04 Haziran 2015 11:52

Kamp Armen’de hâlâ iade yok

İstanbul Tuzla’da Ermeni çocuklarına ev sahipliği yapan Kamp Armen’in yıkılıp, yerine villa yapılacağının gündeme gelmesiyle başlayan direniş birinci ayını doldurdu. Ancak Kamp Armen arazisi asıl sahiplerine hâlâ iade edilmedi.

Paylaş

İstanbul Tuzla’da Ermeni çocuklarına ev sahipliği yapan Kamp Armen’in yıkılıp, yerine villa yapılacağının gündeme gelmesiyle başlayan direniş birinci ayını doldurdu. Ancak Kamp Armen arazisi asıl sahiplerine hâlâ iade edilmedi.  

Türkiye Ermenileri tarafından oluşturulan Nor Zartonk İnisiyatifinden Uraz Kaspar ve Sayat Tekir, “Kamp Armen iade edildi” şeklinde çıkan haberleri yalanlayarak, henüz bir iadenin söz konusu olmadığı bilgisini verdi.

Ermeni Kültür ve Dayanışma Derneğinde direnişin 30. günü nedeniyle basın açıklaması yapıldı. Nor Zartonk adına konuşan Sayat Tekir açılış konuşmasını ana dili Ermenice ile yaptı. Açıklamaya Türkçe devam eden Tekir, AKP Milletvekili Adayı Markar Esayan’ın “Kamp Armen iade edildi” şeklinde yaptığı açıklamaların doğru olmadığını, bu açıklamaların AKP’ye ‘oy devşirme’ amacı taşıdığını belirterek, haberi yayımlayan yayın organlarını tekzibe davet etti.

Kamp Armen arazisinin mal sahibiyle yapılan görüşmelerin devam ettiğini belirten Tekir, “Mal Sahibi Fatih Ulusoy kampı bağışlayacağını söyledi. Uzun zamandır söylüyor bunu, fakat bir gelişme yok. Bu anlamda yapılan görüşmelerde bir gelişme çıkmadı, ama bizim talebimiz esas olarak hükümettendir, devlettendir. Kamp Armen, 1983’de azınlık vakıflarının mülk edinmesini yasaklayan 36 beyannamesiyle el konulmuş bir yerdir. Kamp Armen 30 yıldır faal değil ama, hâlâ öğrencileri olan Bomonti Mıhitaryan Okulu da Kamp Armen gibi elimizden alınmak isteniyor. Bu anlamda özellikle azınlık vakıf mallarının gündeme getirilmesi konusunda Kamp Armen direnişinin önemi büyüktür” dedi.

‘KAMP ARMEN KAMP OLARAK DEVAM ETSİN’

Azınlık vakıf mallarının, azınlıklardaki yoksul öğrencilerin, yoksul hastaların sosyal sigortası gibi değerlendirilebileceğini ifade eden Tekir şöyle devam etti: “Ermeni kimliğinin ve Ermeni kültürünün devam etmesine büyük katkısı olan okulların, maddi kaynakları da bu vakıflardan geliyor. Bu anlamda vakıfları hedef alan kanunlar Ermeni kültürünün devamlılığını da etkiliyor” dedi. Tekir, Kamp Armen’in, kamp olarak devam etmesini istediklerini dile getirdi.

‘TÜRKİYE AZINLIK VE MÜLKİYET HAKKINI İHLAL EDİYOR’

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Irkçılığa ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon adına konuşan Meral Çıldır, Avrupa Konseyine başvuracaklarını belirterek, “Türkiye Cumhuriyetini resmen şikayet edeceğiz. Türkiye’nin, Avrupa Birliği’ne aday adaylığına temel olan kriter ve standartları ihlal ettiğini, taahhütlerini yerine getirmediğini, yalnızca azınlık haklarını ihlal etmekle kalmadığını, mülkiyet hakkını da ihlal ettiğini anlatacak ve Türkiye’nin uyarılmasını talep edeceğiz” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mardin'de HDP'li adayın aracı yakılmak istendi

SONRAKİ HABER

Buldan: Ağrı'dan Bingöl'e tüm provokasyonları AKP teşvik etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...