04 Haziran 2015 00:56

Türk Traktör işçileri yeniden birlik olma yolunda

Türk Traktör’de grevin sona ermesinin ardından patronun işçi temsilcilerini işten atması moralleri bozsa da, işçiler yeni bir yol arayışından vazgeçmiyor.

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Türk Traktör’de grevin sona ermesinin ardından patronun işçi temsilcilerini işten atması moralleri bozsa da, işçiler yeni bir yol arayışından vazgeçmiyor. Grevdeki birlikteliğin nasıl yeniden kurulabileceğini konuşurken işçilerden biri, “Tamamen işçilerin başında olduğu bir sendika istiyoruz” dedi.

Türk Traktör işçileri 12 günlük grevi bitirmelerinin ardından şu sorulara yanıt arıyor: “Bundan sonra ne olacak?”, “Ücretli izne çıkarılanlar işten atılacak mı?”, “Grev sırasında işbaşı yapanlar, bundan sonra ne yapacak?”

YÖNETİM VE SENDİKA TEYAKKUZ HALİNDE

Fabrika yönetimi işçilerin birliğini bozmak için grev boyunca yoğun çaba harcadı. İşçiler arasındaki ufak bir rahatsızlığı gören patron, gidip protokol imzalamadan işçilerle TOFAŞ koşullarında anlaştı. Patron verdiği sözleri tutmadığı gibi, grevin bittiği gece işçi temsilcilerini işten attı. Birçok işçi de ücretli izne gönderildi. Tepkilere rağmen fabrikada işbaşı yapıldı.

İŞÇİNİN YÖNETTİĞİ BİR SENDİKA

Fabrika yönetiminin ise bundan sonra işçilerin birlik olup harekete geçmemeleri için ellerinden geleni yapacakları da bir gerçek. İşbaşı yapıldığından bu yana daha önce işçisinin yüzüne bile bakmadığı söylenen müdürler, vardiyalarda bölüm bölüm dolaşmaya başladı. Türk Metal temsilcilerinin de işçileri “Türk Metal geri gelecek, görürsünüz” diyerek sürekli taciz ettiği belirtiliyor.

İşçiler arada “12 gün boşuna mı direndik” dese de birçok şey değişti yaşamlarında. Türk Metal Sendikasının bir dediğinin iki edilmediği, “Türk Metal’in kalesi” gibi görülen Türk Traktör’de işçilerin birliği sendika bürokrasisini yerle bir etti.

Toplusözleşme dönemlerinde, genel kurullarda yıllardır işçiler adına ahkam kesen sendikacılar yerine, işçiler bizzat kendi mesai arkadaşları arasından seçtikleri temsilcilerle mücadele etti.

“Bundan sonra ne olacak?” sorusuna bir işçinin cevabı “Bursa’dan haber bekliyoruz. Tamamen işçilerin başında olduğu, bir sendika istiyoruz. Eskiden para bir adama gidiyordu, otellere gidiyordu. Artık aidatlarımızın bütün işçiler için harcanmasını istiyoruz. Birlik beraberliği yeniden sağlayacağız. Artık eskisi gibi olmayacak” oldu. Kendi güçlerinin nasıl farkına vardıklarını günlerce gazetemizle paylaşan işçiler, “Sendika sakal bırakma, çatal kaşık vurma eylemleri yapıyordu. Patronun umurunda mı senin sakal bırakman. Üretimi durduracaksın kardeş, üretimi” diyor.

‘SANKİ ÇOCUK KANDIRIYORLAR’

İşbaşı yapan genç bir işçi ise “Müdürler sürekli bantların arasında dolaşıyorlar. ‘Eylem olmazsa sizi işten atmayız’ diyorlar. TOFAŞ’taki hakların verileceğini söylüyorlar ama TOFAŞ’ta işten atma olmamıştı. Diğer sözlerin tutulacağına nasıl güvenelim? Vardiyalar arasında birlik olmasın diye saatleri değiştirdiler. 3-11 vardiyasını saat 4.30’a çektiler. ‘Neden işten atmalar oldu’ diye sorunca da suçu bize atıyorlar. ‘Biz size işten atma olmayacak demiştik siz kabul etmediniz’ diyorlar. Çocuk gibi kandırmaya çalışıyorlar” dedi.

‘MÜDÜR UNUT DİYOR, NİYE UNUTALIM’

Ücretli izne çıkarılan bir işçi, tüm bu yaşananları göze alarak yola çıktıklarını dile getirdi: “Biz ölmek var dönmek yok demiştik. Bu izinler diğer arkadaşlarımız gibi bizi de işten atmak için verildi. Grevde ön plana çıkan işçileri atacaklar. Zaten başından belliydi. Kırılmalar olduğunu gördüklerinde saldırıya geçtiler. En baştaki işçileri işten attılar, sesi çıkabilecek işçileri de izinlerle fabrikadan uzaklaştırdılar. Arkadaşlarımızı işe geri aldıramazsak yeniden birlik olamazsak fabrika eski, haline geri döner.”

Başka bir işçi de grevden sonraki işbaşı gününü anlatarak, “Müdürler unutmuş varsayın diyorlar grev için. Yahu neden unutalım? 12 gün boş yere mi direndik. Protokol imzalanmadığı için güveneceğimiz bir şey yok patrona karşı. İşten atmalar konusunda sözlerini tutmadılar, diğerlerini tutarlar mı bilmem” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Tarım cenneti mi cehennem çukuru mu?

SONRAKİ HABER

Metal direnişi İzmir'de yayılıyor: Baskılara rağmen geri adım atmıyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...