05 Haziran 2015 13:51

HDP'nin Diyarbakır mitinginde patlama: Yaralılar var

HDP'nin Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda bugün düzenlediği miting devam ederken saat 17.55 sıralarında, platformun karşısında bulunan bir elektrik trafosunun olduğu yerde patlama oldu. HDP Diyarbakır milletvekili adayı Nursel Aydoğan'ın konuşmasının hemen sonrasında meydana gelen patlamada yaralananlar oldu.

Paylaş

Yüzbinlerin katıldığı HDP'nin İstasyon Meydanı'ndaki seçim mitinginde iki patlama m eydan geldi. Art arda yaşanan iki patlama sonucu aralarında onlarca kişi yaralandı. Polis, yaralıları taşıyan kitleye gaz bombaları ile saldırdı. Miting alanının ara sokaklarında da yürüyüş ve eylemler başladı.

Seçime sayılı saatler kala, Diyarbakır tarihinin en kalablık mitingini gerçekleştiriken mitingde iki patlama meydana geldi. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın konuşmasına başlayacağı esnada art arda yaşanan iki patlamada aralarında ağır yaralıların da olduğu belirtiliyor. Patlamalardan ilki, miting alanının Ofis kolunda meydana gelirken, hemen ardından ikinci patlama ise miting alanındaki trafonun önünde gerçekleşti. Kürsüden yapılan ilk açıklama trafoda bir patlama olduğu yönünde ancak miting alanından gelen izlenimlere göre trafonun kapısı dışında patlama izi söz konusu değil. Trafonun içini inceleyen Diyarbakır Muhabirimiz Cumhur Daş tarfonun içinde hasar olmadığını kapısı dışında hasar gören bir yer olmadığını belirtti. İddialara göre, Mitinge katılanlar yaralıları açtıkları koridorlarla ambulanslara yetiştirmeye çalışırken, polis ise gaz bombası ve tazyikli su ile halka saldırdı.

HDP ise, yeni bir patlama ihtimaline karşı halkı alandan uzaklaşma çağrısı yaptı.

DEMİRTAŞ’TAN SUKUNET ÇAĞRISI

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş yaptığı açıklamada Diyarbakır il binası önünde açıklama yapacağını belirterek; “Herkesi provokasyona gelmeden, il binamızın önüne çağırıyorum. Herkese sağduyu çağrısı yapıyorum. Gerilim, gerginlik istemiyoruz. Asıl amaçları, alanda patlama ile provokasyonu genele yaymak. Panik ve kaos yaratmak istiyorlar. Bütün Diyarbakır halkını sükunete davet ediyorum. İl binamızın önüne davet ediyorum.

DAVUTOĞLU’DAN İLK AÇIKLAMA 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, HDP mitingindeki bombalı saldırıya ilişkin, “Yaralılarımız var yaralılarımıza geçmiş olsun. Diyarbakırlı kardeşlerimize sesleniyorum provakasyona izin vermeyelim. Olayın bir trafo patlaması mı yoksa bir provokasyon mu olduğu netleşmedi. Kaza olup olmadığı belli değil ama ortaya çıkacak. Diyarbakır Valisine talimatı verdim. Olayın bir trafo patlaması mı yoksa provokasyon mu olduğu en kısa zamanda tespit edilecek. Diyarbakır’daki ve başka yerlerdeki vatandaşlarımıza sesleniyorum; Kimsenin bunu istismar etmesine izin vermemeliyiz. Ortada bir provokasyon varsa buna karşı dimdik durmalıyız. HDP’ye HÜDA PAR’a bu saldırı kime yapılmış olursa olsun kınar gerekeni yaparız. Mutlaka bunun neticesini alacağız. 

Yapılan anons üzerine kitle, Diyarbakır DBP İl Binası önünde toplanıyor.

 

PATLAMA ANI:


Diyarbakır'da miting alanına sığmayan yüz binlerin "Bizler Meclise" sloganı alanda yankılanıyor. Mitinge katılımın her dakika arttığı alanda özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP hükümetine gönderme yapan onlarca döviz ve pankart açılırken, PKK Lideri Öcalan'a özgürlük talebi ise dillerden düşmüyor. 

Seçimlere sayılı saatler kala, HDP en görkemli seçim mitinglerinden birini Diyarbakır'da gerçekleştiriyor. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da katılacağı miting için Diyarbakır'da yüz binler "Biz'ler meclise" sloganıyla miting alanına akıyor. Gelişlerin kitlesel olarak başladığı miting alanı renk cümbüşüne dönerken, alanda Cumhurbaşkanı Erdoğan'a dönük mesajların yer aldığı onlarca döviz ve pankart açıldı. 

