullanmaya başladı. Yurttaşların seçimlere büyük ilgi gösterdiği gözlemlenirken Siirt'te bugün kurulan 679 sandıkta 168 bin 806 seçmen oy kullanacak. 

ŞIRNAK 

Şırnak'ta, 243 bin 126 seçmen 817 sandıkta oy kullanacak. Yurttaşlar, sabah saat 08.00'de sandık başlarına gitmeye başladı. Sabah saatlerinden itibaren yurttaşlar giydiği yöresel kıyafetlerle sandık başına giderken, yaşlı ve hasta seçmenlerin sandık başına giderken birbirine tutunması dikkat çekti. 

Oy kullanımı öncesi ellerini havaya kaldırarak duaların okunduğu kentte, oy kullanan yurttaşların eve gitmeyerek okul önündeki bekleyişlerini sürdürüyor. 

DERSİM 

Dersimli yurttaşlar da sabahın erken saatlerinde sandıkların başına giderek oylarını kullandı. 62 bin nüfuslu olan kentte sandık başına giden yaşlı, kadın ve genç seçmenlerin oldukça heyecanlı oldukları görüldü. HDP milletvekilli adayları ilerleyen saatlerde sandık başına gidecek. 

BATMAN 

Batman'da oy kullanmak için 7'den 70'e herkes seferber olmuş durumda. Daha seçim saati başlamadan yola koyulan Batmanlı seçmenler, sabah erken saatlerde oy kullanacağı okulların önünde toplanarak uzun kuyruklar oluşturdu. Seçimlere yoğun katılımın gözlemlendiği kentte, engelli yurttaşların da sedye ve tekerlekli sandalyeler ile taşındığı görüldü. Heyecanlı bir seçim atmosferinin yaşandığı kentte, İHD ve Bağımsız Seçim Platformu üyelerinin YSK'dan resmi olarak alınan gözlem iznine rağmen okullarda bulunan polisler tarafından "İzniniz iptal edildi" denilerek engellenmeye çalışılıyor. HDP milletvekilli adayları da kentteki okullarda sandık başına giderek oylarını kullandı. 

Kentin 4 bir yanında oy kullanma işlemleri devam ederken, özellikle kırsal bölgelerde askerlerin, belde, ilçe ve kent merkezlerinde ise polislerin aldığı yoğun önlem dikkat çekiyor. Çok sayıda polisin okul içlerinde bulunması nedeniyle zaman zaman polis ve yurttaşlar arasında tartışmalara neden oluyor. Oylarını kullanan seçmenlerin ise olası bir hileyi engellemek ve müdahalede bulunmak için okul bahçelerinde ve kapılarında bekleyişini sürdürüyor. 

MARDİN 

Kürt, Arap, Süryani, Mıhallemi ve Çeçen halklarının bir arada yaşadığı yüz binlerce seçmenin bulunduğu Mardin kentinde mezralardan ilçelere kadar seçmenler oy kullanmak için sandık başına gitmeye devam ediyor. Kentte 441 bin 183 seçmen bin 617 sandıkta saat 17.00'a kadar oy kullanacak. HDP Mardin Milletvekilli adayları da oylarını kentte kullandı. 

Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk, çok kritik bir seçimi geçirdiklerini belirterek, "Beki bu seçimler iftira kampanyalarıyla ve halkı kışkırtarak karşı karşıya getiren bir üslup kullanıldı. Ama inanıyorum ki bütün kışkırtmalara rağmen, demokrasi kazanacak. Çünkü bütün provokasyonlar boşa çıkartıldı. Sabırla demokratik bir geleceği kurmak için insanlarımız çaba gösterdi. Bu seçimin Türkiye ve Ortadoğu'ya özgür, barış, kardeşlik ve istikrar getirmesini diliyorum" diyerek oyunu kullandı. 

VAN

Van'da sabah saatlerinde başlayan oy verme işlemi renkli görüntülere neden oluyor. Van halkı yöresel kıyafetlerle sandık başlarına akın ederken, polisin izin vermeme girişimine rağmen yurttaşlar oylarını kullandıktan sonra okul bahçelerinde sandık sonuçlarını bekliyor.

Yine hasta ve yaşlılar aile bireylerinin yardımlarıyla sandık başına gelerek oylarını kullandı.

İZMİR 

İzmir'de 7 Haziran seçimleri için 3 milyon 85 bin 404 seçmen, 8 bin 984 sandıkta oy kullanacak. Seçmenler sabahın erken saatlerinden itibaren oy kullanmak için sandık başlarına giderken, HDP Milletvekili adayları Ertuğrul Kürkçü ve Pınar Aydınlar Alsancak'taki Gazi İlköğretim Okulu'nda 1268 No'lu sandıkta oylarını kullandı. 

Oyunu kullandıktan sonra açıklama yapan Kürkçü, Türkiye'de yeni bir çağın başladığını belirtirken, seçimlerden sonra hiçbir parti ile koalisyon yapmayacaklarını söyledi. Oy kullandıktan sonra konuşan Aydınlar ise, "Kobané'de yaşamını tüm devrimcilere sözümüz var özgür yaşam gelecek" dedi. 

5 Haziran'da HDP'nin Diyarbakır'daki mitingine yapılan bombalı saldırıda iki ayağından yaralanan ve oy kullanmak için dün sabah saatlerinde uçakla İzmir'e gelen Fırat Oral, Bornova ilçesi 80.Yıl Bornova Ortaokulu'nda kurulan 1413 Nolu sandıkta oyunu kullandı. Oy verme işlemi öncesi konuşan Oral, tüm saldırılara inat bugün oyunu kullanmaya geldiğini söyledi. (DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Blok oy kullanılmasına itiraz eden HDP'lilere korucu saldırısı

SONRAKİ HABER

Erdoğan'ın oy kullanacağı okulda muhabirlere engel!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...