02 Haziran 2015 14:30

Türk Traktör’de mücadele sürüyor

Koç Holding'e bağlı Türk Traktör’de 12 günlük grevin bitmesi için verilen sözlere karşın iş başı yapıldığı gün, işçi sözcülerinin de aralarında bulunduğu 7 işçiye tazminatsız işten atıldıkları bildirildi. 50’ye yakın işçi ise izne gönderildi. İşten atmalara tepki gösteren işçiler, işe yarım saat gecikmeli başladı. (FOTOĞRAF: ARŞİV)

Paylaş

Koç Holding'e bağlı Türk Traktör’de 12 günlük grevin bitmesi için verilen sözlere karşın iş başı yapıldığı gün, işçi sözcülerinin de aralarında bulunduğu 7 işçiye tazminatsız işten atıldıkları bildirildi. 50’ye yakın işçi ise izne gönderildi. İşten atmalara tepki gösteren işçiler, işe yarım saat gecikmeli başladı.

Grev boyunca fabrika yönetimi işçilere hem sözlü, hem de yazılı olarak “Sizi ve taleplerinizi anladık” demiş, “İş bırakma nedeniyle hiç kimse işten çıkarılmayacak” sözü vermişti. İşçiler dün durum değerlendirmesi yapıp patronun daha önce yazılı olarak da sözünü verdiği şartları kabul ederek grevi sona erdirdi.  

KORKUDAN VARDİYA SAATİNİ DEĞİŞTİRDİLER

Ancak grev çadırları sökülür sökülmez gece yarısı 7 işçiye “tazminatsız işten çıkarıldınız” yazan mesajlar gönderildi. İşten çıkarılanlar arasında işçilerin kendi aralarında seçtikleri sözcüler de bulunuyor. Bunun üzerine işçilerin yeniden harekete geçmesinden korkan fabrika yönetimi 50'ye yakın işçiye de mesaj atarak ücretli izne çıkarıldıklarını bildirdi.

Sabah vardiyasındaki işçiler gelişmelerden işbaşı yaptıktan sonra haberdar oldu. Sendika temsilcileri ve fabrika yöneticilerinin sürekli işçilerin arasında gezdiği belirtilirken, işten atma haberi büyük öfke yarattı. Bunun üzerine yönetim sabah ve öğlen vardiyasının aynı anda fabrikada olmasını engellemek için öğlen vardiyasının giriş saatini 16.30'a çekti. Öğlen vardiyasında üretim yarım saat gecikmeli başlayabildi. İşçiler işten atma kararının geri çekilmesi için ne yapacaklarını tartışıyor.

KENDİLERİNE DEMOKRASİ

TÜSİAD'ın geçtiğimiz Eylül ayında gerçekleşen Yüksek İstişare Konseyi'nde konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, “Coğrafyamızda yaşananlar gösteriyor ki, ‘barış, demokrasi, insan hakları ve kalkınmadan’ biri olmadan diğeri olmuyor” demişti. Ali Koç da geçtiğimiz Şubat ayında “Her kesimden milyonlarca insanın umutları yok oluyor, hayatları kararıyor ve onlar açısından dünya yaşanmaz bir konuma geliyor. Tabii ki bu gidişat da berberinde sosyal sorunlar ve ciddi gerginlik getiriyor. Bir baba olarak çocuklarımızın geleceğinden, bu gidişata baktığımız zaman, endişe duymamak mümkün değil diye düşünüyorum” diye konuşmuştu.

Demokrasi ve sosyal sorunlara bu kadar ilgili görünen Koç ailesi, kendi fabrikasında ise hakkını arayanı hedef gösteriyor, işsiz bırakıyor. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu: Onlar özgürlükten hoşlanmaz, altın kaplı klozetten hoşlanır

SONRAKİ HABER

İşten çıkarmaya karşı iş durdurdular

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa