03 Haziran 2015 09:58

Şırnak’ta seçim operasyonu: 49 gözaltı

Şırnak merkez ve Silopi'de düzenlenen ev baskınlarında gözaltına alınan 47 kişi emniyette tutulurken, gözaltı listesinde ismi olduğu öğrenilen iki kişi daha gözaltına alındı. Kapı ve pencereleri kırarak evlere giren polislerin yurttaşları ölümle tehdit ettiği savunuldu.

Paylaş

Erdal İMREK
İstanbul

Seçimlere kısa bir süre kala Bölge illerinde asker ve polis baskısı artıyor. Çözüm süreciyle birlikte askerlerin boşalttıkları köylerde yeniden mevzilendiği, birçok yerde yeni kontrol noktaları, asker ve polis tacizi artarken, ev baskınları ve gözaltılarda da artış yaşanıyor. Şırnak’ta birçok mahallede yapılan ev baskınlarında 30, Silopi’de de 17 kişi gözaltına alındı. Gözaltı listesinde ismi olduğu öğrenilen iki kişi daha Emniyet'e getirildi. Evleri basılanlar, polisin kapıları kırdığını, evin içinde ateş açtığını, hakaretler yağdırıp, kendilerini darbettiğini anlattılar. Gözaltına alınanlar arasında çok sayıda HDP’li müşahitin de bulunduğu belirtiliyor. Şırnak’ta seçim öncesi girişilen operasyonlar, provokasyon olarak nitelenitken, seçim güvenliğine ilişkin endişeler de arttı. Baskınlara ilişkin gazetemize konuşan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, baskınların Arınç’ın Şırnak ziyaretinin ardından gerçekleştiğini belirterek, “Hükümet panik içinde, ülkeyi gerecek kirli bir siyaset izliyor. Ama uyarıyoruz bu tehlikeli oyunun altında ilk önce hükümet kalır” dedi.

ARINÇ'IN ZİYARETİNDEN SONRA OPERASYON BAŞLADI

Sarıyıldız, partilerine dönük yüzlerce saldırı yapıldığını, seçime kısa bir süre kala Bölge’de asker ve polisin de bu tür provokasyonlarla devreye girdiğini belirtti. Dün Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç’ın Şırnak ve Cizre’de bazı temaslarda bulunduğunu baskınların da bu ziyaretin ardından gerçekleştiğini dile getiren Sarıyıldız, “Ne hikmetse burada sakin bir ortam varken, Bülent Arınç bölgeye geldi. Bir miting de yapmadı” dedi. Arınç’ın Şırnak’a yaptığı ziyarette korucularla da bir araya geldiğini söyleyen Srıyıldız, “Koruculara, ‘Tarafınızı net olarak ortaya koymuyorsunuz’ şeklinde üstü kapalı tehditlerde bulunduğu duyumları aldık. Cizre’de dar bir toplantı almış. Şırnak merkezde bazı mülki amirler ve bürokratlarla görüşmüş. Toplantıların içeriğini bilmiyoruz. Ama Arınç’ın ziyaretinden sonra bu baskınlar gerçekleşti” şeklinde konuştu.

AKP KİRLİ BİR SİYASET UYGULUYOR

Sarıyıldız, “Savcılarla gözaltıların gerekçesine ilişkin yaptığımız görüşmelerde gördük ki, çok eskiden yapılmış kimi etkinliklere ilişkin soruşturmalar kapsamında yapılmış bu operasyonlar. Seçime 4 gün kala bu tutumun alınması hükümetin panik içinde olduğunu gösteriyor. Hükümet yitirdiği itibarı böylesi gerilimlerle temin etmek istiyor” dedi. AKP’nin çok tehlikeli ve kirli bir siyaset uyguladığını dile getiren Sarıyıldız, “Biz bu gelişmelerden dolayı kaygılıyız. Bu tutum halkımızı geriyor. Bu kenti geriyor ve bu gerilim ülkeyi de gerebilir. Seçime 4 gün kala bu tür provokasyonlara girişmek AKP’nin niyetini de gösteriyor” dedi.

