05 Haziran 2015 13:46

AKP lehine oy çalan sandık başkanına 4 yıl hapis verildi

Kağıthane’de 30 Mart yerel seçimlerinde oy çalınmasıyla ilgi davada sanık olarak yargılanan sandık başkanına 4 yıl 2 ay hapis cezası verildi. 1244 nolu sandık tutanağında tahrifat yapılarak AKP’nin oylarının fazla yazıldığı belirtilmişti.

Paylaş

7 Haziran Genel Seçimleri'nde oy hırsızlığı yapılabileceği yönünde tartışmalar sürerken Kağıthane’de, büyük çoğunluğu CHP’den olmak üzere diğer partilerin oylarının AKP’ye yazılmasıyla ilgili açılan çok sayıda oy hırsızlığı davalarında ilk karar çıktı.

1244 nolu sandıkta yapılan oy hırsızlığı ile ilgili davaya İstanbul 13. Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. CHP adına katılan avukatlar dosyanın ağır ceza mahkemesine gönderilmesini istedi. Mahkeme bu talebi reddetti. CHP avukatı sanığın cezalandırılmasını istedi.

Sanık olan sandık başkanı Ebru Doğan Katar’ın avukatı, benzer şekilde 35 civarında dava açıldığını ve aynı kalemden çıkmış gibi tahrifatlı tutanaklara ilişkin açılan davalar olduğunu söyledi. Tahrifatı müvekkilinin yapmadığını ileri süren avukat, müvekkili hakkında kesin deliller bulunmadığını belirtti.

Kararını açıklayan mahkeme, sanığın suçu işlediğinin sabit olduğunu söyledi ve 5 yıl hapis cezası verdi. Sanığın geçmişi, sosyal durumu, mahkemedeki durumunu göz önünde bulunduran mahkeme, cezayı 4 yıl 2 ay olarak belirledi.

Sanık Katar, daha önceki savunmasında suçlamaları kabul etmemişti. Tutanağı, Kağıthane İlçe Seçim Kurulu’na teslim ettikten sonra tahrifat yapılmış olabileceğini savunmuştu. Katar, “Dosyadaki bilgilerden anladığım kadarıyla Adalet ve Kalkınma Partisi’nin ilçe belediye başkanlığı seçimindeki 126 olan oy sayısı 136, belediye meclis üyeliği seçimindeki 119 olan oyu 129 olarak düzeltildiği görülüyor. Bu düzenlemeleri ya da tahrifatları ben yapmış değilim. Tahrifata ilişkin yazı ve rakam örnekleri bana ait değildir.” demişti.

Kağıthane’deki oy hırsızlığı ile ilgili 30’a yakın dava görülüyor. Asliye ceza mahkemelerinde açılan bu davaların yarısı ağır ceza mahkemelerine gönderilmişti. Bu karar, oy hırsızlığı davalarında çıkan ilk karar oldu. (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Mersin'de yasa dışı dinleme operasyonunda 5 polis tutuklandı

SONRAKİ HABER

Taksim'e koşarak giren Komünist Partililere 11 yıla kadar hapis istemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...