03 Haziran 2015 13:47

IŞİD’den kaçanlara asker zulmü

IŞİD’den kaçan Rojavalıların Akçakale sınırındaki bekleyişi sürüyor. Mayın sahasını ateşe veren asker, gaz bombası kullanarak, sınırda bekleyen binlerce çocuk, kadın ve yaşlının geçişine izin vermiyor.

Paylaş

IŞİD’den kaçan Rojavalıların Akçakale sınırındaki bekleyişi sürüyor. Mayın sahasını ateşe veren asker, gaz bombası kullanarak, sınırda bekleyen binlerce çocuk, kadın ve yaşlının geçişine izin vermiyor. Asker şiddetine maruz kalan sınırdaki Bad Köyü Muhtarı Talip Akpınar, “DAİŞ çeteleri 20’ye yakın genç ve çocuğu kurşuna dizmiş. Ellerinde bir sürü genç ise esir tutuluyor. Devlet ne yardım ediyor ne de bırakıyor biz akrabalarımıza yardım edelim” dedi.

Serêkaniyê’nin batı kırsalında IŞİD’in YPG ve YPJ’ye karşı kendilerini kalkan olarak kullanmaması için topraklarını terk eden Arap ve Kürtlerin Türkiye’ye girişi engelleniyor. Akçakale-Ceylanpınar arasındaki sınır boyunca yığılan ve sınırın bu tarafına geçişleri engellenen sığınmacılar 5 gündür aç susuz bekliyor. Sığınmacıların geçişini engellemek isteyen asker, mayın sahasını yaktı, her iki taraftaki sivillere şiddet uyguladı ve sığınmacılara gaz bombalarıyla saldırdı.

1500 KİŞİ 5 GÜNDÜR AÇ SUSUZ BEKLİYOR

Akçakale’nin Bad (Kepez) Köyü Muhtarı Talip Akpınar, köylerinin karşı tarafında bulunan 1500 kişinin 5 gündür aç, susuz halde bekletildiklerini söyledi. Toprağın üzerinde yattıklarını ve genç bir kadının doğum yaptığını anlatan Akpınar, “Ben gittim, bizzat gözlerimle gördüm. Tabur komutanı beni çağırdı ve gidip onlarla görüşmemi istedi. Gittim görüştüm ve tellerden tren hattına gitmelerini sağladım. Geri döndüm ve komutana yalvardım. Lütfen onlara yardım edelim dedim. O da bana bağırdı. Dedim, hem beni çağırıyorsunuz hem de bağırıyorsunuz. Silahın dipçiği ile bana vurdu” dedi.

‘KATLİAMDAN KAÇIYORLAR’

Sınır boyunca insanların yığıldığını söyleyen Akpınar, “Buradakiler hepsi akraba. Bizim köyümüz birdir, bu suni sınırlarla bizi ayırmışlar. DAİŞ’ten kaçıyorlar. Evlerini, mallarını, mülklerini bıraktılar. Canları için kaçtılar. DAİŞ’in zulmüne maruz kalmışlar. Şimdi YPG ile çatışmalar başlayınca uçaklar bombalıyor. DAİŞ onları canlı kalkan olarak kullanıyor. Gençleri öne sürüyorlar. Gitmeyenleri kurşuna diziyorlar” dedi.

‘HANİ MİSAFİRLERDİ?’

Akçakale’nin Rojava sınırında olan Bad (Kepez) köyünün Çixêdim (Uzunyol) mezrasında oturan 70 yaşındaki İsmail Yılancık da 1500 Rojavalı’nın sınıra geldiğini, ancak askerin mayın sahasını ateşe vererek gelmelerini engellediğini, aç ve susuz olduklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’ya seslenen Yılancık, “Mazlumların yanındayız diyordunuz. Fakir fukaralar nereye gitsin? Gelin gözünüzle görün. Hani bunlar misafirdi. Aç susuzlar. Yılan var, akrep var. Hepsi çocuk ve kadın” sözleriyle isyan etti. (Urfa/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Seçim hilelerinin ardı arkası kesilmiyor

SONRAKİ HABER

Erdoğan'dan Bingöl'de ırkçı, cinsiyetçi, mezhepçi konuşma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...