06 Haziran 2015 15:27

BirGün Muhabiri Erem’e soruşturma

Paylaş

BirGün Muhabiri Onur Erem hakkında Google’ın otomatik tamamlama (autocomplete) özelliği ile ilgili yaptığı haberi nedeniyle Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla soruşturma başlatıldı.

Erem, 8 Mayıs 2015 tarihli Google da biliyor: Hırsız, katil AKP ve Erdoğan başlıklı haberinde Google arama motorunda “hırsız ve katil” araması yapıldığında, arama motorunun otomatik olarak “Erdoğan” ve “AKP” sonuçlarını önerdiğini yazmıştı. 

Bianet’e konuşan Erem haberinde hakaret olmadığını belirterek, yapılanın siyasi eleştiri olduğunun altını çizdi. Erem şunları söyledi: “Google’ın ‘hırsız katil’ yazınca AKP’yi önermesi, ‘katil ve hırsız’ yazınca da Erdoğan’ı önermesi haber değeri taşıyan bir durumdur. Dünyanın neresinde olursa olsun iktidardaki parti ve şahısın aramalarda böyle önerilmesi haber değeri taşır. Ben haberimde kendi görüşümü değil, bu durumu yazdım. Haberin başlığında ise “Google da biliyor” dedim ve halkın geniş kesimlerinin paylaştığı bu düşünceyi Google’ın da bildiğini söyledim. “Ancak savcılar ve mahkeme bunun benim görüşüm olduğunu düşünse bile bu görüş bir hakaret değildir, siyasi eleştiridir. Dünyanın her yerinde bir parti ve lideri yolsuzlukla suçlandığında hırsız denir; köylüleri savaş uçaklarıyla bombalayıp, gençleri sokaklarda öldürdüğünde katil denir. Bunlar siyasi eleştirilerdir ve AİHM kararlarına göre siyasetçilerin bu tarz eleştirilere açık olması gerekir.” Erem, önümüzdeki hafta soruşturma kapsamında Savcılığa ifade verecek. Bianet’in 30 Nisan’da yayımladığı Medya Gözlem Raporu’na göre ocak-mart 2015 döneminde 3 gazeteci ve 2 karikatürist eski Başbakan olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettikleri iddiasıyla toplam ertelemeli 16 ay 20 gün hapis ve 21 bin TL para cezasına mahkum edildi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Led Zeppelin eski-yeni şarkılar

SONRAKİ HABER

‘Beş Kardeş’ geri dönüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...