05 Haziran 2015 00:51

Belgesel şenliği başlıyor

DOCUMENTARIST 8. İstanbul Belgesel Günleri, 13 Haziran’da başlıyor. Stefan Jarl toplu gösterisi, Müzik ve Dans filmleri, Nikolaus Geyrhalter belgeselleri, 100 Yıllık Sessizlik ve geniş bir Türkiye Panorama, festival programının öne çıkan bölümleri arasında.

Paylaş

DOCUMENTARIST 8. İstanbul Belgesel Günleri, 13 Haziran’da başlıyor. Stefan Jarl toplu gösterisi, Müzik ve Dans filmleri, Nikolaus Geyrhalter belgeselleri, 100 Yıllık Sessizlik ve geniş bir Türkiye Panorama, festival programının öne çıkan bölümleri arasında. 

DOCUMENTARIST’ın bu seneki programında, dünyanın gündemini işgal eden yakıcı sorunların yanı sıra eğlenceli konulara dair belgesellere de geniş alan ayrılıyor.

Programda Müzik ve Dans Belgeselleri başlığı altında, dünyanın her köşesinden müzikle sinemanın buluştuğu hikayeler toplanıyor. Bu bölümde Arjantin’den kamera karşısında umarsızca dans eden sıradan insanların belgeseli “Aramızdaki Yıldızlar”dan (Living Stars) Concertgebouw Orkestrası’nun dünya turunu konu alan “50 Konserde Devr-i Alem”e (Around the World in 50 Concerts) kadar on adet önemli film yer alıyor. 

Ünlü Alman Yönetmen Dorris Dörrie’nin Meksika’daki kadın mariachileri konu alan filmi “Şu Sevimli Boktan Hayat” da (This Lovely Shitty Life) aynı seçki içinde. 100 Yıllık Sessizlik bölümünde yer alan ve System of A Down’ın konser turunu izleyen bir başka müzik belgeseli “Haykıranlar” (Screamers) ise yapıldıktan 10 yıl sonra ilk kez Türkiye’de seyirciyle buluşacak.

DOKUFEST’TE BALKAN BELGESELLERİ VAR

Festival Avusturya’dan bir başka Usta Belgeselci Nikolaus Geyrhalter’in, ilk gösterimi bu sene Berlinale’de yapılan “Yıllar Geçtikçe” (Over the Years) dahil üç önemli filmini de programına aldı; yönetmenin diğer iki belgeseli Çernobil’i konu alan “Pripyat” ve endüstriyel beslenme kültürünü ele aldığı “Günlük Rızkımız” (Our Daily Bread).

Sansür ve belgesel ilişkisini de masaya yatıran festival, sansürle mücadele etmiş belgesellerden oluşan bir seçki sunuyor. Bu yıl ayrıca, Danimarka Ulusal Film Okulu  4 filmle ile Kosova’da düzenlenen DokuFest iste 5 filmlik bir Balkan Belgeselleri seçkisiyle DOCUMENTARIST’ın konuğu oluyor.

KAPANIŞ FİLMİ: SESLİ MOANA
Bu sene Kadıköy yakasına da taşınan festivalin gösterim ve etkinlik mekanları ise  SES Tiyatrosu, SALT Beyoğlu, Aynalıgeçit Etkinlik Mekanı, Fransız Kültür Merkezi, Şişli Kent Kültür Merkezi, TAK Tasarım Atölyesi Kadıköy. 6 TL (tam) ve 4 TL’den (öğrenci) satılan festival biletleri, Türkiye’de yeni faaliyete geçen Kweekweek sitesinden temin edilebilir. Türkiye filmleri ise ücretsiz izlenebilir. 8. İstanbul Belgesel Günler, 18 Haziran akşamı, Robert Flaherty’nin 1926 tarihli klasiği “Moana”nın kızı tarafından sesli hale getirilerek geçen yıl dijital restorasyondan geçirilen “Sesli Moana” versiyonun gösterimi ile kapanışını yapacak. 

STEFAN JARL ONUR KONUĞU

Festivalin bu yılki onur konuğu Stefan Jarl’ın zengin filmografisinden  8 film ona ayrılan bölümde ilk kez Türkiye seyircisiyle buluşacak. İsveç sinemasının en önemli simaları arasında sayılan ve Ingmar Bergman’ın kendisinden övgüyle söz ettiği Jarl, filmlerinden yola çıkarak belgesel sinemaya bakışını anlatacağı ‘Karanlık Dehlizlere Işık Tutmak’ başlıklı bir sinema dersi verecek (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Dünyayı yaşanılır kılmak

SONRAKİ HABER

Suriye’de herkesin cihatçısı kendine!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...