07 Haziran 2015 06:23

Bölge'de seçim ihlallerle başladı

Türkiye genelinde seçmenin sandık başına giderek oy kullanmaya başladığı 08.00'dan itibaren bölge illerinde seçim ihlalleri de başladı.

Paylaş

Türkiye genelinde seçmenin sandık başına giderek oy kullanmaya başladığı 08.00'dan itibaren bölge illerinde seçim ihlalleri de başladı. Hasköy'e bağlı Sungu Beldesi'nde AKP'nin adayı Abdulselam Er'in oy kullanacağı Hürriyet İlkokulu'na korucular eşliğinde geldiği ve müşahit ile avukatları okula yaklaştırmadığı belirtilirken, Solhan'ın Gelintepe köyünde de korucular tarafından kimliksiz oy kullanıldığı savunuldu.

BİNGÖL

Bingöl'de halk sandık başına gitmeye başlarken, seçim gözlemcileri ilk engellemeyle karşılaştı. İsveç'ten gelen heyetlerin bulunduğu gözlemci heyet, merkeze bağlı Elmalı köyünde korucuların ve askerlerin tehditlerine maruz kaldı. Sandıkların kurulduğu okulda gözlemlerde bulunmak isteyen 4 kişilik heyet, korucular ve askerler tarafından silahla tehdit edilerek, okula girmelerine izin verilmedi. Korucu ve askerler ile heyet arasında yaşanan tartışmaların dozunun artması üzerine korucular heyet üyelerine, "Köyden çıkın yoksa öldürürüz sizi" tehdidinde bulundu. Heyet tehditler üzerine Elmalı köyünden ayrılarak, başka köye geçti.

Kent genelinde sandık başlarında korucular ve askerler konumlandırılırken, Solhan'ın Gelintepe köyünde de korucular tarafından kimliksiz oy kullanıldığı savunuldu.

ELAZIĞ

Elazığ'ın Cumhuriyet Mahallesi'nde bulunan Selim Hazar Dağlı Lisesi'nde polisler, tüm partilere ait müşahitlerin oy kullanma işleminden önce içeri girmesini engelledi. Yasal olarak, tüm parti müşahitlerinin oy kullanılacak bölümde seçim öncesinde pusula, zarf sayımı gibi hazırlıkları takip etme hakları bulunmasına rağmen polisler müşahitleri içeri alınmadı. Polisler, talimat gereği müşahitlerin oy kullanma saati başlamasıyla birlikte içeriye alınacaklarını belirterek, müşahitlerin geçişini engelledi.

AĞRI

Ağrı'da sabahın ilk saatlerinde oy verilecek okullara gelen seçmenler kuyruklar oluşturdu. HDP'nin her sandığı en az beş müşahitle korurken, Fransa'dan gelen bir grup gözlemci seçimleri izliyor. AKP İl Başkanı Abdurrahman Çetin'in köyü olan Yazıcı köyünde, yurttaşlara baskı yapılarak zorla açık oy vermeye zorladığı öne sürüldü. Yurttaşların tepkisi sonucu Yazıcı köyüne giden gözlemciler, usulsüzlüğe müdahale etti.

ARDAHAN

Ardahan'da sabah saatlerinde seçmenler sandık başına gitmeye başladı. Merkez ve ilçelerde oy kullanma işlemi yoğun bir şekilde devam ederken merkez Balıkçılar köyünde 83 seçmen olmasına rağmen 412 pusula olduğu öğrenildi. Yine aynı şekilde merkezi Çullu köyü ve Göle ilçesinde birçok köyde fazla oy pusulalarının olduğu öğrenildi.

MUŞ

Muş'un Hasköy ilçesine bağlı Sungu Beldesi'nde AKP'nin adayı Abdulselam Er'in oy kullanacağı Hürriyet İlkokulu'na korucular eşliğinde geldiği belirtildi. Yurttaşların oy kullanımı için kuyruklar oluşturduğu okulda korucuların, toplu oy kullandığı ve okula hiçbir avukat ve gazeteciyi yaklaştırmadığı savunuldu. Arap nüfusunun yoğunlukta olduğu beldede yaşanan duruma hiçbir müdahalede bulunulmazken, hukuksuzluğa müdahale etmek isteyen avukatlar ve olayı görüntülemek isteyen gazeteciler de engellendi.

VAN

Van'da da hem görevliler hem de seçmenler, görevli oldukları okullara giderken, birçok okulda polislerin yasal olmadığı halde yedek müşahitleri ve halkı okul bahçesinden çıkardığı belirtildi.

DERSİM

Dersim'de seçim yasaklarına rağmen CHP bayraklarını mahallelerden sökmedi. CHP'nin anons araçları ise Moğoltay Mahallesi'nde tur atmayı devam sürdürüyor. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Yüksekdağ: Sandıklardan yeni bir yaşam çıkacak

SONRAKİ HABER

Demirtaş: Sandıktan yarınlarımız çıkacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...