'KENDİNE AYIĞ OL TAYYİP'

Miting alanına ise hem iktidar partisi AKP hem de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a göndermeler içeren mizah diliyle yazılmış onlarca döviz ve pankart asıldı. "Aşağıdakilerden hangisi Başbakan'dır. A-Erdoğan, B- Davutoğlu", "TOMA'ya karşı taş, hırsıza karşı Demirtaş", "Kendine ayığ ol Tayyip", "Hiç sevgilim olmadı ben de hocamı ikna ettim", "Trafolar bizde sen rehetiye bak Selocan", "Diyarbekir Ben û Sen, Selo niye öyle baxisen", "Kürt sorunu yoktur diyorsun gelip burada oy dileniyorsun, dilenci", "Yıllarca ölümler olmasın diye ölen tek halk biziz", "HDP'nin çekim gücü Selocan", "Selocan kalbe yarar, AKP cebe zarar" ve "Biz ne dizolar gördiğ, güle güle öldiğ" yazılı pankart ve dövizler ise en dikkat çekenler oldu. Alanı doldurmaya başlayan Diyarbakırlılar hep bir ağızdan "Biz'ler HDP, Biz'ler meclise" sloganı atıyor. Davul zurnaların da geldiği alanda, yurttaşlar alanın dört bir yanında halaylar çekiyor. 

Miting alanında, HDP'ye dönük saldırılar da "HDP'ye uzanan eller kırılsın" sloganlarıyla protesto edildi. Güvenlik amacıyla örülen barikatları aşmak isteyen yurttaşları tutmakta güvenlik görevlileri de zorlandı. 

ALAN HINCA HINÇ DOLDU 

Alanın güvenliğini sağlayan kadınlar rengarenk giysiler giyerken, gençler de "Biz'ler meclise" yazılı tişörtler giydi. Sıcak havaya aldırış etmeyen yüz binler HDP'nin sıcaklığında bir araya gelirken, çevredeki bilboard ve ağaçlar mitingi rahat izlemek isteyenlerle doldu. Alan ilk dakikalarda hınca hınç dolarken, Diyarbakır halkı tarihi günde tarihi meydanda yerini aldı. 

ŞENGAL VE KOBANÊ DİRENİŞİNİ UNUTULMADI 

Kentte mitingten dolayı trafik tıkanma noktasına gelirken, kilometrelerce uzaklıktan yurttaşlar alana yürüyerek geldi. Yol ve kaldırımları miting alanına çeviren yurttaşlar, dillerinden sloganlarını düşürmedi. Sıcak havadan dolayı fenalaşan yurttaşlar, çevredeki gençler tarafından alan dışına çıkarıldı. Dillerden düşmeyen sloganların birçoğu ise Rojava ve Şengal direnişini selamlayan sloganlardı. Gündüz saatlerine rağmen alanın birçok yerinden havai fişeklerle, Diyarbakırlılar 7 Haziran zaferinin coşkusunu şimdiden yaşıyor. 7'den 70 tüm Diyarbakırlıların akın ettiği miting alanına engelli yurttaşlar da tüm engelleri aşarak katılarak, en önde yerini aldı. 

DİYARBAKIRLILARIN TALEBİ: ÖCALAN'A ÖZGÜRLÜK

Diyarbakır halkının HDP'nin meclise gitmesinin yanı sıra en önemli talebi olan PKK Lideri Abdullah Öcalan'a özgürlük talebi de alanda yankılandı. Alanda "Biji Serok Apo" sloganı en fazla atılan slogan olurken, platformun sağ tarafında da dev Öcalan posteri asıldı. Yine sık sık "Selam selam İmralı'ya bin selam" sloganı atıldı.

Mitinge yüzbinlerin yanı sıra İsviçre, Fransa, Norveç Danimarka gibi Avrupa ülkeleri, Güney Kürdistan ve Rojava'dan da STÖ temsilcileri ve önemli isimler de katıldı. 

YÜZBİNLER: BİZ'LER HDP BİZ'LER MECLİSE 

Miting saygı duruşunun ardından "HDP bugün Türkiye'dir, HDP bugün Kürdistan'dır" anonsuyla başladı. Ardından alanın tümü hep bir ağızdan "Biz'ler HDP, Biz'ler Meclise" ve "Reco em te nakın başkan" sloganı attı. 

Mitinge gelişler dört bir koldan yoğun bir şekilde devam ediyor. (DİHA)

 

 

ÖNCEKİ HABER

Tekmelenen madenci, Bergama Belediyesi'nde işe başladı

SONRAKİ HABER

Iğdırlı kadınlar Erdoğan hakkında suç duyurusunda bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...