04 Haziran 2015 08:39

Alternatif G7 Zirvesi: 'Kapitalizm yamyamların düzenidir'

Münih’te yapılacak G7 Zirve’ne karşı düzenlenen Alternatif Zirve’de konuşan Birleşmiş Milletler eski Gıda Raportörü Jean Ziegler, kapitalizmi “yamyamlar düzeni”ne benzetti, 'Bu düzeni değiştirmek için yapılacak her türlü mücadele en doğal hakkımızdır' dedi.

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Münih

Münih’te yapılacak G7 Zirve’ne karşı düzenlenen Alternatif Zirve’de konuşan Birleşmiş Milletler eski Gıda Raportörü Jean Ziegler, kapitalizmi “yamyamlar düzeni”ne benzetti, 'Bu düzeni değiştirmek için yapılacak her türlü mücadele en doğal hakkımızdır' dedi.

7-8 Haziran’da Münih yakınlarındaki Garmisch-Partenkirchen’deki Elmau Şatosu’nda yapılacak G7 Zirvesine karşı çok sayıda örgüt tarafından düzenlenen Alternatif Zirve yapıldı. İki günlük zirvede G7 ülkelerinin neden olduğu savaşlar ve yoksulluk ele alındı.

Freiheizhalle’de başlayan kongrenin açılış konuşmasını Hindistanlı Ekonomi Preofesörü Jayati Ghosh yaptı. Gosh, “Kapitalizm artık eskisi gibi kontrol edilemiyor. Şu anda denetlenemeyen bir kapitalizm söz konusu. Bu nedenle sorunlar her geçen yıl büyüyerek devam ediyor. Son beş yıl içerisinde adaletsizlik, eşitsizlik geçmişe göre daha fazla büyüdü. Finans sistemi eskiye göre çok daha kötü. Ortada büyümeyi sağlayan bir kapitalizm yok. Yaşanan sorunların çözümü daha fazla servet ve miras vergisi almaktı” dedi.

İLGİ BEKLENENDEN FAZLA OLDU

Yüzlerce kişinin izlediği ve ilginin beklenen çok üzerinde olduğu zirvenin ilk oturumu Die Tageszeitung’dan Ulrike Hermann’ın moderatörlüğünde, “Küresel güç ilişkileri, serbest ticaret rejimleri ve mümkün olan alternatifler” başlığıyla yapıldı. Oturuma İşviçre’den Birleşmiş Milletler eski Gıda Raportörü Jean Ziegler, Türkiye’den Işık Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Evrensel Yazarı Sinan Birdal,  Kolombiya'dan avukat Liliana Uribe ve Almanya'dan Sosyal Ekonomi Enstitüsü'nden Conrad Schuhler katıldı.

‘BU DÜZENİ DEĞİŞTİRMEK EN DOĞAL HAKKIMIZDIR’

Dünya çapında artan işsizlik, yoksulluk, susuzluk gibi pek çok konuda yazdığı kitaplar ve araştırmalarla tanınan Ziegler, G7 Zirvesi’nde bir araya gelen liderlerin tekellerin emrinde olduğunu belirterek, “Tekellerin her şeyi denetim altına aldığı bir dünyada yaşıyoruz. Finans kapital oligarşisi sürekli kârını artırmanın derdinde. Dünya nüfusunun yüzde 1’lik bölüm halkın yüzde 99’nun sahip olduğu geliri elinde tutuyor. Her beş saniyede bir çocuk ölüyor. 1 milyar insanın içecek suyu yok. Halbuki günümüz dünyası 12 milyar insanı besleyebilecek durumda. Bütün bunlardan ötürü kapitalizm yamyamlık düzenidir. Bu düzenin mutlaka değişmesi gerekiyor. Değiştirmek için her türlü mücadele en doğal hakkımızdır. G 7 Zirvesi'nde karşı yapılan bu zirve umutların büyümeye devam ettiğiniz gösteriyor” dedi.Ziegler, konuşmasında dünyanın pek çok ülkesinde temel gıda maddelerinin son yıllarda aşırı derece planlandığını ifade etti.

‘7 HAZİRAN BÖLGE İÇİN ÖNEMLİ’

Zirvede konuşan gazetemiz yazarı Sinan Birdal da, Türkiye ve Ortadoğu’daki gelişmeler hakkında bilgi vererek, uluslararası ilişkilerde yeni düzenlemelerin olduğu pek çok ülkenin istikrarsızlıkla karşı karşıya olduğunu anlattı. Birdal, Türkiye’nin Körfez ülkeleri ve Suudi Arabistan’ın desteğiyle bölgede güç olmaya çalıştığını, ancak 7 Haziran seçimlerinin bu konuda önemli olduğunu belirtti.

Zirve’de Uribe, Kolombiya’daki iç savaş ve barış süreci konusunda bilgi verirken, Schuhler de artan rekabet ve ülkeler arasındaki gerilim konusunda bir sunum yaptı.

Alternatif Zirve, aralarında Rosa Luxemburg Vakfı, kiliseler, çevre örgütleri olduğu 40'ın üzerinde örgüt tarafından birlikte düzenledi. Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) de zirveyi ve G7’ye karşı protestoları düzenleyen örgütler arasında yer alıyor. G7’ye karşı protestolar çerçevesinde Cumartesi günü Garmisch-Paltenkirchen’de büyük bir gösteri düzenlenecek.

ÖNCEKİ HABER

Aydın'da da Demirtaş ve HDP'yi karalayan afişler dağıtıldı

SONRAKİ HABER

2. Ulusal Oyun Yazarlığı Sempozyumu Kocaeli’de yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...