09 Ağustos 2011 10:16

Demirtaş: AKP Türkiye’yi savaşa sürüklüyor

Diyarbakır’daki grup toplantısında konuşan BDP Meclis Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, Suriye ve Ortadoğu’daki gelişmelerin Türkiye’deki Kürt sorunu başta olmak üzere iç politikayı doğrudan etkilediğini belirterek “Tek parti, tek adam iktidarını pekiştirmek isteyen AKP Suriye’ye ve Kürtlere savaş açma hazırlığ

Demirtaş: AKP Türkiye’yi savaşa sürüklüyor
Paylaş

TBMM tatile girmesine rağmen çalışmalarını sürdüren BDP ve Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku ülkedeki ve bölgedeki önemli gelişmeleri değerlendirmek üzere Meclis Grubu’nu Diyarbakır’da topladı. Cegerxwin Kültür Merkezi’ndeki toplantıya BDP’li vekillerin yanı sıra Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloku İstanbul milletvekili Abdullah Levent Tüzel ile Diyarbakır Milletvekili Şerafettin Elçi de katıldı.

‘AKP’NİN BARIŞÇIL ÇÖZÜMÜ YOK’

Toplantıda yaptığı konuşmada, Kürt sorununun Türkiye’nin en önemli ve acil olarak çözülmesi gereken sorunu olduğunu söyleyen Demirtaş “Mısır, Libya, Tunus ve Suriye’de krizlerden, siyasi çalkalanmalardan söz ediliyor ama bu krizleri kat be kat aşan bir kriz bugün Türkiye’de yaşanıyor. Ama hükümetin gündeminde yok. Hükümet kendi asli sorunlarıyla ilgilenmek bir yana bu sorunu nasıl örtebilirim diye çaba sarf ediyor” dedi. “Seçim sürecindeki olumlu gelişmelerin nasıl provoke edildiğini hepimiz gördük” diyen Demirtaş, “Türkiye toplumu bu sorunun çözülmesi için bize de AKP’ye de oy verdi. Ama AKP’nin hiçbir barışçıl çözümü olmadığı ortayla çıktı. Bırakın barışı, 90’lı yıllardaki konsepte dönüş sinyali veren uygulamalara başladı” şeklinde konuştu.

‘SİLVAN AKP’NİN BAHANESİ OLDU’

Bu konseptin ‘Silvan olayından’ sonra geliştirildiği söylense de bunun doğru olmadığını dile getiren Demirtaş, “Silvan olayı AKP’ye bu planı sunma fırsatı vermiştir. Geçen yıldan polise yönelik hazırlığı var. Seçimden önce özel ordu hazırlığı yapan AKP değil mi? ‘25 bin kişilik özel orduyu neden oluşturuyorsun’ diye sorduk AKP'ye. Madem analar ağlamayacak, diyalog ile çözeceksiniz, madem İmralı ile görüşüyorsunuz, madem açılım var neden 25 bin kişilik özel ordu kuruyorsunuz?​” şeklinde konutu.

‘AKP İÇERDE VE DIŞARDA SAVAŞA HAZIRLANIYOR’

“Bugün Kürtler biz hiçbir şey istemiyoruz, akan kan dursun, bu sorunu çözelim dese bile  AKP bunu kabul etmeyecektir” diyen Demirtaş, AKP’nin Ortadoğu’daki gelişmeler ışığında içte ve dışta savaşa hazırlandığını söyledi Suriye’de yaşanan gelişmelerin ve AKP’nin Suriye’ye dönük planlarının, ülkedeki Kürt sorununu direk etkilediğini, içte savaş hazırlığının bu gelişmeler ışığında değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Demirtaş, AKP’nin ‘komşularla sıfır problemden’, tüm komşularla savaş noktasına gelen yeni Osmanlıcılık politikasının iflas ettiğini belirtti. Türkiye’de Kürtlere yönelik savaş hazırlığının uluslararası gelişmelerden bağımsız olmadığını söyleyen Demirtaş “Suriye’deki gelişmeler AKP için Türkiye’deki iç politikayı belirleyen gelişmelerdir” dedi. Başbakan’ın “Suriye’ye tahammülümüz kalmadı” dediğini hatırlatan Demirtaş, “Bir ülkenin komşusuna tahammülü kalmadı ise bunun sonu savaştır” şeklinde konuştu.

