4 Haziran 2015 12:17

‘Tokmak’ın cezaevinde tutulması savaş hukukudur’

Doktorları tarafından dört kalp kapakçığının iflas ettiği açıklanan ağır hasta tutuklu Fatma Tokmak dün kaldırıldığı hastanede ameliyat edildi.

Tokmak’ın serbest bırakılması gerektiğini söyleyen avukatı Eren Keskin, “ Fatma’nın ve diğer hasta tutsakların hâlâ cezaevlerinde tutulması bir savaş hukuku uygulamasıdır” dedi. İHD’nin verilerine göre 282’si ağır olmak üzere 721 hasta tutsak hâlâ tahliye edilmeyi beklerken Bakırköy L Tipi Kapalı Cezaevinde bulunan kalp hastası tutuklu Fatma Tokmak da kalp kapakçığının iflas etmesine rağmen hâlâ serbest bırakılmadı. 1996 yılında 2 buçuk yaşındaki oğlu Azad ile gözaltına alınan ve gördüğü işkence ve cezaevi koşullarından kaynaklı kalp hastalığına yakalanan Tokmak’ın dört kalp kapakçığı da iflas etti, ayrıca kalp kapakçıklarında kireçlenme meydana geldi. Tokmak, kalp kapakçığında oluşan kireçlenmenin büyümesi üzerine kaldırıldığı Bakırköy Doktor Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kardiyoloji Bölümünde ameliyata alındı. Müebbet hapis cezasına çarptırılan Tokmak için TİHV tarafından hazırlanan raporda Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı imzasıyla “Kalp rahatsızlığından kaynaklı cezaevinde yatmasına engel teşkil ettiğine” dair rapor hazırlansa da Adli Tıp Kurumu, Tokmak için 2014 yılının temmuz ayında cezaevinde kalabileceği yönünde rapor vererek tahliyesini engelledi.

‘İNSAN HAKLARINA AYKIRI’

Geçirdiği kalp ameliyatının ardından müşahede altında tutulan ve önümüzdeki günlerce açık kalp ameliyatı olma ihtimali de bulunan Tokmak’ın durumunu avukatı Eren Keskin DİHA’ya anlattı. Diğer hasta  tutuklular gibi Tokmak’ın da bu süreçte rehin tutulduğunu ifade eden Keskin, Tokmak’ın durumunun son aşamaya geldiğini dile getirerek, “Fatma’yla görüştüğümde en büyük korkusu ameliyat olacağı hastanenin tutuklu bölümünün olmaması. Hastanede tutuklu bölümü olmadığından yoğun bakım hastaları da dahil olmak üzere hastalar yatağa bağlanıyorlar. Fatma’nın en büyük korkusu da yatağa bağlanmak. Fatma yatağa bağlanmak istemiyor. Yani bir kere bir kalp hastasına bu endişeyi yaşatmak bile ayrı bir hak ihlali” dedi. Tokmak’ın hastalığına dair raporlar olmasına rağmen hâlâ cezaevinde tutulduğunu hatırlatan Keskin, “Fatma’nın hâlâ cezaevinde tutulması Türkiye’nin imza attığı uluslararası sözleşmelere de aykırı” dedi. Keskin, hasta  mahpusların ATK’den “cezaevinde kalamaz” raporları olmasına rağmen emniyetten de “Toplum için tehlike teşkil etmeyeceğine” dair rapor istendiğini ifade etti. (İstanbul/DİHA)

Evrensel'i Takip Et