07 Haziran 2015 05:49

YPG/YPJ Girê Spî'ye dayandı

YPG/YPJ güçlerinin Cizîrê Kantonu'nda "Komutan Rubar Qamişlo Hamlesi" adıyla başlattığı operasyonlar doğu ve batıdan Girê Spî (Til Ebyad) eteklerine ulaştı. Korku ve panik yaşayan IŞİD ise YPG'ye yardım ettiği gerekçesi ile Siluk'ta 70 sivili katletti.

Paylaş

İbrahim POLAT

YPG/YPJ güçlerinin Cizîrê Kantonu'nun batısında IŞİD'e karşı yürüttüğü "Komutan Rubar Qamişlo" hamlesi, 32'nci gününde Girê Spî eteklerine dayandı. Serêkaniyê'nin 73 km. batısında yer alan el Gatum ve Sewadiyê, ardından ise Mebruka'nın 40 km batısında yer alan Reguba ve Gesum köyleri ile 8 mezrada daha IŞİD işgaline son veren YPG/YPJ güçleri, dört taraftan kuşattıkları çetelerin Girê Spî'den önceki son durağı olan Siluk kasabasını ele geçirme aşamasında. Siluk, Girê Spî'ye sadece 8 kilometre mesafede ve yaşanan çatışmaların seslerinin artık Girê Spî'den de duyulduğu öğrenildi.

Serêkaniyê'nin batısında hem sınır hattı boyunca, hem de 8-10 kilometre güney batı hattı boyunca Girê Spî, YPG/YPJ güçleri tarafından doğudan kuşatılmaya çalışılıyor. Öte taraftan Kobanê Kantonu'nun kırsalında yürütülen özgürleştirme operasyonları da Girê Spî kapısına dayandı. Bu taraftan yürütülen operasyon da güney batı hattı boyunca Girê Spî'ye 10 kilometre mesafede yürürken, sınır hattı boyunca ilerleyen YPG/YPJ ve Burkan el Fırat güçleri Girê Spî'yi batıdan kuşatmaya çalışıyor. Sınırı geçen Rojavalıların anlattıkları, IŞİD'in Girê Spî kent merkezinde de korku ve panik yaşadığını gösteriyor.

SİVİLLERİN ARAÇLARINI GASBEDEREK KAÇIYORLAR

Özelikle, Reguba ve Gesum köylerinde YPG güçleri karşısında direnemeyen IŞİD'lilerin kaçışları Türkiye sınır hattından da çıplak gözle görüldü. IŞİD'in kalkanı olmamak ve olası katliamlarından kaçmak için Urfa'nın Akçakale ilçesine bağlı Bad (Kepez) köyü yakınlarında sınır hattına akın eden sivillerin, sınır hattına bıraktıkları araçlarına silah zoruyla el koyarak kaçan IŞİD'lilerin kaçışları kameralara da yansıdı. Sınır tellerine dayanmış binlerce sivil ve zırhlı araçlarla bekleyen TSK'ye bağlı askerlerin gözleri önünde cereyan eden olayda, 6 kişilik bir grup olduğu görülen IŞİD'liler silah zoruyla el koydukları araçlarla çok hızlı bir şekilde güney istikametine doğru kaçtı.

YPG'YE YARDIM EDEN 70 SİVİL KATLEDİLDİ

Öte yandan Siluk'tan yaklaşık 2 gün önce kuzeye geçtiğini belirten 36 yaşındaki Cesim Benat, YPG'ye destek verdiği için Bedû Aşiretine mensup 70 kişinin Siluk Kasabası'na bağlı köylerde IŞİD tarafından katledildiğini belirtti. "DAİŞ sivillerin buradan kaçışına izin vermiyor. Kentin sivillerden arınmasını istemiyor" diyen Benat, IŞİD'in kendi yakınları ve akrabalarını ise Akçakale Sınır Kapısı üzerinden Akçakale'ye geçirdiğini belirtirken, bunu da IŞİD'in yenilgisine ve Girê Spî'nin önümüzdeki günlerde özgürleşme ihtimaline yordu. (Urfa/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

CANLI BLOG: Dakika dakika Türkiye'nin seçimi

SONRAKİ HABER

Yüksekdağ: Sandıklardan yeni bir yaşam çıkacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...