‘AKP TÜRKİYE’Yİ SAVAŞA SÜRÜKLÜYOR’

AKP’nin topluma, Meclis’e ya da kendi dışındaki siyasi partilere bilgi vermediğini belirten Demirtaş, “AKP tek başına savaş kararı almaya çalışıyor. Türkiye’yi savaşa götürmek AKP’nin ve hükümetin yetkisinde değildir. Türkiye şu an adım adım Suriye ile savaşa sürükleniyor. AKP bunu halkın gözünün içine baka baka yanıltarak yapıyor” dedi.  

‘DAVUTOĞLU SURİYE’YE ABD ELÇİSİ OLARAK GİTTİ’

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Suriye ziyaretine de değinen Demirtaş, “O dışişleri bakanı olarak değil, ABD elçisi olarak orada. Daha düne kadar ‘kardeşim Esad’ dediği kişeye şimdi ‘tahammülüm kalmadı, savaşa gireceğim’ demeye getiriyor. Geçen yıl aynı Esad değil miydi Boğaz turu yaptırdığınız? Niye değişiyor Başbakanın fikri? Geçen yıl Türkiye-Suriye bakanlar kurulu toplantısı yapılmadı mı? Aynı Esad rejimi değil miydi? Ne değişti? 2004 yılında 30 Kürt katledildiğinde aynı Esad yönetimde değil miydi? ‘Suriye’deki Kürtlerin kimliği yok girişimde bulunalım dedik’ yine AKP’nin sesi çıkmadı. Başbakan ‘Mübarek dostum’ diyordu. Kaddafi kankasıydı. Komşularla sıfır problem politikası tüm komşularla savaş noktasına gelmiştir. Sıfır problem politikası yeni Osmanlıcılık politikası çökmüştür” dedi.

EMEK VE DEMOKRASİ GÜÇLERİNE ÇAĞRI

Demirtaş ülkedeki tüm emek ve demokrasi güçlerini AKP’nin savaş politikalarına karşı ortak mücadele çağrısı yaptı. (Diyarbakır/EVRENSEL)


ÖCALAN’LA GÖRÜŞMELER TOPLUMA AÇIKLANSIN

“Kürt sorununu çözmek için AKP eskiden derin devleti, askeri bahane ederdi. Bu bahaneler geride kaldı” diyen Demirtaş şöyle konuştu. “AKP’ye Öcalan ile müzakereleri artık açık yapması çağrısında bulundu. Demirtaş “DTK Daimi Meclisi’nin kararı önemli. Sorun nerede tıkandıysa orada aşılmalı. İmralı’da görüşmeler tıkandıysa sorunun çözümü yine oradadır. Hükümet siyasi bir heyeti açıkça İmralı’ya göndermelidir. ‘Ben savaş seçeneğini bertaraf ediyorum, analar ağlamamalı gençler ölmelidir, bunun için İmralı’ya heyet gönderiyorum’ demelidir. Türkiye toplumundan hiçbir şey gizlenmemelidir. Türkiye’de 7’den 70’e herkes sorunun çözümü nedir biliyor. Neden saklıyorlar. İmralı’daki görüşmeler açıklansın protokoller açıklansın. Hükümet seçimden aldığı desteğin barış için olduğunu anlamalıdır. Kimse özel ordu kur, savaşa gir diye oy vermedi. Seçim sürecinde de İmralı’da görüşmelerin yapıldığını biliniyordu. Türkiye toplumu buna destek verdi. O halde artık açık müzakereler barışa giden yolda önemli bir adım olacağı görülmelidir.”

ÖNCEKİ HABER

AİHM’den Türkiye’ye ‘disko’ cezası

SONRAKİ HABER

Almanya’da grev hakkı gasp edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...