HÜKÜMETİ UYARIYORUZ; ALTINDA KALIRSINIZ

Hükümetin uygulamalarının kendilerini kaygılandırdığını dile getiren Sarıyıldız, “Bunlar kaygı verici, gerilim yaratacak uygulamalar. Ülkeyi yönetmekle yükümlü bir hükümetin bunca gerilim yaratması çok tehlikeli bir oyundur. Hükümeti uyarıyoruz. Bu süreçte biz bu kadar çaba sarf ederken, ülkeyi germeye çalışan hükümet, bu yaptığının altında kalır” dedi.


ŞIRNAK VE SİLOPİ’DE OPERASYON: 49 GÖZALTI

Başta Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu olmak üzere AKP’li yetkililerin, Bölge illerinde HDP’nin seçmene baskı yaptığı iddiasının aksine, birçok kentte asker ve polis eliyle seçmen üzerindeki baskı ve şiddet artıyor. Şırnak’ta sabaha karşı kentin birçok mahallesinde polis ve özel hareket timlerinin eş zamanlı düzenlediği ev baskınlarında 8’i çocuk 30 kişi gözaltına alındı. Saat 03.00’te yapılan ve akrep tipi zırhlı araçlar eşliğinde özel timlerin de katıldığı baskında, bazı evlerin kapı ve pencereleri kırılarak içeri girildi. Operasyonun YDG-H üyelerine yönelik yapıldığı belirtildi.

POLİS SİLAH DAYAYIP, ‘SENİ ÖLDÜRECEĞİM’ DEDİ

Polislerce evi basılan 65 yaşındaki kalp hastası Asya Ülger, polislerin silahın namlusunu ağzına dayayarak ‘Seni öldüreceğim’ demesi üzerine baygınlık geçirdiğini ve ardından apar topar hastaneye kaldırıldığını belirterek, “Gece saat 3’te kapımız çalındı. Ben ne olduğunu anlamadım ve uyanıp kapıyı açtım. Kapıdan yüzü kapalı bir polis daha kimsiniz demeden silahı ağzıma ve göğsüme tutarak ‘Kıpırdama seni öldüreceğim’ dedi. Polis silahıyla üzerime gelmeye devam ederken, baygınlık geçirmişim” dedi.

POLİSİN GÖZALTI İÇİN ARADIĞI GENÇ ASKERDEYMİŞ!

Baygınlık geçirince çocuklarının kendisini hastaneye kaldırdığını anlatan Asya Ülger, evini dağıtarak oğlunu arayan polise tepki göstererek, “Aradıkları çocuğum şu anda askerde” dedi.

SİLOPİ’DE 17 GÖZALTI

Şırnak’ın Silopi ilçesinde de Zap, Şehit Harun, Herekol, Feraşin ve Zagros mahallelerinde dün gece saat 02.00 civarında onlarca eve özel hareket ve sivil polisler tarafından baskın düzenlendi. Akrep ve Kirpi tipi zırhlı araçlarla yapılan baskınlarda, polis bir evin kapısını zırhlı araçla kırarak içeri girdi. Sabahın ilk ışıklarına kadar devam eden operasyonda yer yer silah sesleri duyuldu. Silah seslerinin duyulması ile birlikte sokaklara çıkan halk, sloganlarla baskınları protesto etti. Operasyonda çoğu genç 17 kişi gözaltına alındı.

Gözaltı listesinde ismi olan 2 kişinin daha Emniyet'e getirildiği açıklandı.

ÇOCUKLARIN ODASINDA SİLAH SIKTILAR

Baskın sırasında evinin kapısının kırıldığını belirten Mehmet Şevişoğlu, “Saat 02.00 civarında evimin kapısını çaldılar, ben açana kadar kapıyı kırarak içeri girdiler. Çocuklarımın yattığı odada arama yaptıkları sırada silahın namlusu ile halıyı kaldırmak isteyen bir polisin elinde silahı patladı. Ardından merminin kovanını alarak evimden ayrıldılar” dedi.

DBP’Lİ MECLİS ÜYESİ GÖZALTINA ALINDI

Mardin’in Artuklu ilçesi İstasyon Mahallesi’nde yaşayan DBP’li Artuklu Belediye Meclis Üyesi Razaman Kavri, sabah saatlerinde evine yapılan baskının ardından gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi açıklanmayan Kavri, İl Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

ÖNCEKİ HABER

Bursa'da cam işçileri, baskılara karşı yürüdü

SONRAKİ HABER

Yeni sivil itaatsizlik eylemi: Haksızlığa sırtını dön

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa