05 Haziran 2015 12:17

Mezopotamya Tıp Kongresi: IŞİD faşizmi temsil ediyor

Paylaş

Fazıl ERÜŞ
Van

Van-Hakkari Tabip Odası ev sahipliğinde 7. düzenlenen Mezopotamya Tıp Kongresi Elit World Otel’de Türk Tabibler Birliği (TTB) Başkanı Beyazıt İlhan, Mezopotamya Tıp Kongresi Onursal Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bektaş, Van Hakkari Tabip Odası Başkanı ve Kongre Genel Sekreteri Dr. Ahmet Koç, Kongre Başkanı Prof. Dr. Çetin Kotan ile yurt içi ve yurt dışından tıp alanında uzman 700’e yakın araştırmacı ve doktorun katılımı ile başladı.

Kongre’de Türkçe, İngilizce ve Kürtçe sunumlar yapıldı. Türk Diş Hekimleri Birliği, Türk Tabipleri Birliği, Türk Eczacılar Birliği’nin de destek verdiği Kongrede Van depremi ve geçmişte bölgedeki çatışmalı ortam nedeniyle meydana gelen fiziksel ve ruhsal travmalar teması işlendi.

KOÇ: KÜRTÇE, ASİMİLASYON İLE KARŞI KARŞIYADIR

Kongrenin açılış konuşmasını Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı ve Kongre Genel Sekreteri Ahmet Koç yaptı. Koç, “Bu kongre Kürt dili açısından Kürt hekimlerinin bir hayaliydi. Kürtçe Ortadoğu’da ve Asya’da 4. dildir. Dünyada da 30 dil arasında yer alıyor. Fakat bu dil yüz yıldır bir asimilasyon ile karşı karşıya. Ancak yine de ortadan kalkmış değildir. Kürt halkı Halepçe, Enfal gibi birçok katliam geçirdi. İşte bu nedenle kongremizin amacı geçmişte bölgedeki çatışmalı ortam nedeniyle meydana gelen fiziksel ve ruhsal travmalar temasını işlemektir” dedi.

KIZILASLAN: IŞİD KATLİAM YAPTI

Koç’un ardından konuşan Prof. Dr. İlhan Kızılaslan ise 1 milyon 800 bin Êzidî’nin zorla Müslümanlaştırıldığını belirterek, IŞİD’in faşizmi temsil ettiğini söyledi. Kızılaslan, “Kobanê’de, Şengal’de, Kürtlere, Êzidîlere ve Êzidî inancına karşı IŞİD çetesi bir katliam yaptı. Kimse böyle bir felaket beklemiyordu. Sistematik olarak Kürtlere ve Êzidîlere karşı bir savaş yürütülüyor. Bu tarihte de hep böyle olmuştur” dedi. Kobanê ve Şengal’de ağır bir savaş yaşandığına dikkat çeken Kızılaslan, “Kobanê’de bir umut vardı ve direndi. Ama Şengal’de böyle bir umut yoktu. Şengal’de Êzidî kadınlar tecavüze uğradı, köle pazarlarında satıldı. Şengal’de katliamdan kurtulan kadınlar tecavüze uğradık diyemiyorlardı. Dilleri varmıyordu bunu söylemeye. Êzidî kadınlar, “Bizi defalarca evlendirdiler” diyorlardı. Çaresiz kalmak travmanın en büyüğüdür” dedi. 

‘IŞİD, HASTA VE PSİKOPAT’ DEMEK KOLAYA KAÇMAKTIR

IŞİD’in hasta ve psikopat bir çete olmadığını söyleyen Kızılaslan, “IŞİD yeni bir sistem ve faşizmi temsil ediyor. IŞİD’lilerin de ailesi ve çocukları var. Akşam evlerine gittiklerinde çocuklarını seviyorlar. Bu yaman bir çelişki. IŞİD’lilere hasta ve psikopat demek kolaya kaçmaktır. Eğer hasta ve psikopat olsaydılar biz doktorlar gidip tedavi ederdik. Bunlar bilinçli bir şekilde bu katliamı yapıyorlar” dedi.

Kızılaslan’ın ardından Prof. Dr. Çetin Kotan, Dr. Akram Naasan, Dr. Abdulbaghi Ahmad da kısa birer konuşma yaptı.

Kongre yarın açıklanacak sonuç bildirgesi ile son bulacak.

ÖNCEKİ HABER

Ford'da işten atmalar öfkeyi büyütüyor

SONRAKİ HABER

Osman Şengezer sahneden uğurlanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...